Nova vest
Fudbal

Subota, 05.05.2012.

18:15

Čelsi osvojio FA kup!

Fudbaleri Čelsija osvojili su 131. izdanje FA kupa, pošto su u finali na „Vembliju“ pobedili Liverpul sa 2:1 (1:0).

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

’Plavci’ su došli u vođstvo u 11. minutu golom Ramireša, prednost je duplirao Drogba u 52, a gol za Liverpul dao je Kerol u 64. minutu.

Posle toga dogodio se sporni detalj, kada je Čeh izbio loptu posle udarca Kerola glavom, a diskutabilno je da li je lopta prešla gol-liniju. To je prvi trofej menadžera Roberta di Matea u karijeri, a Čelsijev četvrti FA kup u poslednjih šest godina, sedmi u istoriji.

Prvih desetak igre proteklo je u mirnoj igri bez šansi, mada je lopta više bila na polovini Liverpula. U 11. minutu Čelsi stiže do vođstva – Mata je dodao za Ramireša, koji je pretrčao Enrikea i pogodio bliži ugao Rejninog gola, koji je pogrešno ’čitao’ i krenuo u dalju stranu.

Samo dva minuta kasnije ’Crveni’ su lako mogli da izjednače, ali se Ivanović na tri metra od gola isprečio na putu lopti posle Belamijevog šuta.

Tempo utakmice bio je znatno sporiji od očekivanog, Čelsi se zadovoljio prednošću i imao je nekoliko solidnih pokušaja sa distance, dok je Liverpul jedinu polušansu imao posle udarca Suaresa glavom.

Čelsi je sa nešto više ambicija u napadu počeo drugo poluvreme, a već u 52. minutu ’Plavci’ su duplirali prednost – Lampard je dodao loptu za Drogbu na 15-ak metara od gola, Škrtel mu je ostavio previše prostora, a napadač iz Obale Slonovače šalje loptu štoperu ispod noge i u ’malu mrežu’ Rejninog gola (2:0).

Baš kao i posle prvog gola, Liverpul je ubrzo imao solidnu šansu, ali je Čeh odbranio Suaresov udarac iskosa sa desne strane.

Čelsi je nekoliko puta opasno pripretio iz kontre pre nego što je ekipa Kenija Dalgliša postigao gol u 64. minutu – Bosingva je napravio veliku grešku na desnoj strani, nije uspeo da ispuca loptu koja se odbila do Kerola, a rezervista Liverpula prevario je Terija i levom nogom je zakucao loptu u gornji deo mreže Čehovog gola.

Do tog momenta bilo je evidentno da Čelsi kontroliše igru, ali gol Liverpula potpuno je okrenuo situaciju. ’Crveni’ su zaigrali sa mnogo više samopouzdanja, Džerard je dva puta neprecizno šutirao sa ivice kaznenog prostora, a Čeh je odbranio Suaresov udarac.

Čelsijevi bokovi više nisu bili toliko sigurni, a Liverpul je na nekoliko milimetara do izjednačenja bio u 82. minutu – Suares je nabacio loptu na glavu Kerolu, koji je odlično šutirao, ali je Čeh odbio loptu od donji deo prečke, da bi je zatim Ivanović izbacio u polje.

U prvi mah činilo se da je lopta prešla gol-liniju, ali pomoćni sudija sugerisao je Daudu da to nije bio slučaj i čini se da je doneo ispravnu odluku.

Do kraja se Čelsi potpuno povukao, ali Liverpul nije uspeo da probije bedem rivala i trofej FA kupa 2012. godine odlazi na Stamford Bridž.

Čelsi: Čeh – Bosingva, Kol, Ivanović, Teri – Mikel, Lampard, Ramireš (Meireleš 77'), Kalu (Maluda 90'), Mata – Drogba.
Liverpul: Rejna – Džonson, Hose Enrike, Ager, Škrtel – Džerard, Spiring (Kerol 55'), Henderson, Dauning – Belami (Kajt 79'), Suares.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve