Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 30.04.2012.

20:13

Zvezdi suspenzija, Partizanu uslov?

Delegacije Crvene zvezde, Partizana i Fudbalskog saveza Srbije nalaze se u Nionu gde ih utorak ujutro čeka saslušanje pred Disciplinskim komitetom UEFA.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U najtežoj situaciji je Crvena zvezda koja bi mogla da bude isključena iz kvalifikacija za Ligu Evrope.

'Crveno-beli' već pet godina u poslednjem trenutku dobijaju licencu za evropska takmičenja. Partizan bi mogao da prođe sa višegodišnjom uslovnom suspenzijom i novčanom kaznom.

Fudbalski savez Srbije mogao bi da bude kažnjena novčano zbog toga što je prošle godine licencirao za evropska takmičenja dva najveća domaća kluba.

Generalni sekretar FSS Zoran Laković otputovao je u Nion dan ranije kako bi imao sastanke sa vodećim ljudima UEFA.

Kako B92 saznaje, Crvena zvezda je u poslednja 24 sata učinila neke poteze zajedno sa državnim organima i evropskim bankama koji mogu da u poslednjem trenutku obezbede dramatičan obrt. Šta su 'aduti iz rukava' koje ima rukovodstvo Zvezde niko iz rukovodstva kluba nije želeo da otkrije ali većina članova Upravnog odbora putovala je ove nedelje po Evropi kako bi pronašla rešenje problema.

Poznato je međutim da Crvena zvezda ima problem sa 700 hiljada evra neplaćenih obaveza prema Iliji Iviću, Mirnesu Šišiću, Dejanu Milovanoviću, Kleu, Fereiri, Lukašu i Janevskom. Dug kluba za licenciranje u maju 2009. godine iznosio je skoro šest miliona evra. U decembru kada je srpska trojka bila 'na raportu' u UEFA Zvezda je dugovala 1,5 miliona evra. U međuvremenu je plaćeno skoro 800 hiljada evra i sa državom je rešen problem sa porezima na čemu UEFA posebno insistira.

Zvezdini argumenti će, tvrde ljudi iz uprave tog kluba, biti činjenica da je dug sa skoro šest miliona sveden na oko 700 hiljada, da je Zvezda obezbedila veći ugovor sa Gaspromom kao i da je dogovoreno potpisivanje još tri sponzorska ugovora što praktično znači da će skoro 75 odsto budžeta za narednu sezonu biti obezbedjeno iz sponzorskih ugovora.

Kako B92 saznaje, od 700 hiljada evra koji vise 'kao mač nad glavom' Crvenoj zvezdi skoro 500 hiljada se duguje Mirnesu Šišiću, Iliji Iviću i Dejanu Milovanoviću. Milovanoviću Zvezda duguje 140 hiljada evra od 300 hiljada koliko je trebalo da primi prošle godine, Iviću 40 hiljada od 220 hiljada koliko je iznosila odšteta koju je imao u ugovoru ako ranije napusti klub a Šišiću se duguje 300 hiljada od 750 hiljada koliko je iznosio njegov ugovor sa Zvezdom.

Crvena zvezda ne može da računa da će UEFA 'prebiti' njena potraživanja od francuskih, španskih i turskih klubova u iznosu od skoro 2,4 miliona evra sa dugom koji ima. Kako saznajemo, nijedan od klubova koji duguju Zvezdi ne nalazi se na tapetu disciplinaca UEFA. Takođe, Zvezda neće verovatno dobiti ni objašnjenje zašto za skoro tri godine nije održano nijedno ročište po njenoj tuži protiv Bernarda Parkera od koga se potražuje 2 miliona evra kao i za slučaj Kastiljo u kome Zvezda traži 1,3 miliona evra.

Situacija u Partizanu je neuporedivo manje dramatična, 'crno-beli' nisu na vreme izmirili sve obaveze ali trenutno nemaju dugove koji bi bili razlog za kaznu. Postoji opasnost da prvak Srbije bude kažnjen zbog kašnjenja.

Ako odluka bude nepovoljna za srpske klubove, oni će imati pravo žalbe a izvori iz UEFA kažu da je nepisano pravilo da se klubu koji do odluke o žalbi plati svoje obaveze kazna pretvori u uslovnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve