Nova vest
Fudbal

Petak, 27.04.2012.

10:41

LŠ: Bajern igra za Partizan

Ukoliko Partizan osvoji titulu prvaka države u fudbalu, a za to mu treba samo bod od mogućih 12, igraće u “žutom” delu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

U tom ogranku kvalifikacija će se, u ukupno četiri kvalifikaciona kola, nadmetati šampioni onih država koje su na rang listi UEFA plasirane od 13. do 53. mesta.

19.05.2012. igra se finale Lige šampiona u kojem će se u Minhenu sastati minhenski Bajern i londonski Čelsi. U pristupnoj listi je jedno mesto u grupama LŠ 2012/13 rezervisano za pobednika ovosezonske LŠ 2011/12.

On je u pristupnoj listi označen sa „TH“, osvajač titule, a za Partizan uopšte nije svejedno da li će pobednik biti nemačka ili engleska ekipa.

www.partizan.rs/wp-content/uploads/2012/04/lista-uspesnosti.pdf

Varijanta 1 – Bajern pobednik Lige šampiona 2011/12

U ovom slučaju bi Bajern bio klub koji bi po dva osnova, kao pobednik LŠ 2011/12, ali i na osnovu svog plasmana u nemačkom prvenstvu u ovoj sezoni 2011/12, gde je osvojio drugo mesto, sebi obezbedio direktno mesto u grupama LŠ 2012/13.

Propozicije UEFA predviđaju za takav slučaj da Bajern sledeći ciklus takmičenja u Ligi šampiona započinje kao branilac trofeja („TH“), mesto za nemačkog vicešampiona ostaje upražnjeno, a onda dolazi do sledećih pomeranja:

- šampion zemlje koja je na 13. poziciji na listi, Belgija, a trenutno je u tamošnjem prvenstvu vodeći Anderleht, biva direktno plasiran u LŠ 2012/13
-šampion 16.-plasirane Švajcarske, sasvim izvesno će to biti Bazel, takmičenje započinje tek u „Q3“ (umesto u „Q2“ kako je to prikazano na pristupnoj listi)
- šampioni Malte i Severne Irske (države na 48. i 49. mestu na rang listi) takmičenje započinju tek u „Q2“ (umesto u Q1“)

Tek nakon svih ovih uslovljenih pomeranja bi u svakom kvalifikacionom kolu preostao paran broj učesnika, što je i krajnji cilj. Evo kako bi u tom slučaju izgledali šeširi za žrebove „žutog dela“ kvalifikacija za LŠ 2012/13 (žrebovi za Q1, Q2 i Q3) – kada bi ti žrebovi bili održan danas, dakle kada bi šampioni zemalja od 14. do 53. mesta na listi bile ekipe koje su ovog trenutka vodeće na tabelama tih zemalja:

www.partizan.rs/wp-content/uploads/2012/04/varijanta1.pdf

Šeširi za žreb Q1, Q2 i Q3 – varijanta 1 – update 26.04.2012.

Napomene:

- Crnim slovima su označene ekipe koje su već zvanični šampioni svojih zemalja i kao takve su već sigurni učesnici kvalifikacija za LŠ 2012/13

- Crvenim slovima su označene ekipe koje su trenutno vodeće u svojim nacionalnim šampionatima, ali još uvek nisu i „matematički“ overile svoje titule

- Žreb za „Q1“ i „Q2“ se održava istog dana

- Žreb za „Q3“ se održava pre revanš mečeva u okviru „Q2“, tako da UEFA prilikom ovog žreba „pretpostavlja“ da će nosioci iz žreba za „Q2“ izboriti plasman u „Q3“, odnosno njihov koeficijent je relevantan kod pravljenja šešira nosilaca i „nenosilaca“ za žreb „Q3“

KOMENTAR ŠEŠIRA: Partizan će sigurno biti nosilac u žrebu za „Q2“, a što se tiče žreba za „Q3“ tu bi "crno-beli" morali imati nesreću, pa da im izmakne mesto među nosiocima u žrebu.

Za nesrećan rasplet trebalo bi da čak u četiri države (Rumunija, Poljska, Češka i Kipar) šampioni ne postanu ekipe koje su trenutno na vrhu (Dinamo iz Bukurešta, Legia iz Varšave, Slovan iz Libereca i AEL iz Limasola), već da to u svakoj od tih zemalja bude ekipa koje ima jači koeficijent od "crno-belih" (Kluž ili Steaua iz Bukurešta, Leh iz Poznanja, Sparta iz Praga i APOEL iz Nikozije).

Ovi potonji navedeni klubovi, koji imaju jače koeficijente od Partizanovog, su svi ozbiljni kandidati za titulu, njihovi zaostatci za vodećim ekipama nisu veliki, Ukoliko bi Partizan bio nosilac u "Q3" među potencijalnim rivalima bilo bi nekoliko „nezgodnih“ ekipa, na primer, šampion Bugarske, Mađarske, Češke (ukoliko to bude Slovan iz Libereca) ili Kipra (ukoliko to bude AEL iz Limasola).

Ni slovenački Maribor sigurno ne bi bio lak protivnik.

Ukoliko bi Partizan uspešno prošao „Q2“ i „Q3“ imao bi obezbeđeno minimum učešće u Ligi Evrope, a za pet mesta u Ligi šampiona bi se borio, zajedno sa preostalih 9 pobednika „Q3“, u tzv. plej ofu („PLAY OFF“). Da li bi crno-beli u tom plej ofu bili među nosiocima (među prvih 5 ekipa po snazi koeficijenta), to je u ovom trenutku neizvesno i biće neizvesno sve dok se ne završi „Q3“. Naime, žreb za plej of se održava 10.08.2012, dakle tek nakon odigravanja revanš mečeva „Q3“, tako da će se 5 nosilaca i 5 „nenosilaca“ u žrebu plej ofa znati tek onda kad budu poznata imena 10 klubova koji će igrati taj plej of. Utakmice plej ofa su inače na programu 21/22.08.2012. (prvi mečevi), odnosno 28/29.08.2012. (revanš mečevi).

Varijanta 2 – Čelsi pobednik Lige šampiona 2011/12

U ovom slučaju bi cele kvalifikacije bile odigrane po šemi iz gore priložene pristupne liste, zbog toga što Čelsi teško da može i na osnovu plasmana u engleskoj Premijer ligi da obezbedi direktno mesto u grupama LŠ 2012/13.

Naime, njegov bodovni zaostatak u Premijer ligi za trećeplasiranim Arsenalom je prilično velik, a do kraja lige je preostalo samo još par kola.
Evo kako bi u tom slučaju izgledali šeširi za žrebove „žutog dela“ kvalifikacija za LŠ 2012/13 (žrebovi za Q1, Q2 i Q3) – opet kada bi ti žrebovi bili održan danas, kada bi šampioni zemalja od 13. do 53. mesta na listi bile ekipe koje su ovog trenutka vodeće na tabelama tih zemalja:

www.partizan.rs/wp-content/uploads/2012/04/varijanta2.pdf

KOMENTAR ŠEŠIRA: U ovom slučaju bi Partizan pao za jedno mesto sa 5. na 6. mesto kad je u pitanju „Q2“, odnosno sa 7. na 8. mesto kada je u pitanju „Q3“. Uloga nosioca u žrebu za „Q2“ je i u ovoj varijanti sasvim izvesna, a kad je u pitanju žreb za „Q3“, situacija je slična kao u prethodno navedenom slučaju, a to je da Partizanu treba da dve od trenutno vodećih ekipa Poljskoj, Čekoj, Rumuniji i na Kipru, osvoje titule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve