Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 26.04.2012.

21:06

Špansko finale Lige Evrope!

Fudbaleri Atletik Bilbaa i Atletiko Madrida igraće 9. maja u Bukureštu u finalu Lige Evrope za sezonu 2011-12.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Bilbao je nakon poraza od 2:1 u Lisabonu, u spektakularnom revanšu na San Mamesu savladao Sporting sa 3:1 golom fantastičnog Fernanda Ljorentea u 88. minutu.

Uz mnogo manje drame plasman u finale obezbedio je Atletiko Madrid koji je nakon trijumfa u Madridu od 4:2 savladao Valensiju i na ’Mestalji’ sa 1:0.

Osim Ljorentea strelci za Bilbao bili su Susaeta u 17. i Gomes u 45. minutu, dok je jedini strelac za goste bio Holanđanin Van Folfsfinkel u 44. minutu. To je Bilbau drugo evropsko finale u istoriji kluba. Davne 1977. u finalu Kupa UEFA u dva meča su poraženi od Juventusa.

Na duelu u Valensiji je takođe bilo uzbuđenja ali ne i neizvesnosti. Atletiko je uspeo da se odbrani i sačuva prednost iz prvog meča, a finale je definitivno obezbedio Adrian u 60. minutu.

Meč karijere Fernanda Ljorentea

Atmosfera na San Mamesu pred početak duela bila je fantastična. Kompletan stadion, kapaciteta 40 hiljada gledalaca, bio je obojen u crveno-bele boje.

Počelo je oprezno sa obe strane, a u devetom minutu prvu priliku imao je Ljorente koji je tako već na početku najavio da će ovo biti njegovo veče. Napadač Bilbaa prihvatio je dubinsku loptu u kaznenom prostoru leđima okrenut golu, uspeo je da se okrene, ali ne i da ugrozi ozbiljnije golmana Sportinga.

Portugalci su u pšrvih deset minuta pokazali da neće braniti prednost iz Lisabona, ali iako su imali nekoliko solidnih napada, nisu uputili udarac u okvir Iraizozovog gola. Iako je Sporting češće imao loptu u posedu, napadi Bilbaa bili su znatno opasniji. Ljorente je bio veoma raspoložen, ali su gostujući defanzivci uspevali da ga sačuvaju u prvih 15-ak minuta.

Međutim, u 17. minutu Bilbao je došao do prednosti, a Ljorente je bio asistent. Muniain je poslao centaršut sa desne strane, 'devetka' Bilbaa sjajno je grudima spustila loptu za Susaetu koji je uhvatio volej levom nogom i Rui Patrisio je savladan.

Samo četiri minuta kasnije Sporting je lako mogao da uzvrati pogotkom. Najbolji igrač prve utakmice Dijego Kapel poslao je odličan centaršut sa leve strane, a na drugoj stativi Martins je u odličnoj situaciji sa oko sedam metara glavom šutirao preko gola.

U narednih desetak minuta igralo se između dva kaznena prostora, a u 31. minutu opravdano je poništen gol Gomesa zbog ofsajda. Dva minuta kasnije Polga je posle kornera naterao Iraizoza na odličnu intervenciju.

Nove pretnje za gol Sportinga usledile su u 40. i 42. minutu. Prvo je pokušao Iraola, nakon toga i Ljorente, ali je ostalo 1:0. U 44. minutu Bilbao je kažnjen za promašaje. Gol je postigao Holanđanin Van Folfsvinkel koji je iskoristio loše boksovanje Iraizoza i izjednačio rezultat. To međutim nije bio konačan rezultat prvog dela pošto je dva minuta kasnije Gomes nakon prave minijature i sjajne asistencije Ljorentea prebacio Rui Patrisija za 2:1.

Prvo poluvreme bilo je fantastično, a i drugo je počelo u sličnom ritmu. U 51. minutu Susaeta je zagrejao dlanove golmana Sportinga, a u nastavku akcije posle kornera Ljorente je pogodio stativu.

Insua je u 55. minutu ozbiljno ugrozio gol Bilbaa iz prekida, a bilo je očigledno da nijedan tim nije zadovoljan produžecima i eventualnim penalima. U nastavku meča ponestajalo je snage igračima na terenu, pa je bilo i manje prilika.

Međutim, utakmica nije ušla u produžetak, pošto je dva minuta pre kraja regularnog dela fenomenalni Fernando Ljorente golom za prolaz u finale zaokružio utakmicu karijere. Gomes je sjajno driblingom izbacio jednog defanzivca Sportinga u kaznenom prostoru, Ljorente se sjajno snašao, a lopta se od stative odbila u mrežu.

Nakon toga navijači domaćih bili su u potpunom transu, pa Sporting nije uspeo do kraja da stvori izgledniju priliku i Bilbao je obezbedio prolaz u finale.

Atletiko sačekao šansu na Mestalji

Revanš meč između Valensije i Atletiko Madrida na Mestalji je definitivno odlučen u prvih 45 minuta. Domaći tim igrao je fantastično, ali nije uspeo da savlada golmana Kurtou.

Valensija je u prvom delu imala čak sedm odličnih šansi, imala je šest kornera naspram nijednog protivnika i čak 19 napada više (26-7) ali to im nije donelo prednost.

Tim Dijega Simeonea je čekao svoju priliku i dočekao je. Gol je u 60. minutu postigao Adrian pošto je uhvatio prelep poluvolej i tako postigao 11. gol u ovogodišnjem izdanju Lige Evrope.

U nastavku meča zbog teže povrede kolena meč je ranije morao da završi igrač Reala na pozajmici u Valensiji Kanales, a veoma zanimljivo je bilo u 76. minutu.

Sudija je prvo dosudio penal nakon asistencije pomoćnika, a nakon toga stvorila se gužva koju su napravili igrači oba tima. Epilog svega bilo je potpuno opravdano poništavanje penala ali i crveni karton Tijagu koji zbog toga neće igrati u finalu u Bukureštu. Igrač Atletika udario je šamar Soldadu.

U nastavku meča nije više bilo ni uzbuđenja ni golova, pa će Atletiko 9. maja pokušato da osvoji drugi trofej u drugom po jačini evropskom takmičenju u poslednje tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve