Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 13.02.2012.

20:46

Zambija dočekala heroje nacije

Ovacijama, skandiranjem i uz zaglušujuće zvuke vuvuzela hiljade navijača dočekalo je reprezentativce Zambije, koji su osvojili prvu titulu prvaka Afrike.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Mašući zlatnim trofejom heroji nacije otpozdravljali su oduševljenoj gomili, koja im je posle više od devet sati čekanja po sparnom vremenu poželela dobrodošlicu na aerodromu "Kenet Kaunda" u Lusaki.

Ekipa se potom ukrcala u autobus i pridružila masi na ulicama prestonice, obojenoj u nacionalne narandžastu, zelenu i crnu boju.

"Presrećan sam što trofej Kupa afričkog nacija konačno dolazi u Zambiju. Čekali smo isuviše dugo, ali se na kraju isplatilo. Zasluženo smo trijumfovali", rekao je Čeriti Sibanda.

Zambija je u dramatičnoj utakmici u Libervilu pobedila favorizovanu Obalu Slonovače, predvođenu brojnim zvezdama evropskih klubova, boljim izvođenjem penala sa 8:7, nakon što je prethodnih 120 minuta završeno bez golova.

"Uradili smo nešto neverovatno. Ogromna snaga i energija gurali su nas napred i smatram da smo zasluženo trijumfovali protiv velikog favorita", izjavio je selektor reprezentacije Zambije Erve Renar.

Državni radio pridružio se neopisivoj radosti građana, koji su klicali fudbalerima nakon osvajanja nenadane titule šampiona "crnog kontinenta".

"Naše suze i tuga za timom koji je stradao u Gabonu sada su olakšani pobedom Zambije", reči su jedne od brojnih pesama sastavljenih na lokalnim jezicima, a posvećenih 18 reprezentativaca koji su poginuli u avionskoj nesreći 1993. godine u Libervilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve