Nova vest
Fudbal

Petak, 13.01.2012.

16:25

Preminuo Miljan Miljanić

Nekadašnji selektor i predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije Miljan Miljanić, preminuo je u 82. godini.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Bivši fudbaler i trener Crvene zvezde rođen je 4. maja 1930. godine u Bitolju (Makedinija), a do 2001. godine bio je predsednik FSJ.

Pored Zvezde (osvojio 10 trofeja) i Jugoslavije (SP 1974. i 1982), Miljanić je tokom bogate karijere bio trener Real Madrida (osvojio Primeru i Kup Kralja) i Valensije.

Miljanić je tkom života odlikovan ordenom za hrabrost, ordenom Nemanje drugog reda, kao i ordenima UEFA i FIFA za zasluge.

Komemorаcijа će biti održаnа u utorаk, 17. jаnuаrа 2012. godine sа početkom u 12.00 sаti u Svečаnoj sаli Skupštine grаdа Beogrаdа, а sаhrаnа Miljаnа Miljаnićа biće istog dаnа u 14.30 sаti u Aleji zаslužnih grаđаnа nа Novom groblju u Beogrаdu.

Knjigа žаlosti povodom smrti Miljаnа Miljаnićа biće otvorenа u ponedeljаk od 10.00 sаti u prostorijаmа Fudbаlskog sаvezа Srbije, Terаzije 35.

Legenda Crvene zvezde i jugoslovenskog fudbala

Miljanić je kao trener Crvene zvezde osvojio deset trofeja i upravo se njegov dolazak na mesto trenera smatra ključnim u istoriji našeg najtrofejnijeg kluba. Na "Marakani" je ostao osam sezona i klub koji je do tada bio u senci Partizana doveo do samog vrha evropskog fudbala.

On je napravio revolucionarni zaokret da se Zvezda osloni na svoje snage i već u prvoj sezoni izvršio je potpunu smenu generacija i osvojio peto mesto, isto kao i sezonu ranije.

Posle toga usledili su brojni uspesi, pobede i trofeji generacije koju je selektirao, a na čijem čelu je bio najbolji fudbaler svih vremena na ovim prostorima Dragan Džajić.

Potom je prešao u Real Madrid sa kojim je osvojio duplu krunu u Španiji, a zatim je trenirao i Valensiju. Jugoslovensku reprezentaciju je kao selektor vodio na dva šampionata sveta, u Nemačkoj 1974. i Španiji 1982. godine.



Posle toga preuzeo je funkciju predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije na kojoj je ostao punih 20 godina, pre nego što se penzionisao 2001. godine. Zbog izuzetnih zasluga za razvoj fudbala u zemlji iste godine proglašen je za doživotnog počasnog predsednika Fudbalskog saveza naše zemlje.

Odlikovan je ordenom za hrabrost, ordenom Nemanje drugog reda i ordenom FIFA za zasluge razvoju fudbala. Pod okriljem UEFA i FIFA držao je seminare na gotovo svim kontinentima gde se igra fudbal, rame uz rame sa legendama evropskog i svetskog fudbala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve