Nova vest
Fudbal

Subota, 26.11.2011.

17:48

Vukić i Šćepović pokorili Marakanu

Fudbaleri Partizana pobedili su Crvenu zvezdu 2:0 (0:0) na Marakani, u 141. 'večitom' derbiju u okviru 13. kola Jelen Superlige Srbije.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Iako je Zvezda bila konkretnija 70 minuta, a Evandro čak uspeo da promaši penal, Zvonimir Vukić i Marko Šćepović su sa dva gola nastavili dominaciju 'crno-belih' u derbijima.

Partizan je poveo u 71. minutu kada je Šćepović sjajno proigrao Vukića, a vezista posle dva driblinga sa 12 metara plasirao loptu u mrežu. Sedam kasnije Šćepović je iskoristio sjajan pas Tomića.

Partizan je dobio Zvezdu šesti uzastopni put, četvrti na "Marakani", i sada ima sedam bodova više od večitog rivala na tabeli JSL. "Crno-beli" imaju 36, a "crveno-beli" 29.

Uvod u derbi napravljen je na južnoj tribini "Marakane" gde je "žandarmerija" morala da razdvaja suprotstavljene navijačke grupe Partizana. Sa druge strane, sa severa je usledila salva zvižduka i topovskih udara u trenutku kada je Vladimir Stojković izlazio na teren da se zagreje.

"Delije" su na severu napravili bakljadu zbog koje je kasnio početak meča, da bi dimnu zavesu ubrzo podigli i "Grobari" sa juga. Bačene baklje izazvale su požar na atletskoj stazi.

Treneri dva tima Robert Prosinečki i Aleksandar Stanojević nisu mnogo kalkulisali sa sastavima, izveli su očekivane postave, iako se Stanojević na levom beku umesto Vladimira Volkova odlučio za Aleksandra Lazevskog.

Slaba igra dva najbolja srpska tima, svega nekoliko pravih akcija i šansi, ali mnogo uzbuđenja. Meč su obeležili promašen penal Evandra, nakon što je lopta posle slobodnog udarca Lazovića u butinu pogodila Nemanju Rnića. Sudija je procenio da je on igrao rukom (koja je bila blizu noge) pa je svirao penal.

Zvezda je i u nastavku bila konkretnija, ali je završnica pripala Partizanu. Poslednjih 20 minuta postojao je samo jedan tim na terenu, što je šampion potvrdio golovima. U centru pažnje bio je Marko Šćepović sa asistencijom i golom. Sjajno je priograo Vukića koji je predliblao dva čuvara i loptu plasirao pored stative. Potom je iskoristio sjajan pas Tomića, dobio duel sa Vilotićem i lako loptu gurnuo ispod Bajkovića.

Prvu priliku imala je Crvena zvezda, posle kornera Mikić je bio na pet metara, ali Stojković nije morao da interveniše jer je lopta završila preko gola.

Zvezda je imala blagu terensku inicijativu u prvih 10ak minuta, ali su defanzivci 'crno-belih' uspešno zaustavljali sve pasove ka napadačima domaćeg tima. Igrači Roberta Prosinečkog uglavnom pokušavaju da sa desnog krila pronađu Kaluđerovića u kaznenom prostoru.

Partizan sa druge strane, ne uspeva da organizuje napad, pa lopta veoma brzo završava u nogama "crveno-belih". Tek od 13. minuta Partizan se oslobodio početnog pritiska domaćih, Marković je pokušao po levoj strani da sam pronađe put do gola ali je lako zaustavljen.

U 15. minutu Vukić je poslao odličnu loptu Šćepoviću u prazan prostor ispred Bajkovića, a iako napadač "crno-belih" nije bio u nedozvoljenoj poziciji, pomoćni sudija je signalizirao ofsajd.

Zvezda i dalje kontroliše igru i kruži oko kaznenog prostora Partizana. Ipak, posle centaršuteva sa desne strane, štoperi šampiona uspešno izbacuju lopte van kaznenog prostora. Posle jedne takve intervencije Partizana je organizovao u polukontru koja je prerasla u dug napad po levoj strani, ali "crno-beli" nisu uspeli da loptu ubace u kazneni prostor i proigraju nekog od napadača.

Sjajnu šansu u 30. minutu propustio je Babović. Vukić ga je sjajno proigrao na levoj strani, a dok se vezni igrač Partizana nameštao na šut sa oko 12 metara, stigao je da ga izblokira Petković. Babović je potom šutirao iz okreta, ali dovoljno slabo da Bajković lako uhvati loptu.

Pet minuta pre kraja Vukić je sa leđa sapleo Lazovića i dobio žuti karton, a Zvezda slobodan udarac sa 30 metara. Lopta je posle šuta Lazovića lopta je u kaznenom prostoru pogodila u butinu (ruku) Nemanju Rnića. Igrači Partizana su protestovali, ali je sudija Grujić bio siguran u svoju odluku.

Brazilac sa srpskim pasošem Evandro je preuzeo odgovornost, prevario Stojkovića, ali je pogodio desnu stativu, pa je lopta završila u gol-autu. U nadoknadi vremena Zvezda je imala još jednu sjajnu priliku, ali je Stojković sjajnu intervenisao posle centaršuta na Kaluđerovića.

Nakon što je sudija Grujić označio kraj prvog poluvremena, stručni štabovi dva tima ušli su u žestok verbalni konflikt. Fudbaleri Partizana nisu na poluvremenu izašli sa terena, pošto su ih domaći navijači blizu ulaza gađali raznim predmetima i pirotehničkim sredstvima. Trener Partizana Aleksandar Stanojević vratio je fudbalere na klupu i ni su za sada ostali na terenu. Napeta atmosfera pred drugo poluvreme.

Ništa nismo videli u drugom poluvremenu od 6. minuta kada je Lazar Marković sjajno proigrao Šćepovića u kazneni prostor, ali je napadač Partizana pogrešio, primio je loptu na svega nekoliko metara od gola Bajkovića, što je olakšalo posao Petkoviću za ga zaustavi.

Pet minuta kasnije Zvezda je imala šansu meča. Posle centaršuta sa desne strane, Kaluđerović je glavom spustio loptu Borhi, Kolumbijac je šutirao sa 6 metara, ali mu je Ivanov 'uleteo' u šut te je lopta završila pored gola.

U 60. minutu Vukić je iz slobodnog udarca slabo šutirao, pa je Bajković lako uhvatio loptu, dok sa druge strane igrači Zvezde i pored inicijative nisu uspeli da ugroze Stojkovića.

U narednih desetak minuta igrači Partizana su preuzeli inicijativu, a šansu je imao Šćepović koji odlično otvorio i snažno šutirao sa 12 metara iskosa sa desne strane, ali pored gola. Nekoliko minuta kasnije Aleksandar Stanojević je napravio prvu izmenu, umesto umornog Lazara Markovića uveo je Lamina Dijaru. U 71. minutu Partizan je poveo 1:0.

Šćepović je dobio loptu na ivici kaznenog iskosa sa desne strane. Od njega se odbio Adi, napadač je u sredini video Vukića i lepo ga proigrao, sjajni vezista je predliblao dva rivala, a onda sa oko 12 metara između dva igrača Zvezde loptu po zemlji plasirao uz desnu stativu za erupciju na "jugu". Vukić je postigao šesti gol u šampionatu, na osam odigranih mečeva.

Igrači Zvezde bili su u šoku, Prosinečki umesto Kaluđerovića odmah uveo Mezengu, Stojković nije ozbiljno ugoržen, da bi 12 minuta pre kraja sjajni Šćepović rešio meč. Tomić je iz sredine poslao sjajan pas ka napadaču koji je bio brži od Vilotića, Bajković je istrčao, a Šćepović vrhom kopačke loptu sa 16 metara poslao ispod golmana Zvezde u mrežu za 0:2.

Partizan ima veliku prednost ispred rivala, ali ga već sledeće nedelje očekuje derbi sa jedinim neporaženim timom lige kragujevačkim Radničkim u Humskoj. Zvezda gostuje Radu na Banjici.

141. derbi: C. Zvezda – Partizan 0:2 (0:0)
Vukić 71, Šćepović 78

Sudija: Danilo Grujić (Niš); gledalaca: 35.000

Crvena zvezda: Bajković – Mikić, Mijailović, Adi, Petković – Dimitrijević (Vilotić 73'), Kadu (Vešović 73'), Evandro - Lazović, Borha - Kaluđerović (Borha 71')

Partizan: Stojković – Miljković, Rnić, Ivanov, Lazevski – Kamara, Tomić, Vukić (Smiljanić 75'), Babović – Marković (Dijara 70'), Šćepović (Jovančić 82')

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

421 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve