Nova vest
Fudbal

Utorak, 11.10.2011.

19:57

Novi krah, Srbija bez baraža

Fudbalska reprezentacija Srbije neće igrati na Evropskom prvenstvu 2012. godine, pošto je izgubila od Slovenije u Mariboru sa 1:0 (1:0).

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Jedini gol dao je Dare Vršič u finišu prvog poluvremena sa više od 40 metara, a u 65. minutu golman Samir Handanović odbranio je penal Nemanji Vidiću.

’Orlovima’ je trijumf bio neophodan za prolaz u baraž, ali nisu uspeli da ostvare cilj. U baraž će iz grupe C ići selekcija Estonije, a direktni plasman na EP još ranije je obezbedila Italija.

Slovenci su krenuli nešto agresivnije na sredini terena, ali odbrana Srbije bez problema izlazi na kraj sa napadima domaćih. U osmom minutu ’orlovi’ su organizovali prvu akciju, ali je Brečko intervenisao ispred Mrđe.

Srbija je imala još jedan pokušaj preko Mrđe, doduše bezazlen. Slovenija je duže držala loptu u nogama, ali nije stvorila nijednu priliku u prvih 15-ak minuta.

U 16. minutu Kolarov je centrirao sa leve strane, domaći su izbili loptu, a Petrović je sa ivice kaznenog prostora šutirao iznad prečke. Samo minut kasnije Srbija je propustila veliku priliku – Kolarov je idealno centrirao po zemlji, a Mrđa je za koji centimetar zakasnio i nije uspeo da prosledi loptu u gol.

Utakmica se rasplamsala, a prvu ozbiljnu pretnju golu Jorgačevića videli smo u 18. minutu, kada je Vršičev udarac završio preko gola.

Usledio je novi period igre u kojem je Slovenija delovala nešto opasnije, ali najbolju šansu ponovo je imala Srbija – Jovanović je započeo akciju, Kolarov je ponovo sjajno centrira sa levog boka, a Ninković je utrčao iz drugog plana i promašio gol.

U 39. minutu Ivanović je pravovremeno intervenisao ispred Kirma, a u kontri Srbije viđena je veoma sporna situacija – Jovanović je posle dodavanja Tošića izbio sam pred Handanovića, Brečko je startova sa leđa, a sudija je Jovanoviću pokazao žuti karton. Ponovljeni snimak pokazao je da je Brečko prvo pokupio loptu, ali zatim i reprezentativca Srbije. Utisak je da je sudija doneo ispravnu odluku, ali da Jovanović nije pao u želji da iznudi penal.

Srbija je imala još nekoliko polušansi, ali bez veće opasnosti po gol Handanovića.

U nadoknadi prvog poluvremena hladan tuš za Srbiju – Dare Vršič izveo je slobodan udarac sa 40-ak metara, Jorgačević je očajno procenio let lopte, koja se od prečke odbila u gol.

Pogodak Slovenije veoma je sličan onom koji je Ronaldinjo dao engleskom golmanu Dejvidu Simenu na Svetskom prvenstvu 2002. godine.

Početkom drugog poluvremena Mrđa je mogao da ima izvrsnu priliku, ali nije očekivao kiks odbrane Slovenije.

Selektor Petrović u 51. minutu je umesto Petrovića ubacio Marka Pantelića, a to je otvorilo prostor domaćima za kontre. Kirm je tako prevario Subotića, a u poslednjem trenutku Kolarov je spasao siguran gol. U 57. minutu nova kontra ’dežele’ završena je opasnim udarcem Matavža pored gola.

Dva minuta kasnije Srbija je imala odličnu priliku – Tošić se sjajno izborio za loptu po levoj strani, ušao u kazneni prostor, ali Pantelić je nespretno reagovao. Minut kasnije Ninković je centrirao sa leve strane, a udarac Krasića odbranio je Handanović.

U 64. minutu Ninković je dodao sjajnu loptu za Kolarova, koji je oboren u kaznenom prostoru, a sudija je svirao penal. Loptu je uzeo Nemanja Vidić, ali je očajno izveo penal, plasirao je loptu u donji levi ugao, a Handanović je uhvatio loptu.

U narednih desetak minuta Srbija je dva puta pokušala da ugrozi gol rivala – Tošićev udarac završio je iznad gola, a Handanović je sa lakoćom ukrotio šut Pantelića.

U 77. minutu Handanović je odbranio solidan udarac Mrđe, Pantelić je odbijenu loptu prosledio u mrežu, ali gol je poništen zbog ofsajda. Do kraja meča Srbija nije stvorila nijednu ozbiljnu priliku, ekipa Vladimira Petrović delovala je bezidejno i Slovenci su sasvim zasluženo ostvarili pobedu.

Slovenija: Handanovič, Brečko (Ilić 65'), Šuler, Cesar, Ljubijankič, Jokič, Kirm, Radosavljevič, Bačinović (Krhin 69'), Vršič (Brisa 76'), Matavž.
Srbija: Jorgačević, Vidić, Ivanović, Subotić, Kolarov, Ninković (Milijaš 72'), Petrović (Pantelić 51'), Tošić, Stanković, Jovanović (Krasić 57’), Mrđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1045 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve