Nova vest
Fudbal

Petak, 05.08.2011.

14:01

Šamrok Rovers - rekorder Irske

Rival Partizana u plej of rundi kvalifikacija za Ligu Evrope Šamrok Rovers je zvanični šampion, najslavniji i najuspešniji klub u istoriji Republike Irske.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Šamrok je rekorder po broju titula (16), FAI kupova (24), Liga kupova (18) kao i po broju igrača koji su oblačili zeleni dres reprezentacije (62).

Klub čiji su dresovi veoma slični Seltikovim (zeleno-bele vodoravne pruge, otud i nadimak “Hoops”) igra na stadionu Talaht, kapacitet 6000 gledalaca. Osnovan je 1901. godine.

Navijači Šamrok Roversa bazirani su tradicionalno u južnom delu Dablina (osnovani su u delu grada koji se zove Ringsend), ali su kao posledica velikih uspeha i povezanosti sa irskim nacionalizmom stekli veliki broj pristalica širom grada i cele države.

Njihov najveći rival danas je Bohemijans, najveći klub severnog dela Dablina. Kroz istoriju rivali su im bili Šelburn, prve komšije, zatim Sent Patrik Atletik i Dramkondra, koji više ne postoji.

Takođe, ta dablinska ekipa, ima jednu od retkih ultra grupa na Ostrvima – SRFC Ultras, koji koriste koreografije u stilu klubova iz kontinentalne Evrope. Oni su blisko povezani sa navijačima Rome, Panatinaikosa i švedskog Hamarbija.

Šamrok kao uspešne decenije pamti 20-te, 30-te, 50-te, 60-te i 80-te godine prošlog veka, a najsupešnija je bila 1964. godina, kada su osvojili ligu, FAI kup, kao i sada nepostojeći League of Ireland Shield, neku vrstu Liga kupa.

Roversi su prvi irski klub koji je igrao u Evropi, a do osamdesetih su prilično redovno nastupali. Odigrali su 53 utakmice u svim takmičenjima i zabeležili 12 pobeda.

Poslednje dve decenije izrazito su neuspešan period za zeleno-bele, koji su poslednji kup osvojili pre 24 godine, a na titulu osvojenu 2010. čekali su punih 16 sezona.

Do plej of runde za Ligu Evrope stigli su posle kvalifikacija za Ligu šampiona, u kojima su najpre pobedili Floru iz Talina (1:0, 0:0), a zatim izgubili od FC Kopenhagena (0:1, 0:2).

Trenutno su treći u šampionatu Republike irske, sa dva boda i utakmicom manje od vodeće ekipe Slajgo Rovers.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve