Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 11.11.2010.

09:29

Kosovo ne može u FIFA pre UN

Kosovo ne može da postane član FIFA niti može da igra kvalifikacije za SP dok ne bude primljeno u Ujedinjene Nacije.

Izvor: B92, Sport

Autor:B92, Sport

Default images

To je odgovor čelnika svetske kuće fudbala koji je dobio prvi čovek kosovskog saveza Fadilj Vokri.

„Istina je, kod nas su bili predstavnici Kosova i dobili su odgovor da će postati članovi FIFA kada ih prime u Ujedinjene Nacija. Tek tada mogu da se kandiduju za članstvo FIFA, a potom i UEFA“, kaže generalni sekretar FIFA Žerom Valk, a prenosi „Sport“.

Situacija je apsolutno čista. U fudbalskoj organizaciji, za razliku od ostalih sportova, jedna zemlja, prvo postaje član FIFA, a pa potom UEFA, a jedini izuzetak po tom pitanju bila je Crna Gora. Oni su prvo osigurali članstvo u UEFA.

Da Kosovo ne može nikako da učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu potvrđuje i sledeća procedura. Ako bi nekako uspeli da budu primljeni u članstvo naredne godine na kongresu FIFA, ostaje još kongres UEFA 2012. godine, gde mora da se verifikuje njihovo članstvo kako bi se uključili u klupska i reprezentativna takmičenja. To znači da bi zakasnili na početak kvalifikacija za SP 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

7 h

U fokusu

Vidi sve