Nova vest
Fudbal

Subota, 30.10.2010.

17:31

Zvezda zvanično vlasništvo članova

U subotu je na snagu je stupio Statut koji je usvojila Skupština fudbalskog kluba Crvena zvezda, čime je onemogućena privatizacija kluba.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Taj Statut je odmah po donošenju proglašen ’revolucionarnim u srpskom sportu’ jer je njime Crvena zvezda zvanično postala vlasništvo svojih članova.

Zvezda je tako od subote zvanično organizovana po ugledu na moćne španske klubove Real i Barselonu, portugalsku Benfiku i nemački Šalke 04, čiji su vlasnici članovi kluba.

Novim Statutom je uvedena instucija ’člana kluba’, a prema Statutu i pravilnicima o članstvu i izborima, član Crvene zvezde je navijač kluba koji popuni pristupnicu i plaća godišnju članarinu koja iznosi hiljadu dinara. Član kluba dobija člansku kartu koja je njegova ’lična karta u Crvenoj zvezdi’ i uz to ima niz pogodnosti.

Međutim, najvažnije od svega je činjenica da će rukovodstvo kluba, predsednika i Skupštinu, ubuduće birati samo članovi kluba na direktnim izborima. Tako će Klubom ubuduće upravljati članovi i to je najvažnija promena koju donosi Statut Crvene zvezde. Kandidata za predsednika Zvezde ubuduće će moći da predloži određen broj članova ili Upravni odbor. Kandidat za predsednika moraće da bude član kluba najmanje godinu dana, da je ugledan član društva i da je poznat i poštovan u profesiji kojom se bavi, da nije krivično osuđivan i da ima iskustva u rukovođenju ili da je ugledan sportista ili sportski radnik.

Predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić izjavio je da je novim Statutom Crvena zvezda vraćena zvezdašima i da je jednom zauvek utvrđeno čije je vlasništvo.

Crvena zvezda je vlasništvo srpskog društva, a njome upravljaju njeni članovi koji plaćaju članarinu Klubu. Do danas imamo preko 13 hiljada članova, a cilj nam je da imamo 50 hiljada. Predsednik dakle može da bude član Kluba, može da bude bogat ili ne, ali niko više nikada ne može da kupi Zvezdu. Uveli smo zdravu konkurenciju, sada svi znaju pravila igre i ja očekujem da sledeći izbori u Crvenoj zvezdi budu praznik u kome će u borbi ideja i programa pobediti onaj ko ponudi najbolje za klub. Verujem da smo ovom reformom udarili čvrste temelje nove Zvezde i srećan sam što sam predsednik kluba kada se to dogodilo“, rekao je Lukić.

Novi Statut je uveo još jedno telo, Veće klupskog saveta, koje bira Skupština kluba, a to je ujedno i jedino telo kluba čiji članovi ne moraju biti i članovi Crvene zvezde. Rerformama u Zvezdi je uvedena funkcija počasnog predsednika kao i mesto predsednika Skupštine. U komercijalnu upotrebu je vraćen stari grb iz vremena kada je Zvezda osnovana, uvedena je klupska slava Đurđevdan, proširen je Upravni odbor, ustanovljen je Odbor za hitna pitanja, učvrćena je veza između Sportskog društva i fudbalskog kluba.

Ovom reformom stvari su postavljenje na svoje mesto. Interes Zvezde je stavljen na prvo mesto i ovaj klub je iznad svega. Klub je dat na upravljanje članovima uz nadzor društva. Niko više neće moći da bude iznad Zvezde. Ni predsednik Kluba, ni trener, ni igrač. Mi smo jednostavno dobili privilegiju u životu da možemo da neko vreme donosimo odluke u Zvezdi i prolazni smo. Samo je Zvezda večna i samo Zvezda je iznad svega“, naglasio je Lukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve