Nova vest
Fudbal

Utorak, 26.10.2010.

22:39

Serija A pred štrajkom igrača?

Šampionatu Italije ponovo preti štrajk igrača, pošto su pregovori čelnika Serije A i Sindikata fudbalera prekinuti i ne zna se kada će biti nastavljeni.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Krajem prošlog meseca dve strane su se dogovorile da ne bude ranije najavljenog štrajka upozorenja. Igrači su tada upozorili čelnike Lige da će stupiti u štrajk ako do 30. novembra ne bude postignut dogovor.

Predsednik Serije A Mauricio Bereta zatražio je od predsednik Fudbalskog saveza Italije Đankarla Abetea da interveniše i natera sindikat igrača na nove pregovore.

"Mi smo otvoreni za sve vrste razgovora, ali je Serija A podigla zid ispred nas i ne pokazuje želju da pregovara. To što oni pričaju je čista demagogija, a počinje da liči i na diktaturu", rekao je fudbaler Milana Masimo Odo, koji je prošlog meseca i najavio štrajk upozorenja.

Odo je naveo da se stavovi sindikata i rukovodstva lige potpuno razlikuju.

"Pričamo o pravima radnika, o tome da li svaki fudbaler može da odabere gde će da igra", dodao je Odo.

Predsednik Serije A Mauricio Bereta naveo je da su dosadašnji pregovori bili neozbiljni.

"Možda je ovakvo ponašanje i deo taktike igrača. Ne možemo, kao do sada, da na svakih 15 dana razgovaramo po dva sata. Potrebni su nam ozbiljni, danonoćni pregovori", kazao je Bereta.

Igrači zahtevaju da potpišu kolektivni ugovor i traže da fudbaleri kojima ugovor uskoro ističe mogu sami da biraju da li će promeniti klub, kao i da zbog tih odluka ne trpe šikaniranje uprava klubova.

U prošlosti je bilo dosta pretnji štrajkovima u Seriji A, ali su one realizovane samo jednom. To se desilo u martu 1996. godine, kada su igrači odbili da odigraju jedno kolo prvenstva.

I tada je među problemima koje su mučili profesionalne fudbalere bila nemogućnost da slobodno utiču na izbor kluba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve