Nova vest
Fudbal

Sreda, 13.10.2010.

17:08

Partizan: "Upozoravali smo"

FK Partizan, čiji je golman Vladimir Stojković napadnut od strane huligana koji su kasnije prouzrokovali prekid meča u Đenovi, izdao je saopštenje.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Izvršni odbor srpskog šampiona imao je u sredu sednicu na kojoj je tema bila i jedan od najvećih incidenata u istoriji srpskog fudbala, a u svom saopštenju klub napominje da je upozoravao na stil ponašanja koja se nameće u srpskom fudbalu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Poštovani ljubitelji fudbala, građani Srbije,

Srpski sport je juče u Italiji doživeo jedan od najtežih udaraca u svojoj istoriji. Napad na državnog reprezentativca Vladimira Stojkovića i prekid kvalifikacione utakmice za prvenstvo Evrope zbod divljanja huligana osramotio je sve nas pred licem međunarodne sportske javnosti i izazvao štetne posledice koje ćemo sanirati godinama.

Želimo da Vas podsetimo da smo u našim prethodnim obraćanjima javnosti skretali pažnju na metode i stil ponašanja koji se nameću srpskom fudbalu – govor mržnje, verbalno nasilje i pretnje, pritisak na fudbalske organizacije i organe, uvrede i obmane, šovinizam. Ne znamo u kojoj meri su naša saopštenja doprla do svesti fudbalskih radnika i ljubitelja fudbala, ali smo prinuđeni da konstatujemo da su se naše najcrnje slutnje ostvarile – verbalno nasilje se nastavilo i transformisalo u fizičko, a kao produkt nesportske atmosfere koja se planski stvara i podgrejava.

Nikada se u istoriji srpskog sporta nije dogodilo da se navija protiv sopstvene reprezentacije, da se likuje nad njenim neuspesima, da se namerno prekida njena utakmica, da se pokušava linč državnog reprezentativca. Suvišno je konstatovati ono što je očigledno - ne radi se o spontanoj reakciji, već o unapred osmišljenom i isplaniranom činu. Inspiratori, organizatori i finansijeri nasilja u Đenovi mogu se otkriti i na nadležnima je da to i učine.

Proteklih godina celokupno srpsko društvo se trudi da usvoji i primeni najviše međunarodne standarde zaštite ljudskih prava. Svedoci smo da se jednom dugogodišnjem državnom reprezentativcu, uzornom sportisti i profesionalcu Vladimiru Stojkoviću osporava jedno od najosnovnijih ljudskih prava garantovano međunarodnim poveljama i Ustavom Republike Srbije – pravo na slobodan izbor rada. Zbog korišćenja tog prava Vladimir Stojković je izložen verbalnom i fizičkom linču, ugrožen je njegov integritet. Očekujemo da će ova pojava izazvati odlučnu reakciju srpske države i društva, istovetnu onoj kada se ugrožavaju prava drugih. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo našeg fudbalera, ali to neće biti dovoljno ukoliko se ne privedu pravdi svi oni koji su odgovorni za napad na njega.

Upozorenja više nisu potrebna, neophodna je akcija za hitno uklanjanje iz srpskog fudbala svih pojedinaca koji beskrupuloznim nasiljem uz odsustvo svih pravnih i moralnih kriterijuma i stega žele da ostvare svoje lične, grupne i kvazi-klupske interese. Uvereni smo da u srpskom fudbalu i među ljubiteljima sporta ogromnu većinu čine oni koji istinski vole fudbalski sport, uživaju u igri, korektno navijaju za svoj klub i državne selekcije, žele da ulože maksimum napora u pravcu razvoja i napretka srpskog fudbala, i zato je poslednji čas da se ujedinimo. Ne želimo ni da pomislimo da kulminacija nasilja koja se dogodila u Đenovi neće izazvati opštu reakciju. Odsustvo te reakcije pretvoriće srpski fudbal u gladijatorsku arenu, zverinjak, u kome niko od poštenih i ispravnih građana ove zemlje neće želeti da bude prisutan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve