Nova vest
Fudbal

Sreda, 15.09.2010.

14:24

Antić smenjen, Pižon selektor

Radomir Antić smenjen je sa mesta selektora fudbalske reprezentacije Srbije, a na njegovo mesto izabran je Vladimir Petrović Pižon.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Za smenu Antića glasali su svi članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije osim predstavnika Crvene zvezde koji je bio uzdržan zbog toga što odluka i razlozi smene nisu obrazloženi.

Odmah nakon toga pristupilo izboru novog selektora, jednoglasno je izabran Vladimir Petrović Pižon.

Sednica Izvršnog odbora završena je negde oko 15 i 30, a okupljenim novinarima predsednik FSS Tomislav Karadžić je u sredu rekao posle sednice odbora u Beogradu da je odluka o prekidu saradnje sa stručnim štabom doneta jednoglasno, kao i da je imenovanje Petrovića "jedino moguće rešenje".



Novi selektor i trener Temišvara biće promovisan u petak.

Karadžić: "Tri su razloga za smenu"

Predsednik Saveza Tomislav karadžić izjavio je da su tri razloga zbog kojih je prekinuta saradnja sa Radomirom Antićem:

"Prvi razlog je da očigledno ne može da se vodi reprezentacija sa tribina. Selektor je nedostajao na klupi. Nismo takođe bili zadovoljni načinom na koji je reprezentacija vođena u međuvremenu, i pored dogovora koji je postignut o proširenju stručnog štaba prilikom Antićevog ostanka".

Drugi razlog je da su definitivno poremećeni unutrašnji odnosi u reprezentaciji na svim relacijama, i to mora brzo da se dovede u red. Konačno, kao treći razlog, nismo zadovoljni rezultatom, igrom reprezentacije, nivoom kvaliteta i pristupom koji bi odgovorao kvalitetu ekipe koju imamo", rekao je Karadžić novinarima u beogradskom hotelu "Hajat".

Karadžić se osvrnuo i na ugovor koji je predstavljao nerešiv problem prilikom ranijih pregovora i razgovora o eventualnoj smeni.

"Pravni tim Radomira Antića je obavešten o njegovoj smeni, ali smo mi sigurni da je pravda na našoj strani. Činjenicom da gospodin Antić nije mogao da sedi na klupi je prekršena odredba ugovora, po kojoj ugovorna strana mora da obavlja posao na valjan način. U ovom slučaju to je sedenje klupi" rekao je Karadžić.

Jedan od najglasnijih zagovornika smene Radomira Antića bio je potpredsednik FSS Dragan Đorđević koji je naveo da je Radomiru Antiću isplaćeno skoro dva miliona evra.

"Fudbalski savez Srbije je isplatio Radomiru Antiću 1.970.000 evra. Milion evra je bilo po ugovoru, 500 hiljada su bile premije za odlazak na Mundijal, a ostatak je zaradio posle Mundijala po novom ugovoru", rekao je Đorđević, koji tom prilikom nije podsetio da je samim odlaskom na SP, FSS zaradio osam miliona evra, bez premija i novih sponzorskih ugovora, koji su stigli pred odlazak u Južnu Afriku.

"Struka je odlučila"

Predsednik FSS je takođe istakao da u toj organizaciju nisu smeli da prihvate rizik da "orlovi" već na prvoj sledećoj utakmici sa Estonijom 8.
oktobra u Beogradu izgube nove bodove.

"Nikada neće biti zaboravljeno ono što je Antić uradio, što je narodu vratio veru u srpski fudbal. Ali, mišljenje struke je preovladalo, a naš Stručni odbor na čelu sa Slobodanom Santračem ocenio je da ekipa nije dobro vođenja posle kvalifikacija za Mundijal i da je Antić odličan selektor, ali na kratke staze", kazao je Karadžić.

Novi selektor Srbije Vladimir Petrović Pižon, koji je trenutno trener Temišvara, u sredu će doputovati u Beograd, a u petak će i zvanično biti predstavljen javnosti.

Ugovor će potpisati do kraja 2011. godine, a automatski će biti produžen ako se izbori plasman na Evropsko prvenstvo 2012.

"Razgovarali smo sa nekoliko kanditata, ali je Petrović bio jedino moguće rešenje. Odličan je stručnjak, izuzetan trener. Ima nekih felera u komunikaciji sa medijima, nekih minusa iz prošlosti, ali trudićemo se da popravimo sliku naših odnosa", istakao je Karadžić i dodao da pred Petrovićem nije postavljen konkretan cilj.

"Učinićemo sve da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, ali to niko ne može da garantuje. A i ako ne odemo nije kraj sveta. Igraće se fudbal i dalje", kazao je predsednik FSS

Plata novog selektora ostala je tajna.

"Reći ću vam samo da smo, poučeni lošim iskustvima, doneli odluku da razlika između plata trenera koji rade za FSS ne može da bude
veća od 20.000 evra, a da premije neće biti više od 200.000 evra
", rekao je Karadžić.

Petrović bi u petak trebalo da objavi imena saradnika, a Karadžić je naveo samo da FSS neće imenovati i direktora reprezentacije, kako čelnike te organizacije "ne bi sutra bolela glava od istih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

824 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve