Nova vest
Fudbal

Nedelja, 29.08.2010.

18:40

Prvenac Liverpula, poraz Sitija

Fudbaleri Liverpula ostvarili su prvu pobedu u ovogodišnjoj Premijer ligi, savladavši VBA sa 1:0 golom Fernanda Toresa.

Izvor: Miloš Todorović

Autor:Miloš Todorović

Default images

Sanderlend je naneo prvi poraz Mančester Sitiju, pogotkom Darena Benta sa penala u poslednjim momentima meča.

Bolton je na svom terenu, sa igračem manje, uspeo da nadoknadi zaostatak od dva pogotka i da izvuče bod u susretu sa Birmingemom. U poslednjem meču trećeg kola, Aston Vila je savladala Everton sa 1:0.

Liverpul je, uz mnogo muke, došao do prve pobede ove sezone u Premijer ligi, u duelu sa Vest Bromvič Albionom. Iako je atmosfera u klubu postala malo bolja, dolaskom Raula Merelješa i najavljenim dolaskom Pola Končeskog (koji su prisustvovali mеču), uprkos odlasku Havijera Maskerana u Barselonu, na terenu se situacija nije bitno promenila.

’Crveni’ su u meč ušli bez ozbiljnije ideje, pa su igrači Vest Broma bez većih problema zaustavljali napade domaćina. Gosti su iskoristili traljavost domaćina i zapretili u nekoliko navrata, pre svega preko Jare i Fortuna, ali je Reina bio siguran.

Ipak, momenat inspiracije Fernanda Toresa, bio je dovoljan da Liverpul osvoji sva tri boda. Španski reprezentativac nije uspeo da se upiše u strelce u poslednjih deset mečeva za klub i nacionalni tim, ali je ipak na meču sa Vest Bromom uspeo da prekine post. Igrao se 65. minut kada je Dirk Kajt vratio loptu ka ivici kaznenog prostora, gde ju je Tores dočekao na volej i preciznim, niskim, udarcem, pogodio levi ugao Karsonovog gola. Tores je kasnije imao još jednu sjajnu priliku, ali je Karson uspeo iz neposredne blizine da sačuva svoju mrežu.

Priliku za dupliranje vođstva ’crveni’ su mogli da imaju u finišu meča kada Tores u kaznenom prostoru pogodio u ruku Gonzala Jaru, ali najstroža kazna nije dosuđena. Gosti su meč završili sa desetoricom igrača, pošto je Džejms Morison isključen posle starta nad Toresom, bez lopte. Srpski reprezentativac Milan Jovanović igrao je do 59. minuta, kada ga je zamenio Maksi Rodrigez.

Veoma uzbudljiv meč viđen je u Boltonu gde je domaća ekipa, uprkos brojčanoj nadmoći gostiju, uspela da stigne 0:2 i osvoji bod u duelu sa Birmingemom. Nikola Žigić je remi svoje ekipe gledao sa klupe za rezerve. Gosti su poveli već u četvrtom minutu preko Rodžera Džonsona koji je iskoristio dodavanja Krega Gardnera. Do 2:0 Birmingem je došao u petom minutu nastavka, kada je Kreg Gardner glavom postigao pogodak posle centaršuta MekFadena. Stvari za domaću ekipu dodatno su se zakomplikovale u 36. minutu kada je golman Jusi Jaskalainen dobio crveni karton zbog šamaranja Džonsona. Menadžer domaće ekipe Oven Kojl bio je prinuđen da iz igre izvede Martina Petrova i da na gol stavi Adama Bogdana.

Ipak, domaća ekipa je u drugom poluvremenu pritisla goste što je rezultiralo u 71. minutu. Kevina Dejvisa je u kaznenom prostoru oborio Džonson, a isti igrač je uspešno pogodio gornji desni ugao, što je bio 100. ligaški gol u karijeri za napadača Boltona. Devet minuta pre isteka regularnog toka, Bolton je u velikom stilu došao do boda. Rezervista Robi Blejk, koji je zamenio Elmandera, sa oko 22 metra je fenomenalnim pogotkom iz slobodnog udarca pogodio gornji desni ugao Fosterovog gola.

Sanderlend je posle velike borbe savladao Mančester Siti, što je bila prva pobeda ’crnih mačaka’ protiv ’građana’ u poslednjih deset susreta. Gosti su imali nekoliko sjajnih prilika, gde treba istaći Tevezovu kada je Argentinac imao čistu šansu za gol, ali je, potpuno neometan, šutirao preko gola sa oko 10 metara. Nešto kasnije, isti igrač je pokušao, ali je njegov udarac odbijen u korner. U drugom poluvremenu Sanderlend je delovao kao potpuno drugačija ekipa. Dobre prilike na startu propustili su Elmohamadi i Velbek.

U momentima kada se svima činilo da će meč biti završen bez golova, Elmohamadi je poslao opasan centaršut u kazneni prostor, a Majka Ričards je oborio Darena Benta u kaznenom prostoru. Bent je bio izvođač jedanaesterca i preciznim udarcem, doneo je prvu pobedu Sanderlendu ove sezone.

U poslednjem meču dana, Aston Vila savladala je Everton sa 1:0. Jedini pogodak na utakmici viđen je već u devetom minutu kada je Ešli Jang, odlično uočio svog prezimenjaka, Luka, čije utrčavanje niko nije ispratio. Jedan Jang je prosledio loptu, a drugi je, odličnim udarcem levom nogom sa oko 15 metara savladao golmana gostiju Hauarda. Akciji je prethodila greška Maruana Felainija.

Najbolju priliku za pogodak Everton je imao u drugom poluvremenu kada je Džek Rodvel glavom poslao loptu samo nekoliko centimetara pored gola, posle slobodnog udarca koji je izveo Mikel Arteta.

Everton je bio bolji rival tokom većeg dela susreta, ali su ’karamele’ na kraju ipak ostale bez bodova. Ovo je najgori start Evertona u poslednjih 11 godina, pošto je ekipa sa „Gudison Parka“ posle tri odigrane utakmice osvojila samo jedan bod.

Bolton – Birmingem 2:2 (0:1)
(Dejvis 71’p, Blejk 81’ – Džonson 4’, Gardner 50’)
Liverpul – Vest Brom 1:0 (0:0)
(Tores 65’)
Sanderlend – Mančester Siti 1:0 (0:0)
(Bent 90’ p)
Aston Vila - Everton 1:0 (1:0)
(L. Jang 9')

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve