Nova vest
Fudbal

Petak, 16.07.2010.

13:46

LE: Zvezda na Slovan iz Bratislave

Fudbaleri Crvene zvezde igraće u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope sa Slovanom iz Bratislave.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Prvi meč na programu je 29. jula na stadionu Crvene zvezde, a revanš se igra petog avgusta.

Eventualni rival Spartak Zlatibor vode u trećem kolu je Dnipro iz Ukrajine, dok će OFK Beograd, ukoliko prođe dalje, za suparnika imati turskog velikana Galatasaraj. Ako prođu u treću rundu, Spartak će igrati prvi meč kod kuće, a OFK Beograd u gostima.

Slovan Bratislava

Slovan iz Bratislave je najtrofejniji slovački klub, osnovan je 1919. godine i trenutno igra na stadionu „Pasijenki“ kapaciteta 13.295 mesta, pošto se njihov stadion „Tehelne pole“ trenutno renovira.

Šampion Slovačke Slovan je bio pet puta, a u čehoslovačkom prvenstvu osam puta je došao do trofeja, više nego bilo koji drugi slovački klub. Godine 1969. godine Slovan je osvojio Kup pobednika kupova savladavši Barselonu u finalu. Uz to, bili su pobednici Intertoto kupa u deset navrata.

Sadašnji tim Slovana sačinjen je uglavnom od domaćih fudbalera, ali tu su i dva fudbalera iz Bosne i Hercegovine – Mario Božić i Krešimir Kordić. Osim njih, od stranaca još igraju Žulio Sezar Serano iz Argentine, Mamanu Bagajoko iz Obale Slonovače, Česi Jan Kralik i Radek Dosudil i Togoanac Karim Guede.

Prošle sezone bili su drugi u nacionalnom prvenstvu, sa tri boda zaostatka u odnosu na Žilinu. Trener Slovana je Dušan Titel, kojem je to prvi trenerski posao u karijeri. Kao fudbaler, Titel je igrao za reprezentacije Čehoslovačke i Slovačke, a na klupskom nivou Za Slovan, Nim, Spartak Trnavu i Omoniju.

U prethodnoj sezoni Slovan je eliminsao Zrinjski, ali je izgubio od Olimpijakosa (0:2, 0:2) u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Potom su izgubili u plej-ofu za plasman u grupnu fazu Lige Evrope od Ajaksa (1:2, 0:5).

Dnipro

Fudbalski klub Dnipro iz Dnipropetrovska, potencijalni rival Spartaka u trećem kolu, osnovan je 1918. godine i igra na stadionu „Dnipro“, koji može da primi 31 hiljadu gledalaca.

Prošle sezone Dnipro je zauzeo četvrtu poziciju na tabeli sa 54 boda pod vođstvom trenera Volodimira Bezsonova. On je na klupi ukrajinskog kluba od 2008. godine, a ranije je trenirao Harkov, Zorju, reprezentaciju Turkemenistana i CSKA Kijev.

Dnipro ima veoma jak sastav sa nekoliko reprezentativaca Ukrajine – Maksim Kalinčenko, Andrij Rusol, Sergej Kravčenko, Sergej Nazarenko, Ruslan Rotan... Tu je i Brazliac Alsides, koji je tokom karijere igrao za Benfiku i PSV, kao i Argentinac Osmar Fererira.

Galatasaraj

Galatasaraj, eventualni protivnik OFK Beograda, najzvučnije je ime od svih rivala srpskih klubova. Osnovani su 1905. godine, a u riznici imaju 17 titula nacionalnog prvaka, 14 nacionalnih kupova, osvojen UEFA kup (1999/2000.) i evropski Superkup.

Njihov trener je bivši šef stručnog štaba Barselone Frank Rajkard, a u ekipi imaju mnogo poznatih i kvalitetnih fudbalera kao što su Milan Baroš, Hari Kjuel, Elano, Lukas Nil, Arda Turan, Leo Franko itd.

Prošle godine Galatasaraj je bio treći u ligi, iza prvaka Burse i Fenerbahčea. Popularni 'Lavovi' igraju na stadionu "Ali Sami Jen" (sada "Turk Telekom arena") kapaciteta preko 55 hiljada gledalaca, a poznati su po vatrenoj publici i čestim ispadima huligana.

Liga Evrope, parovi trećeg kola kvalifikacija:
Odenze - Zrinjski/Tre Pene
Stabek/Dnjipro - Vit/Banjik
Liverpul - Rabotnički/Mika
Maritimo/Sporting Fingal - Honka/Bangor
Beroe - Suduva/Rapid Beč
Temišvar - Mipa/Santa Hulija
KR/Karpati - Zestafoni/Dukla
Šemrok/Bnei Jehuda - Juventus
Elfsborg/Iskra - Ventspils/Teteks
Nordsjeland - Sporting Lisabon
Videoton/Maribor - Hibernijan
Crvena zvezda - Slovan
Inter Turku - Genk
Valeta/Ruh - Austrija/Široki Brijeg
Plzenj - Bešiktaš/Vikingur
Besa/Olimpijakos - Makabi Tel Aviv/Mogren
Šiauliai/Visla - Portadaun/Karabag
Šturm - Gefle/Dinamo Tbilisi
Anortosis/Šibenik - Serkl Briž/TPS
Baku/Budućnost - Brondbi/Vaduc
Molde/Jelgava - Štutgart
Makabi Haifa - Dinamo Minsk/Silame
Utreht/Tirana - Lucern
Sibir - Apolon
Gorica/Randers - Lozana/Borac
Olimpi/Dinamo Bukurešt - Hajduk
AZ Alkmar - Geteborg
Diferdanž/Spartak - Dnjepar
Atiraj/Djer - Monpelje
Elesund - Maderval/Brajdablik
Kalmar/Dačija - Levski/Dandalk
Galatasaraj - OFK Beograd/Torpedo
Jagelonija - Aris
Tauras/Apoel - Jablonec

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve