Nova vest
Fudbal

Petak, 16.07.2010.

12:15

Partizan na Ekranas ili Helsinki

Ukoliko prođu Pjunik, fudbaleri Partizana za rivala u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona imaće boljeg iz okršaja Ekranasa i Helsinkija.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

U prvoj utakmici Ekranas je u Litvaniji savladao Fince sa 1:0, a gol je postigao Radavičijus u trećem minutu.

Prvi mečevi trećeg kola igraju se 27. ili 28. jula, a revanši su na programu nedelju dana kasnije. Partizan će u prvom meču biti domaćin.

Ekranas

Fudbalski klub Ekranas osnovan je 1964. godine, a igra u Panevežisu, gradu na severoistoku Litvanije sa nešto više od 110 hiljada stanovnika. U istoriji su pet puta bili nacionalni prvaci (četiri od osamostaljenja), a sada su dvostruki branioci titule šampiona.

Takođe, osvojili su Kup u četiri navrata i Superkup tri puta. Trenutno boje litvanskog kluba brani srpski fudbaler Dušan Matović (27), Partizanovo 'dete' na poziciji levog beka. Matović je posle Partizana igrao za Dorćol i slovačke prvoligaše Tatran i Inter iz Bratislave.

Matović je jedan od nekolicine stranaca u litvanskom prvoligašu - ovog leta doveli su Jamadua Kamaru iz Nansija i Ukrajinca Oleksandra Kablaša iz Dnjestra. Takođe, tu su Rumun Sergej Pogreban i Stiven Ademolu iz Kanade.

Posle nepotpunih 16 kola nacionalnog prvenstva Ekranas ima 12 pobeda, dva nerešena rezultata i jedan poraz, pa je sa utakmicom manje prvi na tabeli sa pet bodova više od Žalgirisa. Igra na stadionu „Aukštalija“, koji prima četiri hiljade gledalaca, a sa klupe ih predvodi trener Valdas Urbonas.

U novembru 2004. godine Ekranas je bio isključen iz A lige zbog optužbe da je nameštao rezutate, ali je posle samo dva dana ta odluka bila poništena i klub je vraćen u elitno društvo.

Sada treći put igra u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U tom takmičenju Ekranas je debitovao 2006. godine, kada je prvom kolu bio uspešniji od Elbasanija iz Albanije (0:1, 3:0), a u drugom je izgubio od zagrebačkog Dinama (1:4, 2:5).

Prošle godine Ekranas je ispao u drugom kolu kvalifikacija za LŠ od prvaka Azerbejdžana Bakua (2:2, 0:0).

HJK Helsinki

Helsinki je u drugom kolu kvalfikacija za Ligu Evrope ispao od litvanske Vetre (3:1, 1:0). Finci imaju trojicu Afrikanaca u startnoj postavi – Čejn Fauler (JAR), Davda Ba (Gambija) i Mohamed Kamara (Sijera Leone). Starter je i brazilski desni bek Rafinja, kao i Šveđanin Magnuson. Ostatak ekipe čine fudbaleri iz Finske, a buduća zvezda je Holanđanin Dani Hoesen (19), pozajmljeni igrač Fulama.

HJK je 22 puta bio prvak Finske, deset puta je osvojio nacionalni kup, a u grupu Lige šampiona prošao je 1998. godine. Trener Helsinkija je Anti Murinen, dugogodišnji selektor Finske, a HJK igra na stadionu „FinnAir“ kapaciteta 10.770.

Posle 13 kola finskog šampionata HJK je na prvom mestu sa skorom 9-3-1 i sedam bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu Honku.

Kao i Partizan, i HJK igra u dresovima marke „Adidas“.

Liga šampiona, kvalifikacije, 3. kolo:
Liepaja Metalurg (Letonija)/Sparta Prag (Češka) – Inter Baku (Azerbejdžan)/Leh (Poljska)
Aktobe (Kazahstan)/Olimpia Rustavi (Gruzija) – Željezničar (BiH)/Makabi Tel Aviv (Izrael)
Šerif (Moldavija)/Dinamo Tirana (Albanija) – Dinamo Zagreb (Hrvatska)/Koper (Slovenija)
Liteks (Bugarska)/Rudar (Crna Gora) – Birkirkara (Malta)/Žilina (Slovačka)
Levadija (Ukrajina)/Debrecin (Mađarska) – Bazel (Švajcarska)
AIK (Švedska)/Ženes Eš (Luksemburg) – Linfild (S.Irska)/Rozenborg (Norveška)
Partizan (Srbija)/Pjunik (Jermenija) – Ekranas (Litvanija)/Helsinki (Finska)
BATE Borisov (Belorusija)/Hafnarfjordur (Island) – Kopehagen (Danska)
Bohemijans (R.Irska)/TNS (Vels) – Anderleht (Belgija)
Omonia (Kipar)/Renova (Makedonija) – Salcburg (Austrija)
Ajaks (Holandija) – PAOK (Grčka)
Dinamo Kijev (Ukrajina) – Gent (Belgija)
Jang Bojs (Švajcarska) – Fenerbahče (Turska)
Braga (Portugal) – Seltik (Škotska)
Unirea Urićiženi (Rumunija) – Zenit (Rusija)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve