Nova vest
Fudbal

Sreda, 26.05.2010.

20:25

Komemoracija Hejsela u Beogradu

Stalni komitet SE za Evropsku konvenciju o navijačkom nasilju u četvrtak će u Beogradu održati komemoraciju povodom 25-godišnjice Hejsela.

Izvor: MT

Autor:MT

Default images

Komemoracija će biti održana u hotelu Zira, skup će otvoriti ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković u prisustvu predsednika organizacije Paola Žorža Valentea Gomeša.

Na dan 29.5.1985. godine, na stadionu Hejsel u Briselu, na finalu Kupa Šampiona posle sukoba naivjača Liverpula i Juventusa poginulo je 39 osoba, a preko 600 je povređeno.

Do incidenta je došlo oko sat vremena pred početak utakmice, kada su navijači Liverpula reagovali na provokacije Juventusovih navijača i iskoristili propust organizatora koji su između Italijana i Engleza postavili neutralnu zonu koja je ubrzo bila popunjena navijačima 'stare dame'.



Navijači Liverpula su probili žičanu ogradu koja ih je delila od neutralne zone, a navijači Juventusa su pobegli prema betonskom zidu. Pod pritiskom mase, zid je popustio i ukupno 39 osoba je poginulo - 32 navijača Juventusa, četiri Belgijanca, dvojica Francuza i jedan Severni Irac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve