Nova vest
Fudbal

Sreda, 12.05.2010.

23:18

LE: Forlan heroj Atletika!

Fudbaleri Atletiko Madrida pobedili su posle produžetaka Fulam sa 2:1 i osvojili prvo izdanje Lige Evrope.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Junak finala u Hamburgu bio je Urugvajac Dijego Forlan koji je sa dva gola doneo pobedo madridskom klubu u veoma zanimljivom duelu protiv londonskog Fulama. Posle prvog gola Forlana u 32. minutu, engleski tim se brzo vratio i već u 37. izjednačio preko Dejvisa. U nastavku nije bilo pravih gol prilika, ali je tri minute pre kraja Urugvajac sjajno reagovao na asistenciju Aguera i savladao odličnog golmana Švarcera.

Od samog početka Atletiko je počeo da opravdava ulogu favorita. Kontrolisao je igru, a prvu gol šansu stvorio je u 11. minutu. Iako su igrači Fulama najviše pažnje obratili upravo na fantastične Aguera i Forlana, ubitačni tandem je napravio sebi prostor i stigao do gola, ali je posle odličnog dodavanja Argentinca, Urugvajac dobro šutirao ali pogodio samo stativu.

Pet minuta posle toga 'jorgandžije' su zapretile i iz prekida, ali je dobar šut Rejesa iz slobodnog udarca Švarcer zaustavio bez problema.

Posle 15ak minuta 'mrtve' igre, iznenada se ukazala šansa Dijegu Forlanu koji je sjajno reagovao posle lošeg šuta Aguera i poslao loptu iza leđe Švarcera.

Ipak, do tog trenutka nevidljivi Fulam samo pet minuta kasnije stiže do izjednačenja. Bobi Zamora se sjajno oslobodio svog čuvara na levoj strani, nije uspeo da šutira, lopta je od njega preko Dafa stigla do ... koji je ubacio na drugu stativu gde ju je posle odbitka glavom Asunsaa na volej dočekao Sajmon Dejvis i izjednačio.

Dve ekipe, pre svega Atletiko, svesne da im je ovo jedna od retkih prilika od osvoje trofej u Evropi, nastavile su sa napadačkom igrom do kraja poluvremena, ali ozbiljnijih gol šansi nije bilo.

Za razliku od prvih 45 minuta, drugi deo igre u potpunosti je pripao Englezima. Londonski klub se pogotkom Dejvisa očigledno oslobodio pritiska i počeo ozbiljno da ugrožava De Gea. već na samom početku drugog poluvremena Zoltan Gera je dobio sjajnu loptu i sam izašao na golmana Španaca, ali je loše reagovao na prvom kontaktu tako da mu je pobegla što je mladi čuvar mreže iskoristio i pravovremenim istrčavanjem je pokupio.

Desetak minuta kasnije Dejvis je ponovo bio najopasniji po De Gea, ali je njegov novi udarac sa leve strane ovaj put zaustavljen.

Ni u nastavku ekipe nisu mnogo kalkulisale i čuvale rezultat, a trener Atletiko Madrida u finišu je igrao i sa tri napadača pošto je uveo i mladog Salvia. Međutim, osim nekoliko slodobnih udaraca iz povoljnih pozicija, golmani nisu bili u većoj opasnosti.

Odlučili su produžetci, a tamo je bolji bio Atletiko. 'Jorgandžije' nisu čekale penale, napadali su i u dodatnom vremenu, a fenomenalnu priliku u poslednjim sekundima prvog produžetka propustili su Salvio i Aguero koji su sa svega nekoliko metara od gola bili neuspešni.

Ipak, u samom finišu utakmice ponovo je proradio tandem Aguero – Forlan, a ovaj drugi sjajnim potezom na dodavanjem svog saigrača ponovo pogodio u produžetku i postao heroj Madrida donevši Atletiku trofej prvog izdanja Lige Evrope.

Atletiko je potpuno zasluženo došao do prvog evropskog trofeja posle 1962. godine iako su igrači Fulama veoma dobro parirali agresivnom rivalu. Ipak, "jorgandžije" su iskoristile svoj sjajna napad i 19 puta šutirali ka golu, od čega devet u okvir. Madridski igrači imali su i mnogo više kornera, dok su napadači Fulama imali velikoh problema sa ofsajd zamkama (osam).

Liga Evrope, finale:
Atletiko Madrid – Fulam 2:1 (1:1)
Forlan 32, 116 – Dejvis 37

Atletiko Madrid: De Gea – Lopes, Dominges, Perea, Ujfaluši – Simao (Hurado 68'), Garsija, Asunsao, Rejes (Salvio 78') – Kun Aguero (Valera 119'), Forlan

Fulam: Švarcer – Končeski, Hageland, Hjuz, Bird – Dejvis, Marfi (Grining 118'), Etuhu, Daf (Nevland 84') – Gera, Zamora (Dempsi 55')

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve