Nova vest
Fudbal

Utorak, 11.05.2010.

22:19

Partizan: "Stadion je naš!"

Ministarstvo odbrane Srbije pokrenulo je sudski postupak za vraćanje stadiona JNA, a iz uprave srpskog šampiona ističu da je SD Partizan vlasnik kompleksa.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Spor između Vojske Srbije i Partizana oko stadiona u Humskoj traje još od 1997. godine, a 'crno-beli' ne žele da komentariši zašto se neko „setio“ da još jednom „zatraži svoj deo“, već veruju u sud, pravo i dokumentaciju koja jasno govori da je vlasnik stadiona i celog kompleksa oko njega Sportsko društvo Partizan, pišu 'Večernje novosti'.

"Činjenice su sledeće: mi smo preuzeli stadion od vojske 1990. godine. U dokumentu piše „JNA - država“, jer vlasnik nekretnina armije je država. Pregovori su trajali nekoliko godina pre toga. Vojska je praktično želela da se ratosilja objekta koji joj je samo donosio trošak. Od tada do danas, kada smo preuzeli objekat, mnogo toga smo uložili u njega, što se lako može proveriti", objašnjava generalni sekretar SD Partizan Milan Obućina.

Tužba je usledila čak sedam godina posle dogovora. Kako je i zašto podignuta, iznenađenje je bilo čak i za Partizan.

"Postupak da se objekat vrati Vojsci je pokrenut 1997. godine. Na razgovoru koji smo tada imali, a ne sećam ko je bio predstavnik Ministarstva, kada smo u neformalnom razgovoru pitali "Koji je povod, zašto sve ovo?“, rečeno nam je "Znate, imamo pritisak unutar Vojske. Partizan se privatizuje, a nas ima nekoliko hiljada vojnih lica koji nemamo stanove“.

Zakazano je mnogo ročišta od 1997. godine do danas i sa svakog je Partizan izlazio kao pobednik.

"U sudskom postupku ili predstavnik Vojske nije dolazio na ročišta ili smo dobijali, jer smo valjano uradili ceo postupak, papirološki "pokriven" do kraja. Odjednom, prošle godine smo dobili rešenje o privremenoj meri dok se ne okonča proces. To znači da ne možemo ništa da gradimo na stadionu, da ga stavimo pod hipoteku itd. dok se ne završi postupak. Poštujemo odluku suda i apsolutno verujemo u državu, jer su svi argumenti na našoj strani".

Za Partizan ceo slučaj koji je odjednom izbio u žižu interesovanja nije novi, niti očekuju bilo kakve veleobrte.

"Mi smo uvedeni u knjige kao vlasnici, insistiramo na tome, koliko god postupak trajao, iako smo očekivali da do sada bude okončan u našu korist. Nema ništa skriveno, zakulisano. Pregovori sa Vojskom su vođeni tokom osamdesetih godina prošlog veka, dugo su trajali i okončani u aprilu 1990. godine. Armija nije ulagala u stadion, jer je već tada bila u oskudici i nije imala ni sredstava ni interesa da svakodnevno troši novac na izdržavanje ovog objekta. Svi učesnici tih razgovora su davno dali izjave o svemu. Sve je urađeno sa pravnog stanovišta valjano", zaključio je Obućina.

Da je nekad bilo sve "naše“, pa tako i stadion Partizana, najbolje pokazuje anegdota koju je ispričao direktor objekta u Humskoj 1 Aleksandar Stepanović.

"Jedna slovenačka ekskurzija 1994. godine je išla u obilazak Beograda i došla je na stadion Partizana. Pitali su u šali "A, koji je ovde naš deo?“, prisetio se Stepanović.

Kada su „janezi“ dobili odgovor da to više nije stadion JNA, nego Partizana, malo su se razočarali.

Naziv: Stadion Partizana
Otvoren: 9. oktobra 1949. godine (Jugoslavija - Francuska 1:1)
Kapacitet: 32.710 mesta
Veličina terena: 105 x 68 metara
Direktor: Aleksandar Stepanović

Šutanovac nije potpisao tužbu

Povodom slučaja "stadion JNA“, Ministarstvo odbrane je saopštilo je da je ugovorom od 28. marta 1990. godine, zaključenim između Države SRJ - Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i JSD Partizan, preneto pravo korišćenja, upravljanja i raspolaganja na nepokretnostima, koje su bile sredstva JNA, bez naknade.

U saopštenju se kaže da je u ime SRJ - Saveznog ministarstva za odbranu, 19. novembra 1997. godine, vojni pravobranilac Vojske Jugoslavije, podneo tužbu protiv JSD Partizan radi utvrđenja ništavnosti ugovora o prenosu prava korišćenja, zajedno sa predlogom mera zabrane otuđenja i opterećenja neopokretnosti. Kao razlog za podnošenje tužbe pred nadležnim sudom navodi se, da u momentu prenosa nepokretnosti uopšte, nije postojao pravni interes za ustupanje nepokretnosti.

Direkcija za imovinsko-pravne poslove Ministarstva odbrane, na osnovu ovlašćenja Republičkog javnog pravobranioca, obnovila je tužbu 20. marta 2007. godine. Tokom postupka Drugi opštinski sud doneo je 8. jula 2009. godine rešenje kojim se određuje zabrana JSD Partizan otuđenja i opterećenja nepokretnosti. Nakon toga, Okružni sud u Beogradu odbio je žalbu tuženog i potvrdio odluku Drugog opštinskog suda.

Povodom insinuacija da je ministar odbrane Dragan Šutanovac potpisao pomenutu tužbu, radi istinitog informisanja javnosti, podsećamo da je stupio na dužnost 15. maja 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve