Nova vest
Fudbal

Utorak, 11.05.2010.

21:15

Atletiko Madrid - Fulam (20.45 B92)

Atletiko Madrid i Fulam odlučuju u sredu o prvom osvajaču Lige Evrope. Meč u Hamburgu počinje u 20.45 časova uz direktan prenos na TV B92.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Kada je počela sezona, od 192 tima, malo ko je očekivao finale Atletiko Madrida i Fulama, ali oni su eliminisali sve favorite i zasluženo došli do Hamburga. Španci su krenuli iz LŠ, a onda izbacili Galatasaraj, Sporting, Valensiju i Liverpul. Fulam je kranuo od trećeg kruga kvalifikacija još u julu, a potom je eliminisao Šahtjor, veliki Juventus, Volfsburg i na kraju HSV.

Atletiko Madrid je sezonu počeo sa samo pet pobeda u prvih 20 mečeva u svim takmičenjima, a u LŠ nikoga nisu savladali. Posle toga eksplodirali su u Ligi Evrope, ali i Kupu Kralja gde ih takođe čeka finale. Poslednji trofej su osvojili 1996. kada su osvojili duplu krunu u Španiji, a poslednje evropsko finale igrali su 1986. u Kupu pobednika kupova.

Madridski tim u sredu neće moći da računa na 20-godišnjeg golmana Serhija Asenja koji je tokom vikenda povredio ligamente kolena pa ga čeka pauza od šest meseci. Ipak, imače dostojnu zamenu u vidu talentovanog Davida de Gea.

Posle frustrirajuće sezone u Primeri, igrači Atletiko Madrida će u sredu imati šansu da sve poprave u Hamburgu gde igraju u finalu Lige Evrope protiv Fulama. Najbolji strelac tima, Urugvajac Dijego Forlan raduje se duelu sa londonskim timom koji je eliminisao HSV.

"Nije bitno protiv koga igramo u finalu. Jedina razlika između Fulama i Hamburga je što bi ovaj drugi igrao finale pred svojim navijačima. To bi moglo značajno da utiče na meč. Ovako ćemo biti dva tima na neutralnom terenu, tako da je bolje što nam je Fulam rival".

"Veoma su dobri u odbrani. Imaju veoma iskusnog Denija Marfija u veznom redu koji zna kako se osvajaju trofeji. Napadači im nisu ništa manje opasni jer znaju lako da stvore opasnost i postignu gol".



Forlan ne smatra da je njegov tim favorti.

"Šanse su 50-50%. Idemo samouvereni u način na koji igramo. Mnogo smo napredovali kao tim u poslednje vreme. Igra se finale tako da će svaki detalj da odluči pobednika. Ovo su specifični mečevi u kojima nikada ne znate da li ćete dobiti iako igrate bolje. Mislim da će finale biti spektakularno praćeno sjajnom atmosferom naših brojnih navijača".

Atletiko je kolo pre kraja sezone u Primeri tek deveti bez šansi da popravi plasman, ali zato sjajno igra u Kup takmičenjima. Pored finala LE, 'jorgandžije' će se za sedam dana boriti za trofej i u Kupu Kralja.

"Teško je reći zašto bolje igramo u kup takmičenjima. Loše smo startovali u ligi i to nas je mnogo koštalo. Sa druge strane, mnogo smo bolji bili u LE i Kupu Kralja".

Njegov saigrač iz napada Serhio Kun Aguero prvi put će igrati u nekom finalu.

"Ovo je veliki meč za nas jer smo mnogo dali ove sezone, a ništa nismo osvojili. Nikada nisam igrao u finalu, pa se nadam da ću se ovaj prvi put pokazati najbolje što znam. Biće teško".

Argentinac je istakao da je dolazak Kike Sančesa Floresa na mesto trenera u oktobru bio ključni momenat za ekipu.

"Usmerio je naš um na to šta možemo da uradimo sa svoje pozicije i kada nemamo loptu. Pobrinuo se za to da mnogo više kontrolišemo loptu. Očinio nas je organizovanijim na terenu pa sada igramo sa mnogo više samopouzdanja. Zbog toga smo ovde u finalu".

A od titule Aguera deli samo Fulam.

"Fulam je odradio sjajan posao. Trudimo se da o meču u sredu razmišljamo kao o samo još jednom u nizu. U Engleskoj se dosta igra na snagu, a Fulam je jedna od fizički najjačih ekipa sa Ostrva. Biće silno motivisani, kao i mi, pa moramo da ti sve od sebe i igrati kao i na prethodnim utakmicama".

Fulam je srušio snove Hamburga da će finale igrati na svom stadionu pobedivši ih u revanšu sa 2:1 nakon preokreta. Tim sa 'Krejven Kotidža' igra svoju tek drugu sezonu u Evropi, 13 godina pošto su igrali u četvrtoj engleskoj ligi. Finalni meč biće mu 19 ove sezone u takmičenju, samo jedan manje od rekorda koji drži Bordo iz sezone 1995/1996.

Hodžson je napravio čudo sa timom za šta je nagrađen titulom menadžera sezone u izboru svojih kolega. Kapiten Deni Marfi pun je reči hvale za svog šefa.

"Njegov doprinos klubu u tako kratkom vremenskom periodu nije ništa drugo nego neverovatno. Potpuno je transformisao klub, a razlog za to je njegovo veliko fudbalsko znanje. Ophodi se sa ljudima sapoštovanjem i zrelošću, a iako to zvuči kao normalno za menadžera nije tako, to vas uveravam. On je iskren čovek koji je uvek spreman za razgovor, i bez obzira da li jepozitivno ili negativno reći će vam kako se oseća. Iskrenost niše kvalitet svojstven svakom menadžeru".



"Kao trener je prefekcionista. Naporno radi na treningu sa svojim timom kako bi bio uveren da će tim igrati na način koji on želi. Znamo svoj posao, nije nam nepoznato šta želi od nas, i mislim da može da se vidi način na koji i gramo i kako smo organizovani. Dozvoljava nam da igramo u skladu sa našom posvećenošću, glađu i radnom etikom".

Jedan od dva igrača Fulama koji je već igrao u finalu nekog evropskog takmičenja je iskusni golman Mark Švarcer. 37-godišnji Australijanac je bio član Midlsboroa koji je 2006 igrao i izgubio finale Kupa UEFA od jednog drugog španskog tima, Sevilje 4:0.

"Na svom terenu bilo kojeg dana možemo pobediti bilo koji tim. Pokušavam da se prisetim iskustva iz prošlosti i iskoristim ga kako bih pomogao svojim saigračima na putu na kojem oni nisu bili".

Fulam je do finala došao posle nekoliko sprektakularnih utakmica, posebno trilera protiv Juventusa.

"Taj dan je nešto o čemu može samo da se sanja. Mogao bi se napisati scenario za film o tome, ali to stvarno iskusiti i proživeti je nešto posebno. To je nešto što ću pamtiti do kraja života kao i ostali igrači. Definitivno ćemo se toga rado sećati".

Bobi Zamora i Zoltat Gera zajedno su postigli 14 golova, ali Švrcer smatra da je timski rad doneo finale ekipi.

"Momci su ove sezone bili sjajni, teško je izabrati nekog individualca koji je bio bolji od ostalih. Bobi je postigao mnogo golova ove sezone i bio jedan od ključnih faktora u našem plasmanu, kako u LE tako i u Premijer ligi. On, ali i još nekoliko igrača mogu u trenutku rešiti meč- To je dobro kod nas. Imamo mnogo sjajnih fudbalera, a nijednog superstara. Borimo se i vučemo jedan za drugog sve vreme, na celom terenu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve