Nova vest
Fudbal

Utorak, 11.05.2010.

17:12

Sećanje na "Partizanove bebe"

Na današnji dan 1966. godine, FK Partizan je ostvario istorijski uspeh plasiravši se u finale tadašnjeg Kupa evropskih šampiona kao prva ekipa sa ovih prostora.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Popularne "Partizanove bebe" predvođene trenerom Abdulahom Gegićem, gazile su sve pred sobom a u pohodu ka evropskom vrhu padali su Nant (2:0, 2:2), Verder (3:0, 0:1), i u legendarnom dvomeču u četvrtfinalu praška Sparta (1:4, 5:0). U polufinalu se isprečio Mančester junajted predvođen legendama Čarltonom, Louom i najbolji evropskim igračem Džordžom Bestom.



Tim je sa klupe predvodio Ser Mat Bezbi. U prvoj utakmici u Beogradu Partizan je poveo početkom drugog poluvremena golom Hasanagića. Nedugo zatim i Mančester postiže pogodak, ali je Nemac Kurt Čenčer poništio gol usled ofsajda u kome se našao Koneli. Na konačnih 2:0 za Partizan podigao je Zaza Bečejac posle dodavanja Vasovića. Ispostavilo se da je rezultat u Beogradu bio nedostižan za 'crvene đavole' u revanšu, pošto su uspeli samo da priprete golom Nobija Stajlsa u 72 minutu.

A 11. maja 1966. dogodio se Brisel i legendarni Hejsel, na teren izlaze trenutno dve najbolje ekipe starog kontinenta, Partizan i Real Madrid. Bečejac, Rašović i Vasović ne dozvoljavaju igračima Reala da priđu golu, dok Galić, Hasanagić i Pirmajer stvaraju izgledne prilike za vođstvo. Poluvreme se završava bez golova, mada ostaje žal što je udarac Hasanagića završio samo na prečki umesto u mreži. Drugo poluvreme počinje dominacijom crno-belih, koje je krunisano sjajnim golom Vasovića uz erupciju radosti na Hejselu. Nedugo zatim na našu veliku žalost Real je izjednačio, a ubrzo i poveo sa 2:1, što je bio i konačan rezultat velikog finala.



Ostala je žal za neiskorišćenom prilikom, ali i ponos zbog nezapamćenog uspeha mlade ekipe, koja se ubrzo razmilela po Evropi.

Tim povodom u utorak su se u trofejnoj sali sastali i evocirali uspomene neposredni akteri legendarnog pohoda po Evropi, Branko Rašović i Milutin Šoškić, zajedno sa predsednikom kluba Draganom Đurićem i Albertom Nađem. Izraženo je zadovoljstvo što Partizan u svojoj riznici uspomena baštini generaciju za ponos, kao i želja da 'crno-beli' u skoroj budućnosti ponove svoje evropsko putešestvije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve