Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 15.04.2010.

12:55

C. Zvezda: "Bezumni čin kriminalca"

FK Crvena zvezda najoštrije osuđuje nasilje koje se desilo tokom takmice polufinala Kupa Srbije usled koga je došlo do ranjavanja navijača vatrenim oružjem.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Fudbalski klub Crvena zvezda se ograđuje od učesnika u nasilju na meču sa OFK Beogradom u sredu. "Osoba koja je pucala na stadionu nije navijač, već kriminalac kome je mesto u zatvoru. Nadamo se da će tu osobu policija pronaći i uhapsiti, kao i da će odgovarati za zločin koji je počinila".

Saopštenje FK Crvena zvezda prenusimo u celosti i bez izmena:

"Fudbalski klub Crvena zvezda, naša uprava i igrači, kao i milioni naših pristalica mole se za život mladog Igora Vrevića sa nadom da će dobiti tešku borbu sa povredama. Život ovog mladog čoveka za nas je u ovom trenutku najvažniji.

Tragedija koja se juče dogodila obezvređuje sve pozitivno što je naš klub učinio ove sezone na vraćanju publike na stadione. Javnosti je poznato da je Crvena zvezda osim što je sportsko osveženje i hit fudbalske sezone, klub koji je najviše uradio na promociji srpskog fudbala, vraćanju porodica i dece na stadione, kao i na povećanju broja gledalaca. Čitave sezone se trudimo da pokažemo da je fudbalska utakmica praznik i sportski događaj kome treba svi da se raduju. Ovaj bezumni čin pojedinca koji ruši sve što smo postigli neće nas obeshrabriti da, kao i do sada, promovišemo fudbal, sport i porodice na stadionu. Sa još većim elanom, nastavićemo da zajedno sa svojim pristalicama od utakmica našeg kluba pravimo lepe sportske događaje u kojima će svi uživati i kojima će se diviti i Srbija, i Evropa.

Fudbalski klub Crvena zvezda je učinila sve što nalažu Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, Zakon o okupljanju građana, kao i Pravilnik o bezbednosti i sigurnosti na fudbalskim utakmicama Fudbalskog saveza Srbije, a sve u cilju bezbednog odigravanja utakmice. Prema zakonskim obavezama, angažovali smo kompaniju koja se bavi pružanjem usluga fizičko – tehničkog obezbeđenja, koja ima veliko iskustvo u vršenju ovih poslova jer je radila obezbeđenje najvećih sportskih skupova u našoj zemlji, među kojima i prošlogodišnje Univerzijade. Na obezbeđenju jučerašnje utakmice angažovan je 251 redar, što je više od uobičajene prakse koja predviđa da broj angažovanih redara iznosi jedan posto od predviđenje posete (na jučerašnjoj utakmici je bilo 10 774 posetilaca). Na organizaciji utakmice, kao i do sada, FK Crvena zvezda je ostvarila potpunu saradnju sa MUP-om Srbije. Sa predstavnicima MUP-a održali smo dva sastanka na kojima smo dokazali da smo preduzeli sve preventivne mere iz člana 7. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim terenima. Na tim sastancima su predstavljene sve mere koje je Crvena zvezda preduzela kako bi se osiguralo bezbedno održavanje sportske priredbe i onemogućilo izbijanje nasilja, i predstavnici MUP-a nisu imali primedbi na sve što je učinjeno. Redarska služba je po nalogu Kluba, 24 sata pre održavanja utakmice obezbeđivala zaključan stadion kako bi se sprečio neovlašćeni ulazak lica ili unošenje nedozvoljenih predmeta na tribine. Ekipa za protivdiverzionu zaštitu Policijske uprave za grad Beograd, sa specijalno obučenim službenim psima za otkrivanje eksploziva i oružja, izvršila je pregled tribina stadiona dva puta - dan pre utakmice, kao i neposredno pred sam početak utakmice, i tom prilikom je konstatovano da je sve u redu. Angažovali smo sanitetsko obezbeđenje sa dovoljnim brojem ekipa, a u organizaciju utakmice bili su uključeni sve relevantni subjekti, poput vatrogasne službe, Elektrodistribucije i komunalnih službi. Na kraju, oformljen je Štab bezbednosti koji su činili šef policijskih snaga na stadionu, delegat utakmice, predstavnici Zvezde i OFK-a Beograda, kao i predstavnik medicinske službe i rukovodioci redarske i vatrogasne službe. Ovakav pristup organizaciji utakmice omogućio je da se, kada se nesreća već desila, povređenima pruži brza i adekvatna medicinska pomoć na licu mesta, kao i da odmah budu prevezeni do nadležne medicinske ustanove. O svemu navedenom, FK Crvena zvezda ima pisane dokaze i kompletnu dokumentaciju.

Nažalost, i pored toga što su i Crvena zvezda, i kompanija koja se bavi obezbeđenjem, kao i policija učinili sve na šta su ih zakoni obavezali – dogodila se tragedija. Razlog za to je što zakonski propisi koji regulišu pregled gledalaca koji ulaze na stadion nisu dovoljno jasni. Prema postojećim propisima, „redari nemaju pravo da vrše pretres gledalaca koji ulaze na stadion, već samo njihov pregled“. Štaviše, postojeći propisi zabranjuju redarima da „prilikom pregleda preuzimaju bilo kakve ingerencije i ovlašćenja izvršne vlasti odnosno MUP-a“, što rezultate njihovog rada dovodi u pitanje. Kako se ovakvi slučajevi ne bi ubuduće događali, neophodno je promeniti zakonske propisi kojima bi se – ili omogućilo da redari imaju veća ovlašćenja i odgovornost prilikom pretresa gledalaca, što podrazumeva donošenje novog Zakona o fizičko–tehničkom obezbeđenju i obuku redara od strane policije ili da pregled i pretres vrše službena lica. Crvena zvezda smatra da je neophodno da nadležno ministarstvo, sportski savezi, klubovi, kao i MUP Srbije zajednički pokrenu inicijativu za izmenu zakonskih propisa kako bi se omogućila potpuna bezbednost posetilaca sportskih priredbi.

FK Crvena zvezda je samo u ovoj sezoni u infrastrukturu na svom stadionu uložila oko 2,5 miliona evra. Javnosti je poznato da smo uveli nov bar-kod sistem ulaska na stadion kao i da smo investirali u semafor i nove klupe. Suočeni sa tragedijom koja se sinoć desila dodatno ćemo investirati kako bi se ubuduće gledaocima garantovala još veća bezbednost. O dodatnim merama za povećanje bezbednosti gledalaca javnost ćemo obavestiti u narednim danima.

FK Crvena zvezda osuđuje bezumni čin koji se juče dogodio na našem stadionu i ostvariće potpunu saradnju sa MUP-om Srbije i nadležnim državnim službama kako bi se počinilac identifikao i priveo pravdi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve