Nova vest
Fudbal

Petak, 09.04.2010.

17:34

Primera: Sudar titana na Bernabeu

Posle dve ne baš uzbudljive sezone, u kojima su prvo dominirali jedni, pa drugi, u subotu se u okršaju za titulu na Santijago Bernabeu sastaju Real i Barselona.

Izvor: Ana Yorke

Autor:Ana Yorke

Default images

Dva tima posle 30 kola imaju po 77 bodova, a susret bi mogao da odluči i šampiona. U duelu na Kamp Nou prošlog novembra Barselona je slavila 1:0, a sve oči su trenutno uprte u susret dva izuzetna fudbalera – sjajnog Lea Mesija, koji je ove sezone na 43 nastupa postigao 39 golova, i Kristijana Ronalda, maverika koji je ove sezone kuburio sa povredama.

Svega 24 časa pred utakmicu, oba tima se busaju u grudi. Iako je trener Katalonaca Pap Gvardiola proteklih nedelja poručivao da Superklasiko neće odlučiti osvajača titule, već će to biti manji mečevi, Madriđani uporno tvrde da će se sve rešiti u subotu. Sportski analitičari ipak daju prednost Barseloni, zbog izvrsnih rezultata ostvarenih u svim takmičenjima u prethodne dve godine, ali i lošeg bilansa Reala u mečevima kada su Katalonci bili gosti u poslednjih desetak godina.

Trener Madriđana Manuel Pelegrini, koji se nalazi pod velikim pritiskom zbog eliminacije tima u osmini finala Lige šampiona, tvrdi da klub nema strah od protivnika. Iako se Real ove sezone 13. put uzastopce plasirao u osminu finala LŠ (rekordni broj puta), takođe je i šesti put za redom ispao pre četvrtfinala.

„Remi je svakako uvek loš rezultat i nikada nismo izašli na teren da bismo remizirali. Ove sezone smo uvek dobro igrali na Bernabeu, a ovaj meč neće biti izuzetak. Nikada se nisam nikoga plašio, sigurno da je Barselona odlična ekipa, ali mi nismo tu da bismo se osvrtali na rezultate iz prethodnih godina, već idemo na to da osvojimo titulu“, rekao je Pelegrini.

Sa druge strane, strateg Barselone Pep Gvardiola ne smatra da je ovo odlučujući meč sezone, ali napominje da će njegov tim igrati kao da jeste.

„Igraćemo u subotu kao da nam je poslednja utakmica. Ako ne budemo igrali tako, možemo da izgubimo titulu. U ovakvim mečeva, onaj tim koji pobedi zadaje otrovan udarac protivniku. Na Bernabeu morate da budete hrabri i tačka“, kazao je Gvardiola.

Trener Katalonaca se osvrnuo i na istorijsku pobedu svog kluba, koji je prošle godine u Madridu slavio sa velikih 6:2.

„To što je tada bilo neće se ponoviti. Neponovljivo je. Takve utakmice vam se dešavaju jednom u životu. Zna se šta su oba ova tima u svetu fudbala. Kada bih rekao da je razlika od 21 poena između dva prvoplasirana i trećeplasiranog tima sramota, to bi značio manjak poštovanja, ali je evidentno da i Real i Barselona rade mnogo toga dobrog ove sezone“, dodao je Gvardiola.

Problem za domaćine biće odsustvo Brazilca Kake, koji zbog problema sa zadnjom ložom neće moći da nastupa. Sjajni igrač sredine terena ove sezone zbog povreda nije dostigao svoj maksimum u „kraljevskom klubu“. Pored Kake, „standardni“ problem zadnje linije biće i neigranje centralnog defanzivca Pepea, koji će se na teren vratiti tek u maju. I pored pehova sa povredama, dobra vest je povratak Karima Benzeme na teren, dok će veliku prepreku gostima predstavljati Gonzalo Iguain, koji sa 24 gola postignutih na 24 meča predstavlja glavnog kontra-kandidata Leu Mesiju za titulu Pičičija, najboljeg strelca lige.

U redovima gostiju standardno najveća pretnja je Mesi, kojem je Evropa nadenula nadimak Mesija. Argentinac je na 27 mečeva postigao 26 golova. Otežavajuća okolnost je izostanak Zlatana Ibrahimovića, koji je proteklih sedmica pravio pometnju protivnicima u Ligi šampiona, ali i Erika Abidala. Pike će nastupati, iako i dalje nije sasvim oporavljen.

Ipak, nesumnjivo je da su oba tima u odličnoj formi. Barselona je impresivnim učinkom u kupu i evropskim takmičenjima ponovo zaplašila sve protivnike na starom kontinentu, dok je Real, koji je, doduše, opet rano eliminisan u LŠ, ostavio odličan utisak u Primeri i trenutno ima i bolju gol-razliku od rivala. Dva tima u svojoj istoriji nikada posle 30 kola nisu imala ovoliki broj bodova (po 77). Štaviše, kada su 2007. takođe bili izjednačeni na vrhu tabele na kraju sezone, posle 38 kola imali su po 76 bodova.

Real je u pobedio na prethodnih 12 susreta, pritom postigavši 39 golova, dok je Barselonau četvrtfinalu LŠ na Kamp Nou deklasirala Arsenal 4:1. Igrač sredine terena Madriđana Guti, koji će napustiti klub na kraju sezone, odlučan je kada kaže: "Sada igramo na Barseloninom nivou. Ovo su dva najveća kluba u Španiji, možda i na svetu. Favorita nema".

Meč se igra na Santijago Bernabeu od 22 časa.

Najveći evropski derbi najavio je i selektor reprezentacije Srbije, Radomir Antić koji je tokom svoje trenerske karijere predvodio oba tima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve