Nova vest
Fudbal

Sreda, 07.04.2010.

22:38

Roben 'bombom' izbacio Junajted

Fudbaleri Bajerna i Liona plasirali su se u polufinale Lige šampiona, u kojem će biti rivali.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Bajern je izgubio od Mančester Junajteda sa 3:2, ali je Bajern prošao dalje zbog većeg broja golova u gostima. Junajted je vodio sa 3:0 (dva gola Nanija i Gibson), smanjio je Olić, a posle isključenja Rafaela Arjen Roben je fantastičnim golom odveo Bavarce u polufinale. Jedini, ali nedovoljan gol u Bordou postigao je Šamak u 45. minutu. Lion je u prvom meču slavio 3:1. Drugi polufinalni par čine Inter i Barselona.

Iako je najavljivano suprotno, najbolji igrač Junajteda Vejn Runi našao se u startnoj postavi. Upravo je Runi u trećem minutu odložio loptu za Darona Gibsona, koji je preciznim udarcem sa ivice šesnaesterca pogodio gol Buta, koji je bio markiran i loptu je video isvuše kasno da bi reagovao.

Furiozni početak ‘Crvenih đavola’ upotpunio je Nani četiri minuta kasnije – levi bek Bavaraca Badštuber oklevao je i ostavio previše vremena Valensiji da odluči gde će uputiti loptu; Ekvadorac je centrirao, Nani je pravovremeno utrčao i petom postigao divan gol, veoma nalik onom koji je Junajted primio od Džoa Kola (Čelsi) za vikend.

Ekipa Aleksa Fergusona kontrolisala je dešavanja na terenu, Riberi i Roben bili su nevidljivi, a Van Bomel i Švajnštajger nisu stizali da pokrpe sve rupe u odbrani Bajerna. Veliku priliku imao je Rafael u 34. minutu – prvo je zaustavio Riberija u odbrani, a zatim je izašao sam pred Buta, ali bio je neodlučan i na kraju je poslao loptu pored gola.

U 39. minutu prvu izglednu šansu stvorio je Bajern – Roben je ‘dijagonalom’ otvorio kontru, Miler je sjajno promenio stranu i dodao do Olića, koji je loše primio loptu iako je bio sam ispred golmana Van der Sara.

Kazna za nespretnu reakciju stigla je minuta kasnije – ponovo je Valensija odlično prošao po desnoj strani i centrirao po zemlji, a Nani je iz prve poslao loptu pod prečku za novi gol Junajteda.

Činilo se da je Bajern gotov, ali samo dva minuta kasnije gosti se pravo niotkuda vraćaju u meč – Miler je glavom prebacio loptu u kazneni prostor, Olić je dobio vazdušni duel sa Karikom i levom nogom poslao loptu pored Van der Sara u gol.

Tada se Bajern trgao, napokon povezao nekoliko smislenih dodavanja, a Roben je udarcem sa 20-ak metara naterao čuvara mreže Junajteda da se izvije do kraja kako bi izbio loptu u korner.

Drugo poluvreme počelo je tako što je ekipa Luja van Gala preuzela kontrolu nad sredinom terena, a Rafael u 50. minutu postaje tragičar meča – Riberi ga je prošao, bio je na 40-ak metara od gola i išao na kompletnu odbranu Junajteda, ali ga je mladi Brazilac bespotrebno povukao sa leđa i dobio drugi žuti karton.

Nedugo zatim O’Šej menja nedovoljno oporavljenog Runija, a ser Aleks Ferguson odlučuju se da brani prednost i da pokušava kontrom da reši pitanje prolaska u polufinale.

Bajern je držao loptu u nogama, ali je Junajted bio bliži golu – Nani je prvo poslao loptu malo preko prečke nakon loše intervencije Buta, a u 63. minutu izbio je sampred gol iskosa sa leve strane, ali je golman gostiju odlično reagovao i izbio loptu u korner.

Između dva pokušaja Portuglaca da se dokopa het-trika, malo primetni Riberi je snažnim volejom šutirao pravo u Van der Sara.

Bajern je držao loptu, ali su domaći bili odlično postavljeni umešno se braneći. Gosti su dobru šansu stvorili jedino nakon centaršuta Lama, kada je Gomes pogodio spoljni deo prečke.

U 74. minutu Arjen Roben dokazuje da ga s pravom smatraju velikim igračem – Riberi je izveo korner, Roben je čekao loptu na ivici šesnaesterca i fantastičnim volejom pogađa ‘malu mrežu’; Van der Sar je bio nemoćan, a Van Gal presrećan.

Do kraja meča Nemci nisu paničili, čuvali su loptu na pravi način i nisu popuštali pod pritiskom igrača Junajteda. U poslednjih deset minuta u igru su ušli Berbatov i Gigs, ali domaći nisu bili ni blizu gola, pa je Bajern prošao u polufinale.

Mančester Junajted: Van Der Sar – Rafael (isključenje 50’) , Ferdinand, Vidić, Evra – Flečer, Karik (Berbatov 80’), Gibson (Gigs 81’) – Valensija, Nani, Runi (O’Šej 56’).
Bajern: But – Lam, Demikelis, Van Bujten, Badštuber - Van Bomel, Švajnštajger – Riberi, Roben (Altintop 76’), Olić (Pranjić 84’), Miler (Gomez 46’).

Lion konačno u polufinalu!

Iako je na stadionu Šaban-Delma Lion bolje počeo meč i imao dve poluprilike (Bastos i Gomis), prvu pravu šansu u 15. minutu imao je domaći Bordo kada je Vendel centrirao, a Gurkuf je glavom poslao loptu pored gola.

Kako je vreme odmicalo, Žirondinci su pojačavali pritisak, a Dijara je u 43. minutu sa 30-ak metara pogodio prečku.

Samo dva minuta kasnije, u idealnom trenutku, Maroun Šamak postiže gol – posle duplog pasa Tremulinasa i Žusija usledio je centaršut, a 26-godišnji Marokanac je utrčao i poslao loptu iz aleđa Lorisa.

Početkom drugog poluvremena Sijani je imao dobru priliku posle lošeg istrčavanja golmana domaćih Karasoa, ali gola nije bilo.

U nastavku meča ekipa trenera Lorana Blana bila je bolja, ali Lion je uspevao da odoli. Pravi pritisak viđen je u poslednjih desetak minuta. U 80. minutu Vendel je centrirao, a Sane je glavom šutirao malo pored gola.

Najbolju priliku za prolaz domaći su imali u 87. minutu, ali je udarac glavom Vendela na sjajan način odbrani Ugo Loris, golman Liona i reprezentacije Francuske.

Lion je izdržao do kraja i konačno se, posle nekoliko godina u evropskom vrhu, plasirao u polufinale. Nakon tri sezone ispadanja u četvrtfinalu (2004-2006.), sledeće tri Lion je ispadao stepenik niže, a sada je konačno uspeo da se domogne polufinala.

Bordo: Karaso – Sane, Sijani, Planus (Kavenagi 86’), Tremulinas – Dijara (Šalme 71), Plašil – Vendel, Žusi (Gufran 78’), Gurkuf – Šamak.
Lion: Loris – Revelje, Bumsong (Bodmer 78’), Kris, Sisoko - Tulalan, Gonalons, Ćelstrem – Delgado, Gomis (Pjanić 67’), Bastos (Ederson 89’).

Prve utakmice polufinala Lige šampiona (Bajern – Lion, Inter – Barselona) na programu su 20. i 21. aprila, a revanši se igraju nedelju dana kasnije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

219 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve