Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 29.03.2010.

21:39

LŠ: MJ u Bavarskoj, dvoboj Francuza

U utorak se igraju prve utakmice četvrtfinala Lige šampiona, a sastaju se Bajern – Mančester junajted i Lion – Bordo.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

U centru pažnje biće Minhen i meč koji će predstavljati reprezu finala iz 1999. godine kada je Mančester junajted na 'Kamp Nou' slavio sa 2:1 u kultnom finalu odlučenom u nadoknadi vremena. Međutim, ni duel dva najbolja francuska tim u Lionu neće bini ništa manje zanimljiv. Olimpik je vladao sedam godina, a Loran Blan je sa Bordoom prekinuo tu dominaciju prošle sezone.

Liga šampiona, četvrtfinale:
Minhen: Bajern (Nemačka) - Mančester junajted (Engleska)
Lion: Olimpik (Francuska) - Bordo (Francuska)

sreda:
London: Arsenal (Engleska) - Barselona (Španija)
Milano: Inter (Italija) - CSKA (Rusija)

Alianc arena: Bajern Minhen – Mančester junajted

Bajern s druge strane ne blista ove sezone, a za vikend je izgubio na svom stadionu od Štutgarta (2:1) čime je ostao bez prvog mesta u Bundesligi. To je bio drugi vezani poraz Bavaraca.

"Ovo je veliki meč, i za igrače i za trenera. Uživali smo u pobedama protiv Juventusa i Fiorentine ali Mančester junajted igra na drugom nivou, prvoklasnom. Sjajno su organizovani, i da budem iskren malo sam ljubomoran. Međutim, Milan je u osmini finala na svom terenu imao svoje šanse pa se nadam da ćemo i mi. Nismo u formi kao oni ali ćemo u ova dva meča biti na nivou", istakao je Luj Van Gal.

I Holanđanin je svestan da glavna opasnost preti od Runija.

"Runi je stvarno sjajan igrač. Biće veoma teško kontrolisati njegovu igru ali ga se ne plašimo. Moramo da igramo kao tim, tek tada ćemo imati šansu. Nismo favoriti ali igramo na svom terenu gde možemo odigrati veoma dobro. Daćemo sve od sebe da osposobimo Robena, ali će on igrati samo ukoliko bude 100 posto spreman jer ne želim ništa da rizikujem."

Mančester junajted već tri godine suvereno vlada engleskim fudbalom, a svakako je i jedan od dominantnijih timova u Evropi, jer je poslednje dve sezone igrao je u finalu LŠ (titula 2008 i poraz 2009).

"Ova dva tima imaju veliku istoriju, a mečevi kao što je ovaj u kojima igramo protiv najboljih ekipa u Evropi čine me srećnim što radim ovaj posao. Moja ekipa je u dobroj formi, i uz malo sreće trebalo bi da ostvarimo dobar rezultat. Poštujem Bajern, imaju sjajne igrače i veoma dobrog trenera. Moramo biti svesni toga i ni na sekund ne smemo pomisliti da će utakmica biti laka. Najvažnije će biti postići pogodak", istakao Ser Aleks Ferguson.

Junajted je trenutno prvi u Premijer ligi sa bodom više od Čelsija koji dočekuje u nedelju, tako da je ova sedmica možda i ključna u sezoni 'crvenih đavola'. Ferguson je zbog toga proteklog vikenda (Bolton 4:0) odmarao svog najboljeg igrača, trenutno prvog strelca na kontinentu, Vejna Runija (33 gola).

"Runi je jedan od najboljih igrača na svetu, a ove sezone igra u neverovatnoj formi. Nadam se da će to pokazati ponovo, ali mi imamo i drugih sjajnih igrača jer Mančester junajted nije samo Vejn Runi. Ne znam da li će Roben i Riberi igrati, ali ćemo se mi spremiti kao da hoće. Veoma je bitno da tako uradimo jer su obojica izvrsni igrači".


Minhenski tim nema problema sa povređenim igračima, osim Robena i Marija Gomeza koji nisu maksimalno spremni. Međutim, zbog suspenzije neće igrati Bastijan Švajnštajger, dok bi zbog eventualnog kartona revanš mogli da propuste Danijel Pranić i Mark van Bomel.

S druge strane, vicešampion Evrope zbog povreda ne može da računa na Andersona (koleno), Veslija Brauna (metatarzalna), Džona O'Šeja (prepone) i Majkla Ovena (tetiva kolena). Ukoliko dobije žuti karton, na 'Old Trafordu' neće igrati Nemanja Vidić.

Žerlan: Lion - Bordo

Francuska će ove godine sigurno imati predstavnika u polufinalu najjačeg fudbalskog klupskog takmičenja. Prvi meč između Liona i Bordoa igra se na Žerlanu. Ovo neće biti samo duel dva francuska tima, već okršaj tim koji je sedam godina vladao Ligom 1 i ekipom koja je tu dominaciju prekinula. Bordo je do četvrtfinala LŠ stigao preko velikana Juventusa i Bajerna, dok je Lion eliminisao dva od tri najtrofejnija kluba takmičenja, Liverpoul i Real Madrid koji je prošlog leta potrošio preko 200 miliona evra na pojačanja.

"Očekujem izjednačen meč. Bordo je u prednost jer se revanš igra na njegovom terenu. Ovo je Liga šampiona pa se ova utakmica ne može porediti sa onom iz prvenstva iako su ti mečevi uvek teški. Njihov poraz u Liga kupu mi nije dao nove ideje kako da igramo protiv njih jer im je svaki meč drugačiji", istakao je trener Liona Klod Puel.

"Moj sastav ima ambicije koje su poresle posle eliminacije Reala. Važna stvar bila nam je da stignemo do četvrtfinala. Sada smo fokusirani da se plasiramo u polufinale i zašto ne finale?. Nije bitno da li igramo protiv francuskog tima ili ne. Utakmice Lige šampiona su uvek otvorene i gosti često postižu golove. Nije važno koliko ćemo dobiti, dobro je i 1:0 i 2:0 i 2:1, samo da imamo šansu za prolaz".

Bordo je trenutno prvi u Francuskoj sa dva boda više od Liona koji je četvrti, ali 'Žirondinci' imaju i meč manje. Tokom vikenda izgubio je od Marseja (3:1) u finalu Liga kupa.

"Nije potrebno mnogo priće da bi se igrači motivisali za utakmicu kao što je ova. Naravno da smo uzdrmani porazom u finalu Liga kupa, ali brzo smo se okrenuli ovom meču. Igrači žele da se dokažu, a dva tima se odlično poznaju. Očekujem veliku utakmicu protiv ekipe koja je eliminisala Real Madrid. Na evropskom nivou velika je rezlika između Bordoa i Liona", rekao je trener gostujućeg Bordoa Loran Blan.

"Dobili smo ih 13. decembra u Lionu ali obe ekipe su sada u drugačijoj poziciji. I da smo na žrebu dobili neki inostrani tim cilj bi nam bio isti, prolaz među četiri najbolja. Engleske i italijanske ekipe su na to navikle, ali bi duel između dva francuska tima moga biti malo privlačniji".

Puel u utorak ne može da računa na Fransou Klerka (koleno), Žana-Alana Bumsonga (list) i Žoana Hartoka (ahilova tetiva). Suspenziju tizikuju Sidni Govu, Lisandro Lopes , Kris i Miralem Pjanić.

Bordo će igrati bez Marka Planusa (koleno), Abdu Traorea (tetiva) i Gregorija Sertika (slomljen palac). Mikael Siani i Planus imaju kartone pa bi ih sledeći odvojio od revanša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

7 h

U fokusu

Vidi sve