Nova vest
Fudbal

Petak, 26.02.2010.

11:54

Vaskrs Čehoslovačke preko fudbala?

Predstavnici FS Češke i Slovačke dogovorili su se da obnove nekadašnju ligu Čehoslovačke, pa je zemlja koja se raspala pre 17 godina dobila šansu da vaskrsne.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Sportski funkcioneri u obe zemlje od obnavljanja federealne čehoslovačke lige, koja je funkcionisala od 1925. do 1993. godine, očekuju bolji fudbal, veću atraktivnost za navijače, a i više novca sa boljim marketignom i prodajom prava na TV prenose.

"U tom zajedničkom takmičenju trebalo bi da učestvuje 12 čeških i šest slovačkih fudbalskih klubova", kazao je za današnje Lidove novini potpredsednik Fudbalskog saveza Češke Miroslav Kšiž posle prvog ekspertskog sastanka grupe za obnavljanje lige.

Čelnici češkog i slovačkog saveza nadaju se da će Evropska fudbalska unija (UEFA), koja do sada nije ohrabrivala spajanje nacionalnih ligaških takmičenja, ipak promeniti stav, ako joj predlože dobar projekt.

Slične ideje skandidanavskih zemalja ili zemalja Beneluksa UEFA je do sada odbijala.

"Zajedničku federalnu ligu igrali smo više od četrdeset godina, dakle imamo istorijsko iskustvo sa takvim takmičenjem", upozorio je na razliku češko-slovačkog projekta od skandinavskog Petr Kašpar iz slovačkog saveza.

Kašpar je dodao da bi u obnovljenu ligu preneli sve što je u staroj Čehoslovačkoj bilo dobro, a slovački fudbalski funkcioneri veruju da bi utakmice najboljih klubova dve zemlje bile jak magnet i za navijače na stadionima i za gledaoce.

"Bez prećutne podrške UEFA ne bi ni razmatrali taj projekt", kazao je slovačkoj agenciji TASR šef slovačke Unije klubova Karol Belanjik.

Reprezentacija Čehoslovačke postala je pravak Evrope na prvenstvu održanom u Jugoslaviji 1976. godine.

Finale Evropskog Prvenstva 1976. u Beogradu, Čehoslovačka - Zapadna Nemačka 2:2 (penalima 5:3)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve