Nova vest
Fudbal

Subota, 09.01.2010.

15:30

Poginuli pomoćni trener i portparol

Golman Togoa Kosi Agasa izjavio je da su još dvojica člana delegacije njegove zemlje poginula od posledica ranjavanja na putu na Kup afričkih nacija u Angolu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Agasa, prvotimac francuskog Istra, u telefonskoj izjavi radio stanici Frans-Info rekao je da su preminuli i pomoćni trener i portparol ekipe Togoa. Dodao je da je teško povređen i rezervni golman Obilale Kosi, koji je hitno prebačen u bolnicu u Južnu Afriku.

"Uprkos ovome, prvenstvo će se nastaviti", istakao je ranije danas ministar sporta Angole Gonkalveš Muandumba, iako je delegacija Togoa, prema izjavama samih fudbalera, oko 30 minuta bila pod rafalnom paljbom.

Ministar za informisanje Angole Manuel Rabelaiš objavio je još ranije da su napadači ranili osam članova delegacije Togoa i ubili jednog državljana zemlje domaćina takmičenja. Vlasti u Togou su saopštile da je ubijen vozač autobusa.

Među povređenima je i odbrambeni fudbaler Togoa Serž Akakpo. Neki njegovi saigrači su zbog toga izrazili želju da se odustane od nastupa na Afričkom kupu nacija.

"Pucali su na nas kao na pse. Bili su naoružani do zuba. Dvadeset minuta smo proveli ispod sedišta autobusa", rekao je Tomas Dosevi, prvotimac francuskog drugoligaša Nanta.

Portugalska novinska agencija Lusa objavila je da je odgovornost za napad preuzela separatistička organizacija FLEC. Rabelaiš je kazao da su napadači u Angolu došli iz Konga i da su posle napada pobegli nazad.

"Ako postoji mogućnost da bojkotujemo ovaj turnir, hajde... samo o tome i razmišljam, o povratku kući... Nećemo da pucaju na nas samo zbog fudbalske utakmice", naglasio je fudbaler sredine terene Togoa Aleksis Romao sa kojim se saglasio i Dosevi.

"Ne želimo da igramo ovaj turnir. Razmišljamo samo o našim saigračima. Odvratno je ovo što se desilo", kazao je Dosevi za Infosport.

Afrički kup nacija počinje sutra, Togo je prvu utakmicu trebalo da igra u ponedeljak sa Ganom, ali se zbog tragičnih događaja povukao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Evrokupovi

UEFA kaznila Barselonu

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je Barselonu zbog rasističkih ispada njenih navijača u Parizu tokom meča četvrtfinala Lige šampiona protiv PSŽ-a, objavila je Uefa na svom sajtu.

Beta

23:37

10 h

U fokusu

Vidi sve