Nova vest
Fudbal

Utorak, 29.12.2009.

17:27

Safet Sušić novi selektor BiH

Kao što je najavljeno, bivši reprezentativac Jugoslavije Safet Sušić imenovan je za selektora Bosne i Hercegovine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Na tom mestu on će naslediti Ćiru Blaževića, koji je izvanredno vodio tim u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. BiH je u baražu izgubila od Portugala, a Blažević je podneo ostavku zbog neslaganja sa jednim od najboljih igrača Zvjezdanom Misimovićem. "Do sada mi je više puta nuđen ovaj posao, a sada sam odlučio da ga prihvati jer imamo izvanredan tim koji će mi biti čast da vodim", rekao je Sušić.

Na sednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Sušić je izabran jednoglasno.

Sušić je 2000. godine proglašen za najboljeg bosanskohercehovačkog fudbalera u 20. veku, a legenda je nekadašnjeg prvaka Jugoslavije Sarajeva. Za tim sa Koševa od 1972. do 1982. godine odigrao je 350 utakmica i postigao 250 golova.

Narednih devet sezona proveo je u Pari Sen Žermenu, čiji navijači su ga proglasili za ’princa sa Parka prinčeva’. Za reprezentaciju Jugoslavije Sušcić je odigrao 51 utakmicu i postgao 21 gol, a njegov početak reprezentativne karijere još niko nije ponovio.

Debitovao je za ’plave’ petog oktobra 1977. godine u Budimpešti protiv Mađarske i postigao dva gola, da bi već u narednom susretu protiv Rumunije u Bukureštu zabeležio het-trik.

Godine 1979. proglašen je za najboljeg fudalera Jugoslavije, a pripalo mu je i priznanje za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine.

Trenersku karijeru počeo je 1994. godine u Kanu, a potom je vodio turske klubove Istanbul, Konija, Ankaraguču, Rize i Ankaru, kao i Al Hilal iz Saudijske Arabije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve