Nova vest
Fudbal

Subota, 19.12.2009.

19:38

SKP: Mesi doneo trofej Barseloni

Fudbaleri španske Barselone osvojili su Svetsko klupsko prvenstvo pošto su u finalu u Abu Dabiju posle produžetaka pobedili argentinski Estudijantes sa 2:1.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Argentinci su poveli u 37. minutu golom Boselija, a izjednačio je Pedro dva minuta pre kraja regularnog dela. Pobedu i šesti trofej Barsi u 2009. godini doneo je Leo Mesi u 110. minutu. Pep Gvardiola je tako nastavio fenomenalnu karijeru na mestu trenera Barselone pošto je osvojio svako takmičenje u kojem je vodio Katalonce.

Prvu priliku na utakmici imali su Argentinci koji su tako najavili da se neće lako predati. U petom minutu legendarni Huan Sebastijan Veron poslao je divnu loptu ka Encu Peresu, ali je taj pokušaj osujetio Viktor Valdes.

Barsa je veliku priliku da dođe do prednosti imala nešto kasnije preko Ćavija. Plej Katalonaca je posle odlične akcije Alvesa i Ibrahimovića imao situaciju jedan na jedan sa golmanom Albilom, ali je u svom stilu pokušao da proigra Anrija i šansa je propala.

U narednom periodu Barsa je nastavila sa pritiskom, a prilike su propustili Ćavi, Ibrahimović i Mesi. Iznenađujuće vođstvo gostiju stiglo je u 37. minutu niotkuda. Enco Peres je centrirao, a Boseli je u skoku bio bolji i od Pujola i od Abidala, I savladao je Valdesa za 1:0 na poluvremenu.

Barsa je tokom regularnih 90 minuta imala loptu u posedu 68% vremena, a taj statistički detalj bio je još izraženiji u drugom poluvremenu. Već na poluvremenu Gvardiola je na teren poslao džokera Pedra, a tokom drugog dela u igru su ušli i Ture i Džefren.

Estudijantes je tokom drugog perioda bio sabijen na svoju polovinu, i samo u dva ili tri navrata tokom tog perioda je prešao na Barsin deo terena. Takvo stanje na terenu moralo je da donese rezultat Kataloncima i to se dogodilo samo dva minuta pre kraja.

Ćavi je ubacio loptu u šesnaesterac, Pike je glavom prebacio za Pedra koji je smireno lobovao Albila sa samo nekoliko metara udaljenosti.

U dodatnih pola sata bilo je samo pitanje vremena kada će Španci potpuno preokrenuti rezultat, i to se dogodilo 10 minuta pre kraja drugog produžetka. Dani Alves je centrirao, a Mesi je utrčao između Dijaza i Kelaja i grudoma je savladao golmana Estudijantesa za konačnih 2:1 i novi trofej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve