Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 23.11.2009.

22:11

LŠ: E i F, Poslednja šansa za L'pul

Utakmicama u grupama E, F, u utorak se nastavlja takmičenje u Ligi šampiona.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Liverpul se u E grupi nalazi u veoma teškoj situaciji, pošto mu preti rana eliminacija iz tog takmičenja i neophodna mu je pobeda na gostovanju protiv mađarskog Debrecena. Sa druge strane, Fjorentina će pokušati da pomrsi račune ’crvenima’. ’Ljubičasti’ imaju priliku da trijumfom protiv Liona, koji je već prošao u narednu fazu, posle deset godina izbore plasman među 16 najboljih timova u Evropi.

U F grupi, koja je najneizvesnija, sva četiri tima imaju šanse da prođu u narednu fazu. U derbiju kola Barselona, koja se kao i Liverpul nalazi u veoma neugodnoj situaciji, igra protiv lidera Intera, dok će fudbaleri Rubina svoju šansu tražiti u duelu sa kijevskim Dinamom.

Grupa E:
Debrecen - Liverpul (20.45h)
Fjorentina - Olimpik Lion (20.45h)

Grupa F:
Rubin - Dinamo Kijev (18.30h)
Barselona - Inter (20.45h)

Grupa E

Debrecin - Liverpul

Fudbalere Liverpula u 5. kolu Lige šampiona očekuje težak duel sa ekipom Debrecena u Budimpešti, u kome će engleski tim pokušati da izbegne ranu eliminaciju iz najelitnijeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu.

Klub sa ‘Enfilda’ trenutno zauzima treću poziciju u E grupi sa pet bodova manje od italijanske Fjorentine, koju će ugostiti u narednom kolu. Ukoliko želi da izbegne eliminaciju ekipa Rafaela Benitesa ne samo da mora da pobedi Debrecen, već istovremeno i ‘ljubičasti’ ne smeju da trijumfuju u duelu sa Olimpikom iz Liona.

Liverpul u poslednjih pet godina, pod vođstvom Benitesa, nije doživeo neuspeh u prvoj fazi LŠ, tačnije od neuspeha u sezoni 2002/03. Englezi su i ranije (2007/08)uspevali da se izvuku iz sličnih neugodnih situacija, ali nikada sa tolikim bodovnim zaostatkom. Sa druge strane Debrecen, koji još uvek nije uspeo da osvoji nijedan poen u Ligi šampiona, izgubio je svaku šansu da nastavi takmičenje i sigurno će završiti na poslednjem mestu u E grupi, osim ukoliko u utorak ne pobedi Liverpul. Šampion Mađarske je, uz Makabi Haifu, jedina ekipa koja u ovom takmičenju još nije osvojila niti jedan bod.Poslednji klub koji je doživeo potpuni neuspeh je Dinamo iz Kijeva, koji je sezoni 2007/2008 u LŠ zabeležio samo poraze.

Liverpul je slavio u prvom susretu rezultatom 1:0,golom Dirka Kujta , a na dva prethodnagostovanja u Budimpešti crveni su zabeležili dva remija. U sezoni 1965/66 u Kupu pobednika kupova Liverpul je igrao 0:0 protiv Honveda, a potom je u istom takmičenju u sezoni1974/75 igrao bez golova protiv ekipe Ferencvaroša.

Fjorentina - Olimpik Lion

U drugom meču u ovoj grupi Fjorentina će ugostiti Olimpik iz Liona. ‘Ljubičasti’ pobedom u ovom meču imaju priliku da obezbede plasman u narednu fazu takmičenja. Francuzi su još ranije, po sedmi put uzastopno, osigurali učešće u drugoj rundi Lige šampiona. Fjorentina se poslednji put našla među 16 najboljih timova pre deset godina, kada su eliminisali engleski Arsenal. Sada tim iz Firence ima priliku da ponovi taj uspeh, ukoliko savlada tim koji ih je prošle sezone eliminisao iz LŠ. Pre 12 meseci Lion je slavio u Firenci sa 2:1, dok je prvi meč završen bez pobednika 1:1. Ove sezone Lion je savladao Fjorentinu golom Miralema Pjanića.

Sigurno je da će neko morati da popusti u utorak na ‘Artemio Frankiju’, pošto obe ekoipe žele da zadrže maksimalan učinak. Fjorentina će pokušati da zabeleži i treću uzastopnu pobedu na domaćem terenu, dok Lion želi da nastavi niz pobeda na gostovanjima u E grupi. Italijani, koji su do sada pet puta ugostili francuske timove domaćih, slavili su samo jednom, dok je Olimpik na sedam gostovanja na Apeninskom poluostrvu zabeležio četiri pobede i jedan remi.

Tabela:
1. Olimpik Lion.......4 3 1 0 8:2 10
2. Fiorentina...........4 3 0 1 11:6 9
3. Liverpul.................4 1 1 2 3:5 4
4. Debrecin............4 0 0 4 5:14 0

Grupa F

Rubin - Dinamo Kijev

U F grupi Rubin dočekuje Dinamo iz Kijeva u nadi da će nastaviti seriju od tri meča bez poraza i time napraviti veliko iznenađenje i obezbediti plasman u narednu fazu takmičenja. Rubin je u subotu odbranio titulu prvaka Rusije, pa će domaći igrači u meč LŠ ući rasterećeni, barem kada je nacionalni šampionat u pitanju

Rubin je iz dvomeča sa španskom Barselonom osvojio četiri boda, stigavši tako do pozicije dva u ovoj grupi i mogao bi čak i u ovom kolu da reši sve dileme oko plasmana u narednu rundu takmičenja. Za tako nešto potrebno je da pobede gostujući Dinamo, ali i da Barselona doživi poraz u Milanu, u duelu sa liderom grupe, ekipom Intera. Sa druge strane, Ukrajinci i pored poraza u poslednjem kolu od ’neroazura’ (2:1) zaostaju samo dva boda za liderima. Međutim, eventualni poraz Dinama u ovom meču značio bi i kraj njihovih nada o plasmanu u drugi krug. Ukrajinci nisu izborili plasman među 16 najboljih evropskih klubova još od sezone 1999/00.

Ohrabrujuća činjenica za fudbalere Dinama je da su u prvom kolu lako savladali ekipu Rubina sa 3:1. Rusi su tada, golom Alehandra Domingeša, na odmor otišli sa prednošću od 1:0, ali je domaći tim uzvratio preko Ajila Jusufa, Žersona Magraoa i Oleha Guseva.

Barselona - Inter

U derbiju petog kola Lige šampiona Inter će protiv aktuelnog evropkog prvaka Barselone pokušati da su učvsti na liderskoj poziciji F grupe.

U grupi u kojoj samo dva boda razdvajaju lidera i poslednjeplasirani tim Inter bi pobedom protv Barse obezbedio plasman među 16. najboljih. ‘Neroazuri’ su u prošlom kolu, pobedom protiv Dinama, uspeli da prekinu niz od osam utakmica bez trijumfa u LŠ

Španski gigant trenutno zauzima treće mesto u grupi u pošto su u dva meča sa ekipom Rubina osvojili samo jedan bod. Ukoliko Barsa izgubi,a Rubin pobedi biće to kraj evropske priče za branioce trofeja. Međutim, katalonski klub nikada nije izgubio dve uzastopne evropske utakmice. Ovaj meč je, takođe, prilika za Kamerunca Samjuela Etoa da se vrati na ‘Kamp Nou’, nakon što je u letnjem prelaznom roku zamenio mesto sa Zlatanom Ibrahimovićem. U Milanu, u prvom duelu ove dve ekipe, nije bilo pobednika, a meč je završen rezultatom 0:0.

Tabela:
1. Inter........................4 1 3 0 5:4 6
2. Rubin Kazanj........4 1 2 1 4:5 5
3. Barselona.............4 1 2 1 3:2 5
4. Dinamo Kijev.......4 1 1 2 6:7 4

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve