Nova vest
Fudbal

Sreda, 21.10.2009.

19:29

LE: Ajaks - Dinamo (TVB92 21.05)

Osim Partizana gledaoci TV B92 u četvrtak će moći na delu da vide još jedan od klubova velike četvorke iz ex-Yu u Ligi Evrope.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U Amsterdamu se u meču 3. kola A grupe sastaju Ajaks i Dinamo. Za domaćina bi trebalo da nastupe dva srpska reprezentativca Marko Pantelić i Miralem Sulejmani. Ovi timovi su najveći izvoznici igrača u poslednje dve godine. Dinamo je prodao igrače u vrednosti od 35 miliona evra, a Ajaks za gotovo 50. Dinamo je pre dve godine u kvalifikacijama za Kup UEFA slavio u amsterdamskoj Areni 3:2.

Marko Pantelić trebalo bi da predvodi napada domaćina koji je u prva dva kola osvojio isto toliko bodova.

"O Dinamu ne znam puno, osim da tamo igra moj bivši saigrač iz Herte i prijatelj Kufre. On je veoma dobar igrač i momak, profesionalac koji bi mogao igrati u svakom kvalitetnijem evropskom klubu. Herta bi bila u vrhu Bundeslige prošle sezone da se Kufre nije povredio. Čak smo nekad tražili da igra, jer smo znali koliko nam znači na terenu".

Pantelić je istakao da Ajaks ne igra loše, ali da propušta mnogo gol šansi, a setio se i utakmice od pre dve godine kada je Dinamo slavio u Amsterdamu.

"Do sada nismo ostvarili dobre rezultate u Ligi Evrope i sigurno da boli taj domaći remi protiv Rumuna. Međutim, imali smo pregršt šansi i ispromašivali se na toj utakmici. Mislim da to nije prava slika Ajaksa. Što se tiče utakmice otprije dvije godine, Dinamo je bio odličan, što me nije iznenadilo jer je taj klub uvek imao talentovane igrače. Sada ne znam kako Dinamo igra jer ga još nismo analizirali", istakauo je srpski napadač.

Dinamovci ne zaboravljaju uspeh sa Arene od pre dve godine tvrdeći da se u međuvremenu malo toga promenilo. Zagrebčani su posle startnog poraza od Anderlheta u drugom kolu savladali u Ruminiji Temišvar 3:0. Dinamo je drugi na tabeli sa bodom više od Ajaksa, a defanzivac Eto očekuje sličan rasplet kao i pre dve godine

"Ova generacija već je igrala utakmicu na amsterdamskoj Areni, baš kao što je poznat i rezultat. Sada svi očekujemo da ponovimo igru koju smo tada prikazali, a samim tim da opet ostvarimo vrednu pobedu. To bi bio sjajan podsticaj za naredne nastupe kako u Ligi Evrope, tako i u HNL-u", rekao je Brazilac.

Eto je uveren da se Ajaks ne razlikuje mnogo od onog od pre dve sezone.

"Još nismo gledali video snimke Ajaksovih utakmica, ali iako su promenili nekoliko igrača u odnosu na onaj timi, igru sigurno nisu. Oni igraju jako široko i upravo nas je na to pripremao trener Jurčić. Imamo još vremena do četvrtka da uvidimo sve sitnice gde možemo ostvariti prednost", izjavio je Eto.

Najopasniji igrač 'Kopljanika' svakao je Luis Suarez, a Eto ističe da ga moraju zaustaviti kako god znaju i umeju.

"Suarez je igrač koji traži prostor i koji je mnogo brz, stoga moramo sve napraviti što je u našoj moći kako bi ga zaustavili, a to bi bilo pola posla do pozitivnog rezultata. Uglavnom, njihova igra nama odgovara, oni traže igru, ići će na pobedu, što nama odgovara, bolje to nego da igraju bunker".

Ipak, i Brazilac smatra da bi svi u Dinamu bili zadovoljni i bodom iz Amsterdama.

"Ne idemo u Amsterdam sa stavom kako moramo pobediti. Svaki bod u Ligi Evrope je vredan, a ipak igramo protiv Ajaksa u njegovoj 'Areni'. Mi samo moramo igrati svoju igru i onda će rezultat doći".

Prošlog vikenda Dinamo je doživeo jedan od retkih poraza u ligi, kada je golom Vugrineca slavio Zagreb. Novine su pisale o novom sukobu u svlačionici, međutim Eto to negira.

"Poraz od Zagreba nije narušio atmosferu u svlačionici, ništa se nije promenilo i ništa se ne raspada. Normalno treniramo, normalno radimo i spremamo se za ovaj važan meč potpuno mirni. Ne možemo mi pobediti baš svaku utakmicu u HNL-u. Fudbal je takav, porazi su sastavni dio igre i ne treba ih shvatiti tragično".

Trener Ajaksa Martin Jol istakao je da njegov tim nije favorit u meču sa Dinamom.

"Svi pričaju da smo favoriti ali je realnost drugačija. Mislim da je Dinamo u prednosti. Oni su već četiri godine zaredom šampioni Hrvatske, a sada već imaju sedam poena prednosti nad drugoplasiranom ekipom. U stvari, oni su prejaki za hrvatski šampionat", istakao je Jol.

Jol će na meču sa hrvatskim šampionom moći da računa i na Urbija Emanuelsona, ali ne i na Timotija Atoubu koji je kažnjen zbog kašnjenja na trening.

"Potrebni su nam igrači koji su ozbiljni profesionalci. Da je došao na vreme na trening bio bi u sastavu".

Policija u Amsterdamu priiprema se kako hrvatski novinari ističu kao da u grad stiže 500 terorista iz Iraka. Navijači Dinama stari su dužnici ajaksovih navijačkih grupa, jer su pre deset godina pre utakmice Lige šampiona u neredima u Zagrebu nožem izboli jednog simpatitzera gosiju. Iz Hrvatske će u holandsku prestonicu stiži 521 navijač koji će na stadion moći da uđe samo sa vaučerom prethodno kupljenim na Maksimru. Domaćin se pribojava da se na stadionu ne pojanve i navijači zagrebačkog tima koji bi do ulaznice stigli drugim putem.

Utakmica na Amsterdam Areni počinje od 21 sat i pet minuta uz direaktan prenos na TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve