Nova vest
Fudbal

Sreda, 21.10.2009.

13:12

Zajedno protiv nasilja u sportu

Ministarka omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić Marković sastala se sa potpredsednicom Vlade Hrvatske Đurđom Adlešić i najavila saradnju dve države.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Ministarka je ocenila da Hrvatska ima dobre rezultate u borbi protiv nasilja u sportu i najavila zajedničke projekte dve države, pre svega u edukaciji navijača.

"Stručna javnost je izuzetno zadovoljna napretkom koji Hrvatska ostvaruje u borbi protiv nasilja u sportu. Za nas je veoma značajno, kao za susednu zemlju, da čujemo koje su to mere bile preduzete i da ukrstimo međusobna znanja", rekla je Samardžić Marković.

Ona je dodala da se borba protiv nasilja ne može rešiti brzo, ali da je veoma važno da postoji saradnja.

"Prihvatila sam poziv da dođem u Hrvatsku prvom sledećom prilikom. Dogovorili smo se da zajednički radimo na projektima sa Savetom Evrope. Cilj nam je ne samo da sankcionišemo huligane, već i da ohrabrimo prave navijače, koji nisu ljubitelji nasilja", rekla je Samardžić Marković.

Potpredsednica hrvatske vlade Đurđa Adlešić ocenila je da je konferencija u Beogradu odlično organizovana.

"To je bilo mesto gde se moglo čuti mnogo iskustava, predloga i mogućih varijanti kako rešiti ovaj problem. Nijedna zemlja u susedstvu, kao ni igde drugde nije u potpunisti rešila ovaj problem. Ko god kaže da je problem rešen može mirno strahovati od sledeće utakmice", rekla je Adlešićeva.

"Hrvatska može govoriti o dobrim rezultatima, jer nemamo mrtvih u poslednjih nekoliko godina, ali zato imamo drugih ispada koji štete i Hrvatskoj i klubovima, kao i odnosima sa susednim zemljama. To ćete vi ovde razumeti i zbog toga izražavamo žaljenje i izvinjavamo se", dodala je ona i istakla da je u Hrvatskoj sada na redu onaj teži deo posla, pošto je represivni donekle odrađen.

"Sada moramo da radimo sa navijačkim grupama, da edukujemo mlade ljude kako bi rezultati za nekoliko godina bili uspešni. Verujem da ćemo upravo na tim projektima raditi zajedno sa Savetom Evrope", objasnila je Adlešićeva.

Prema njenim rečima, u izmene Zakona se krenulo pre nego što je bilo mrtvih.

"Ispadima kakav je bio u Varaždinu, stvarno je narušen ugled Hrvatske. Došlo je do prekida rada sabora zbog toga, oglasili su se i predsednica Vlade i predsednik Republike. To je teži deo posla, taj edukativni, a kazne za klubove već sada postoje. Sankcije se kreću od zabrane odlaska na utakmicu, do zabrane odlaska na stadione, a najteži slučajevi moraju u vreme mečeva biti u zatvoru. Za klubove postoje finansijske kazne, dok političari za sada nisu odgovarali", rekla je ona.

Ona je priznala da je ovakav Zakon u Hrvatskoj žestoko kritikovan, jer je navodno kršio ljudska prava, ali je ministarka rekla da je zakon kršio prava huligana u korist navijača koji su zbog njih prestali da odlaze na utakmice.

"Videlo se kasnije da sam bila u pravu i sada radimo na nekim merama kojima ćemo popraviti Zakon da kazne budu još rigoroznije. Neće biti dovoljna samo represija, već i edukacija", rekla je Adlešić i objasnila da i mediji takođe mogu da utiču na sprečavanje nasilja u sportu.

"Onog trenutka kada u vašim izveštajima i na vašim stranicama vide okrvavljene glave i okrvavljeni nosevi, pripadnici tih skupina postaju heroji i izazivaju takmičenje među srodnim grupama i nasilje se samo širi. Meni se tu svideo engleski model. Istog trenutka kada se dogodi incident, kamera ide u vazduh i nemate heroja ulice", rekla je Adlešić.

U Beogradu se održava Međunarodna konferencija o borbi protiv rasizma i nasilja u sportu, pod pokroviteljstvom Saveta Evrope i ministarstva omladine i sporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Srpski fudbal

Piksi na EURO misiji – prva stanica Torino

Dok fudbalska Evropa odbrojava do početka samita najboljih kontinentalnih selekcija koji se održava u Nemačkoj od 14. juna, selektor Dragan Stojković sa najbližim saradnicima radi na pripremama za najveći fudbalski događaj u 2024. godini.

FSS

13:29

3 h

U fokusu

Vidi sve