Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 14.09.2009.

19:00

Počinje Liga šampiona!

U utorak počinje nova sezona u Ligi šampiona, a derbi prvog dana igraće se u London gde Čelsi dočekuje Porto u okviru grupe D.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U grupi A Juventus igra protiv Bordoa, dok će Bajern gostovati Makabiju iz Haife. Učesnik zadnja dva finala, Mančester junajted sezonu će otvoriti u Istanbulu protiv Bešiktaša, a u grupi B sastaju se još Volfzburg i CSKA. Silno pojačani Real Madrid gostovaće debitantu Cirihu, dok Milan putuje u Marselj u grupi C. Pored duela Čelsija i Porta u drugom duelu grupe D igraju Atletiko Madrid i APOEL.

Titulu brani prvak Španije Barsleona, a ovo izdanje Lige šampiona biće obeleženo po tome što će, zahvaljujući novom sistemu kvalifikacja, debitovati čak osam ekipa - Volfsburg, Cirih, Apoel, Debrecin, Standard, Alkmar, Unirea i Rubin.

Grupa A:

Juventus – Bordo: Ćiro Ferara će dobitovati na klupi Juventusa u Ligi šampiona protiv Boroda koji se i ove sezone najviše pouzda u reprezentativca Joana Gurkufa te Šamaka i Gufrana. 'Stara dama' je u ovu sezonu ušla sa znatno većim ambicijama nego prethodne, a tome svedoči i dolazak sjajnog Dijega iz Verdera koji je povređen pa bi igru torinskog tima na ovom meču trebao da kreira mladi Đovinko jer je i Del Pjero povređen . Juventus je u prva tri kola Serije A zabeležio maksimalan učinak, a ni Bordo nema mnogo problerma na startu Lige 1 jer je posle pet kola vodeći na tabeli sa 13 bodova.

"Utakmica sigurno neći biti normalna jer prvi mečevi uvek donose izvesnu dozu rizika, a Bordo je najbolja ekipa koju smo mogli da dobijemo iz trećeg šešira na žrebu. Imaju mnogo talentovanih igrača i veoma snažnu odbranu", izjavio je Ćiro Ferera.

"Gledao sam Juventus od početka sezone i poznajem njihov stil igre sa mnogo presinga. Nedostajeće im Dijego ali će umesto njega da igra jednako nezgodni Đovinko", analizirao je igru Juventusa trener 'Žirondinaca' Loran Blan.

Makabi Haifa – Bajern: Bajern Minhen je mnogo potrošio na pojačanja ovog leta, a najveće zvezde prelaznog roka su Mario Gomez i Arjen Roben. Najbolji strelac tima, Gomez je plaćen 30 miliona evra, dok je Holanđanin već u debiju pokazao da će biti jedan od glavnih igrača bavarskog tima. Pored Franka Riberija i Sebastijana Švajnštajgera jasno je da je Bajern apsolutni favorit u duelu sa Makabijem kojem je ovo drugo učešće u najkvalitetnijem klupskom takmičenju (2002/2003). Izraelci su odlično počeli u domaćem šampionatu sa tri vezane pobede, ali je Bajern posle najlošijeg starta u Bundesligi u poslednjih 20ak godina zabeležio dve ubedljive pobede (Volfzburg 3:0, Dortmund 5:1) i najavio fantastičan nastavak sezone.

"Ovo je takmičenje gde postoji određeni nivo poštovanja između timova pa mislim da nas Bajern neće potceniti. Igraćemo onako kako to uvek radimo. Pre svega moramo da verujemo i prfesionalno pristupimo meču", izjavio je trener Makabija Eliša Levi.

"Bajern uvek igra na pobedu. Makabi ima agresivne napadače ali su mnogi timovi znatno oprezniji kada igraju sa Bajernom. Potrebno je mnogo rada ali mislim da za dve-tri godine možemo osvojiti LŠ", rekao je prvi strulnjak Bavaraca Luj Van Gal.

Grupa B:

Bešiktaš - Mančester junajted: Veoma zanimljivo trebalo bi biti u Istanbulu gde vicešampion Mančester junajted gostuje najboljoj turskoj ekipi Bešiktašu. 'Crveni đavoli' su ostali bez svog najboljeg igrača u poslednje dve sezone, Kristijana Ronalda, ali su u poslednje dva kola u Premijer ligi pokazali da će i bez njega biti jedan od njopasnijih timova u Evropi. Pobede u derbijima nad londonskim rivalima Arsenalom (2:1) i Totenhemom (3:1) podigli su samopouzdanje timu Aleksa Fergusona čemu je doprineo i povratak u startnu postavu sjajnog odbranbenog tandema Ferdinand-Vidić. S druge strane Bešiktaš nema preterano atraktivan tim, ali Rečber, Fink, Kahveči, Delgado, Ferari nisu igrači koji se smeju potceniti.

"Mančester je među favoritima da osvoji LŠ pa je svaki osvojen poen protiv njega bi nam olakšao posao u nastojanju da se kvalifikujemu u narednu rundu. Uz pomoć navijača pokazaćemo koliko je Bešiktaš jak na svom terenu i kako igramo na pobedu", izjavio je trener Bešiktaša Mustafa Denizli.

"Imamo mlad tim koji iz dana u dan napreduje. Iako smo ostali bez Ronalda i dalje smo snažni. Bešiktaš je izgubio derbi od Galatasaraja 3:0 ali su igreli bez dva veoma bitna igrača, Rodriga Tela i Boba. Teško je upoređivati timove u našoj grupi jer su veoma izjednačeni", izjavio je u Istanbulu Ser Aleks Ferguson.

Volfzburg - CSKA Moskva: Najveće izenađenje prošle sezone u Evropi bio je Volfzburg koji je prvi put u istoriji osvojio titulu u Bundesligi. 'Vukovi' su predvođeni najboljim napadačkim tandemom na kontinentu (Grafite-Džeko) i sjajnim organizatorom igre Zvjezdanom Misimovićem bili ubediljiv u Nemačkoj, ali početak nove sezone ne donosi razlog za zadovoljstvo. Volfzburg je u pet kola zabeležio tri poraza, a u goste im dolazi neugodni CSKA sa novim trenerom Huande Ramosom. Miloš Krasič i mladi Dzagoev su glavni igrači 'Armejaca' koji posle povratka Vagnera Lova u Brazil imaju problema sa napadačima, jer su im jedine prave opcije Necid i Giljerme. CSKA je u poslednjem kolu Ruske lige bio siguran portiv Krilja Sovjetov (3:0) ali je tek u drugom poluvremenu uspeo da slomi otpor gostiju.

"Ubeđen sam da ćemo pobediti u utorak. Nisam siguran kako će CSKA igrati jer imaju novog trenera koji je napravio mnogo izmena u poslednjem meču ruskog šampionata", izjavio je trener Volfzburga Armin Fe.

"Tim je fizički odlično spreman. Ne mogu mnogo toga da kažem jer sam tu tek četiri dana, ali sve što sam video na poslednjem treningu bilo je dobro. Gladali smo Volfzburg, znamo njihove prednosti i mane i mislim da smo dovoljno kvalitetni da pobedimo", rekao je novi trener CSKA Huande Ramos.

Grupa C:

Marselj - Milan: Pre nekoliko godina Milan bi u ovom meču bio apsolutni favorit ali posle odlaska Kake i katastrofe u gradskom derbiju sa Interom (4:0) 'rosoneri' imaju mnogo problema. Milan prošle sezone nije igrao u LŠ, a svoj debi u takmičenju na klupi 'rosonera' imaće Brazilac Leonadro. Dok se i dalje čeka Ronaldinjov povratak u formu, Andrea Prlo je glavni igrač u timu Milana koji je tokom leta, pored Kake ostao i bez dugogodišnjeg trenera Karla Anćelotija (Čelsi) te legende kluba Paola Maldinija koji se penzionisao. S druge strane Marselj je mnogo bolji nego prošle sezone, a dolazak Luča Gonzalesa je svakako još više pojačao napad tima koji sa klupe predvodi Didije Dešam. Glavna opasnost po gol Milana biće Mamadu Nijang i Brandao, dok je Bakari Kone povređen.

"Milan je Milan. To je tim sa nekoliko veoma iskusnih igrača a sada imaju i motiv da prekinu seriju lopih rezultata. Dolaze ovde da ostvare dobar reultat pa moramo biti maksimalno skoncentrisani i oprezni", izjavio je Didije Dešam.

"Nema sumnje da moj tim ima dobru strukturu. Marselj je veoma dobar sa nekoliko snažnih tačaka u igri. Mnogo će trčati, a pred punim stadionom će igrati puni elana. Mi prošle godine nismo učestvovali u LŠ, a posle pauze vremeje da i mi igramo. Pobeda u utorak nije imperativ ali je bitna", istakao je Leonardo.

Cirih - Real Madrid: Real Madrid je po povratku Florentina Peresa na čelo kluba ponovo najveše trošio u prelaznom roku (skoro 350 miliona evra). Dolazak Kristijana Ronalda, Kake, Benzeme i Čavija Alonsa ne garantuje pobede i titule ali tim sa 'Santjago Bernabea' će svakako biti tim na koji će biti usmereno najviše pažnje u ovogodišnjem ciklusu LŠ. 'Kraljevski klub' u utorak gostuje Cirihu, šampionu Švajcarske koji se prvi put u istoriji plasirao među 32 najbolja kluba u Evropi. Ukoliko želi do pozitivnog rezultat protiv devetostrukog šampiona Evrope, Cirih mora da igra taktički savršeno i da iskoristi svaku priliku koju mu Peresovi 'galaktikosi' dopuste.

"Želimo da uživamo u takmičenju ali i da se borimo kao ludi. Želimo da budemo u stanju da kažemo da smo zaslužili da igramo ovde", izjavio je trener Ciriha Bernard Šalandes.

"Imam 23 igrača koja moraju da igraju i tražim maksimum od svakog člana tima. Ove godine finale je u Madridu što predstavlja veliku odgovornost za nas. Želimo da trijumfujemo na svom terenu. Biće teško jer imamo mnogo kvalitetnih rivala ali ćemo igrati najbolje što možemo. Cirih je veliki tim koji pokušava da igra napadački pa ćemo im odgovoriti istom merom", rekao je Manuel Pelegrini trener Reala.

Grupa D:

Čelsi – Porto: Najzanimljiviji meč u utorak trebao bi biti duela Čelsija i Porta na 'Stamford Bridžu'. Lonsonski klub ovog leta nije mnogo menjao sastav, a najveće pojačanje je dolazak Karla Anćelotija na klupu koji je sa 'plavcima' u prvih pet kola Premijer lige zabeležio isto toliko pobeda. Čeh, Teri, Bosingva, Lampard, Anelka i Drogba igraju u odličnoj formi, a sve je bolji i Branislav Ivanović. Porto je s druge strane ovog leta ostao bez najboljeg strelca Lisandra Lopeza (Lion), defanzivca Alija Sisoka (Lion) te kapitena Luča Gonzalesa (Marselj) pa nije lako predvideti kako će Portugalci ove godine igrati u LŠ. Prošle sezone su bili sjajni, a zaustavljeni su u četvrtfinalu posle neizvesnog dvomeča sa Mančester junajtedom.

"Odlično poznajemo Porto. Veoma su kvalitetni sa izrazito brzim napadačima pa moramo da se maksimalno koncentrišemo. Mi imamo snažan tim sa sjajnim igračima. Možemo dobiti svaku utakmicu ali nije lako svake sezone doći do polufinala što je Čelsi uradio pet puta u poslednjih šest godina. Glavni cilj je plasman u finale, a ne osvajanje titule", izjavio je Karlo Anćeloti.

"Prodaja igrača na kraju sezone je nešto što se događa u svakom timu. Poslednja dva meseca smo mnogo radili kako bi se novi igrači uklopili u ono što gradimo poslednje dve godine. Ne znam zašto ne možemo da pobedimo timove iz Engleske (12 mečeva bez trijumfa) ali se nadam da će se to promeniti dok sam ja trener", izjavio je strateg Porta Žesualdo Pereira.

Atletiko Madrid – APOEL: Jedan od osam ovogodišnjih debitanata u takmičenju je i APOEL. Kiprani su među najoblje 32 ekipe došli eliminisavši Partizan i Kopenhagen u kvalifikacijama, a pokušaće da ostvari nešto bolji rezultat od svog rivala Anartozisa koji je prošle godine igrao u grupnoj fazi. Tim Ivana Jovanovića u prvom kolu gostuje Atletiku u Madridu koji je apsolutni favorit u ovom meču. Kun Aguero i Dijego Forlan su jedan od najboljih napadačkih tandema u Evropi, ali 'jorgandžije' su loše krenule u novoj sezoni. U prvom kolu Primere ubedljivo su poraženi od Malage (3:0), a za vikend su igrali samo 1:1 protiv Rasinga.

"Čeka nas duel sa Barselonom u subotu ali ne želim da razmišljam od tome pre meča sa APOEL-om. Posle dve utakmice bez pobede u Primeri mom timu je potrebno da vrati samopouzdanje. Navijači moraju da veruju u nas", rekao je Abel Resino trener Atletiko Madrida.

"Veoma poštujemo Atletiko. Oni su sjajan tim, samo pogledajte kako su eliminisali PAO (5:2 ukupan rezultat). Međutim, mi smo spremni za meč kao što je ovaj. Daćemo sve od sebe, a već smo izbacili Kopenhagen i Partizan, dva tima koja su jača od nas", izjavio je trener Kiprana Ivan Jovanović.

Prvo kolo Lige šampiona, utorak:
Grupa A:
Juventus – Bordo
Makabi Haifa – Bajern

Grupa B:
Bešiktaš - Mančester junajted
Volfzburg - CSKA Moskva

Grupa C:
Marselj - Milan
Cirih - Real Madrid

Grupa D:
Čelsi – Porto
Atletiko Madrid – APOEL

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Španski sud blokirao račun Pikeu

Španski sud naložio je zamrzavanje bankovnog računa kompanije koju vodi Đerar Pike, dok traje istraga o poslovnom dogovoru da se takmičenje domaćeg Superkupa prebaci u Saudijsku Arabiju.

Beta

23:47

12 h

U fokusu

Vidi sve