Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 13.08.2009.

03:11

Goleade širom Evrope

U utorak uveče odigrano je preko trideset međunarodnih prijateljskih fudbalskih utakmica.

Izvor: MT

Autor:MT

Default images

U najzanimljivijim susretima, Španija je došla do pobede u Skoplju od 3:2 posle preokreta, Argentina je slavila u Moskvi takođe sa 3:2, dok je Bosna i Hercegovina u Sarajevu poražena od Irana istim rezultatom. Engleska je na gostovanju izvukla remi sa Holandijom – 2:2, a Crna Gora je u Podgorici bila bolja od Velsa 2:1. Albanija je deklasirala Kipar sa 6:1, dok je Brazil slavio 'minimalcem' u Estoniji.

Španci su do pobede nad Makedonijom u Skoplju od 3:2 došli zahvaljujući furioznih pet minuta početkom drugog poluvremena. Utakmica je počela minutom ćutanja u čast nedavno preminulog kapitena Espanjola, Danijela Harkea. Domaćini su u meč ušli veoma motivisani što je rezultiralo brzim vođstvom. Goran Pandev je u osmom minutu prevario ofsajd zamku španske odbrane i savladao Reinu. Dvadesetak minuta kasnije isti igrač je prešao Pujola i po drugi put savladao Reinu.

Ipak, u nastavku utakmice, izmene koje je napravio selektor Španije Visente Del Boske donele su preokret i pobedu u razmaku od samo pet minuta. Prvo je Fernando Tores smanjio u 51. minutu posle centaršuta Ćavija sa leve strane. Minut kasnije Pike je izjednačio, a pobedu gostima donosi Albert Riera posle sjajnog prodora.



Crna Gora je u Podgorici savladala podmlađeni sastav Velsa sa 2:1. Domaćine je u vođstvo doveo bivši fudbaler Partizana Stevan Jovetić sa penala u 32. minutu. Prethodno je Deni Gabidon oborio Simona Vukčevića u kaznenom prostoru. Na isteku prvog poluvremena, Crna Gora je duplirala vođstvo kada je Radomir Đalović iskoristio precizan pas Vukčevića, savladavši golmana Velsa Henesija.

Selektor Velsa je na poluvremenuo napravio nekoliko izmena, uključujući i 19-godišnjeg Sema Vouksa, budućeg saigrača Nenada Milijaša u Vulvsima. Vouks je već u šestom minutu nastavka glavom postigao pogodak za Vels, posle centaršuta Sema Riketsa. Do kraja meča igrači Crne Gore su promašili dve sjajne prilike u jedom napadu kada je Jovetić pogodio stativu, a zatim Đalović nije dobro reagovao na odbijenu loptu pa je propala šansa da Crna Gora zabeleži ubedljiviju pobedu.



Bosna i Hercegovina poražena je na Koševu od selekcije Irana sa 3:2. Prvo poluvreme prošlo je bez golova, a seriju istih otvorio je Edin Džeko u 52. minutu na centaršut Pjanića. Drugi gol postignut je 13. minuta kasnije a akteri su bili isti – Džeko na dodavanje Pjanića. Odmah zatim, dobru priliku propušta i Vedad Ibišević.

Ipak, gosti se nisu predavali i selektor Afšin Gotbi je napravio nekoliko, ispostaviće se pravih, izmena. Prvo je Masud Šojaei dobro reagovao na odbijenu loptu u 79. minutu i smanjio na 1:2. Izjednačenje je došlo u 87. minutu preko Bornanija, a pobedu Iranu donosi fudbaler Fulama Andranik Tejmurian u sudijskoj nadoknadi.



Pet golova viđeno je i u Moskvi gde je Argentina savladala Rusiju sa 3:2. Domaća ekipa stvorila je nekoliko šansi na početku utakmice, ali Keržakov u dva navrata nije bio dovoljno precizan. Na drugoj strani, ’gaučosi’ su zapretili preko Serhija Aguera. Ipak, Rusija je došla u vođstvo u 18. minutu kada je je Konstantin Zirijanov iskoristio dobru loptu Aršavina, koju je prosledio do svog saigrača iz Zenita, Igora Šemsova, koji je matirao Marijana Anduhara. U nastavku Argentina je stvorila nekoliko šansi i došla je do zasluženog izjednačenja na isteku prvog poluvremena kada je Serhio Aguero sa ivice kaznenog prostora poslao neodbranjiv šut ka ka golu Igora Akinfejeva.

Trostruka izmena u Argentini na poluvremenu rezultirala je u 46. minutu kada je Lisandro Lopes doveo svoju ekipu u vođstvo, tek što je ušao u igru. Treći gol za Argentinu postigao je rezervista Hesus Datolo, samo 30 sekundi pošto je ušao u igru. Asistent vezisti Napolija bio je Aguero. Konačan rerzultat postavlja Roman Pavljučenko iz slobodnog udarca dvanaest minuta pre kraja utakmice.



Na Amsterdam Areni viđena je sjajna predstava u susretu Holandije i Engleske. Meč je završen nerešeno, 2:2, iako je domaća ekipa imala prednost od dva gola na poluvremenu. Holandija je meč počela ofanzivno što se isplatilo već u desetom minutu kada se napadač Liverpula Dirk Kajt poigrao sa golmanom Engleske Robertom Grinom i sa nekoliko metara zakucao loptu pored svog rivala iz Mančester Junajteda, Rija Ferdinanda. Gosti su propustili šansu da izjendače tri minuta kasnije kada Dejvid Bekam nije uspeo da zahvati centaršut Gareta Berija sa leve strane. Dobru priliku je propustio i Frenk Lampard, ali je Martin Stekelenburg bio uspešniji. Gosti su tražili penal u 25 minutu kada je Beri petom udario loptu, pogodivši Najdžela de Jonga u ruku, ali je sudija Nikola Ricoli dao znak da se igra nastavi. Nedovoljnu koncentraciju fudbalera Engleske iskoristio je Arjen Roben u 37. minutu kada je njegov udarac Grin uspeo da odbije, ali samo do Rafaela Van der Varta koji je duplirao prednost Holandije.

U drugom poluvremenu oba selektora su napravila više izmena, ali to nije usporilo tempo utakmice. Ključnu izmenu Kapelo je napravio zamenivši Emila Heskija napadačem Totenhema, Džermejnom Defoom. Posle samo tri minuta igre Lampard je asistirao Defou koji je mirno smestio loptu u mrežu. Isti igrač je propustio dve dobre prilike, nakon što je u 75. minutu pogodio praznu mrežu posle centaršuta Džejmsa Milnera. Karlton Kol je u finišu meča imao priliku da ’Gordom Albionu’ donese pobedu, ali je njegov udarac glavom otišao par centimetara iznad prečke.



Rezultati prijateljskih mečeva odigranih u sredu:

Koreja – Paragvaj 1:0
(Park 84)
Singapur – Kina 1:1
(Šah 6 – Jang 27)
Jermenija – Moldavija 1:4
(Arakeljan 75 – Golovatenko 35, 64, Andronik 81, Epureanu 90p)
Rusija – Argentina 2:3
(Šemsov 18, Pavljučenko 79 – Aguero 45, Lopez 46, Datolo 59)
Češka – Belgija 3:1
(Hubnik 27, Baroš 41, Kadlec 78 – Vertongen 12)
Oman – Saudijska Arabija 2:1
(Rabia 47, 63 – Al-Šamrani 94p)
Albanija – Kipar 6:1
(Skela 25p, 44p, Bogdani 66, Mihael 69ag, Agoli 72, Vila 76 – Karalambidis 37)
Južna Afrika – Srbija 1:3
(Mfela 93 – Tošić 56, 77, Lazović 68)
Estonija – Brazil 0:1
(Luis Fabiano 43)
Bugarska – Letonija 1:0
(Rangelov 54)
Kongo – Senegal 1:2
Mađarska – Rumunija 0:1
(Gionea 42)
Luksemburg – Litvanija 0:1
(Danilevičijus 40)
Malta – Gruzija 2:0
(Misfud 64, 73)
Švedska – Finska 1:0
(Elmander 42)
Ukrajina – Turska 0:3
(Tunčaj 58, Četin 63, Halil Altintop 65)
Tunis – Obala Slonovače 0:0
Danska – Čile 1:2

(Šone 63 – Paredes 61, Sančes 68)
Austrija – Kamerun 0:2
(Vebo 26, 35)
Irska – Australija 0:3
(Kejhil 39, 44, Kerni 90)
Lihtenštajn – Portugal 0:3
(Almeida 15, 25, Meirejes 22)
Crna Gora – Vels 2:1
(Jovetić 32p, Đalović 45 – Vouks 52)
Poljska – Grčka 2:0
(Obraniak 35, 79)
Bosna i Hercegovina – Iran 2:3
(Džeko 52, 65 – Šojaie 79, Borhani 87, Tejmurian 90)
Holandija – Engleska 2:2
(Kajt 10, Van Der Vart 37 – Defo 49, 76)
Severna Irska – Izrael 1:1
(Meken 18 – Barda 26)
Švajcarska – Italija 0:0
Island – Slovačka 1:1
(Sigurdson 59 – Vitek 35)
Alžir – Urugvaj 1:0
(Đebur 79)
Makedonija – Španija 2:3
(Pandev 8, 33 – Tores 52, Pike 55, Riera 56)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Evrokupovi

UEFA kaznila Barselonu

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je Barselonu zbog rasističkih ispada njenih navijača u Parizu tokom meča četvrtfinala Lige šampiona protiv PSŽ-a, objavila je Uefa na svom sajtu.

Beta

23:37

9 h

U fokusu

Vidi sve