Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 02.07.2009.

15:44

Uefa usvojila mere protiv rasizma

Izvršni komitet Uefe dao je ovlašćenje arbitrima da odlučnije reaguju u borbi protiv rasizma tokom utakmica.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Nakon usvajanja dugo najavljivanog člana "fudbalskog zakonika" posvećenom borbi protiv rasizma, sudije će imati pravo da prekinu utakmicu zbog rasističkih povika sa tribina.

Arbitri su dobili uputstvo da, ukoliko sami primete rasističko ponašanje navjača ili ih o tome obavesti četvrti sudija, najpre na kratko prekinu utakmicu kako bi preko razglasa navijači bili upozoreni da prekinu sa takvim ponašanjem, a ukoliko to ne urodi plodom sudija će prekinuti utakmicu na period od 5 do 10 minuta i poslati igrače u svlačionicu.

Kao poslednji korak, ukoliko nakon nastavka utakmice ponovo budu primećeni rasistički povici sa tribina, sudija će imati pravo da prekine i otkaže utakmicu u dogovoru sa delegatom i četvrtim arbitrom.

"Na svim mečevima imamo osobe sa autoritetom kao što su sudije i delegati i oni će donositi odluke o eventualnoj pauzi od 5 do 10 minuta u dogovoru sa osobama koje su zadužene za bezbednost, a posle toga, ukoliko atmosfera i dalje bude bila negativna – meč mora biti prekinut. Nakon toga, slučaj će automatski biti prosleđen našim disciplinskim telima", objasnio je predsednik Uefe Mišel Platini i dodao da Evropska fudbalska federacija ni na jednom meču više neće tolerisati rasističko ponašanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve