Nova vest
Fudbal

Sreda, 01.07.2009.

16:29

Deonice Hajduka uskoro na berzi

Deonice fudbalskog kluba Hajduk iz Splita za mesec dana će se naći na Zagrebačkoj berzi.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Jedini preduslov za izlazak na berzu je da grad Split dovrši dokapitalizaciju kluba, što se nalazi u završnoj fazi. Očekuje se da će Grad tržištu ponuditi do 25% Hajdukovih deonica. Grad bi sa 51% bio najveći deoničar i očekuje se da ponudi otprilike polovinu svojih deonica, tj do 25% ukupnog broja deonica.

Informaciju je potvrdio zamenik predsednika Nadzornog odbora kluba i njegov najveći pojedinačni deoničar, Jako Andabak.

"Dokapitalizacija kluba u skladu s elaboratom o njegovu preoblikovanju ulazi u završnu fazu i sada se još samo čeka registracija na sudu. Deonice će, nakon što to bude završeno, u naredne dve sedmice, do najviše mesec dana, biti izlistane na Zagrebačkoj berzi. Grad Split pri tome će u prodaju pustiti deo deonica koje je dobio preuzimanjem Hajdukovog duga državi, verovatno između 20 i 25 posto, a ostalo će zadržati", rekao je Andabak.

Prilikom prošlogodišnjeg upisa deonica od po 500 kuna, Hajduk je u veoma kratkom roku prikupio više od 81 milion kuna, pa je njegovo uključivanje na berzu privremeno zaustavljeno. Blagajna kluba sa Poljuda je tada ekspresno napunjena i bilo je dovoljno novca za podmirenje svih poverenika.

Član Uprave Zagreb-Montaže, koja se ubraja u Hajdukove velike deoničare, Alen Čović ipak kaže da loptu treba spustiti na zemlju.

"Kad se govori o Hajduku, naravno da emocije pršte na sve strane. Ipak, osim emocija deonicu na berzi treba promatrati kao investiciju. Moj je stav da ulaganje u klub može biti odličan poslovni potez. Zašto ih onda ne kupovati?", smatra Čović.

Hajdukovim deonicama berzanski bi se moglo da se trguje na dva načina: ili izdavanjem nove serije deonica ili prodajom dela 'gradskih' deonica na uređenom tržištu. Da bi to bilo omogućeno, treba prvo napraviti prospekt za uvrštenje koji treba da odobri Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve