Nova vest
Fudbal

Nedelja, 28.06.2009.

22:31

Brazil osvojio Kup Konfederacija

Reprezentacija Brazila pobednik je Kupa konfederacija u Južnoj Africi, pošto je u finalu posle preokreta pobedila SAD sa 3:2 (0:2).

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Amerikanci su na odmoru imali dva gola prednosti nakon pogodaka Dempsija u 10. i Donovana u 27. minutu, da bi Brazil zasluženo preokrenuo u drugom poluvremenu preko Luisa Fabijana u 46. i 74. minutu i Lusija u 84. minutu.

Posle polufinalne pobede nad Španijom, SAD su u Johanesburgu bile na korak od još jedne senzacije i to protiv tima od kog su izgubili sa 3:0 u prvoj fazi takmičenja Kupa konfederacija, u Pretoriji.

Napadač engleskog Fulama Klint Dempsi doveo je Sjedinjene Države u vođstvo u 10. minutu, iskoristivši centaršut Džonatana Spektora u prvom napadu Amerikanaca.

Drugi i jedini preostali šut Amerikanaca u okvir gola Brazila u prvom poluvremenu takođe je završio u mreži.

U 27. minutu, Čarli Dejvis i Lendon Donovan izveli su sjajan kontranapad pretrčavši skoro ceo teren, loptu je na ivici šesnaesterca prihvatio Donovan, stvorio prostor za šut i poslao Žulija Cezara na pogrešnu stranu za velikih 2:0.



Brazil je imao inicijativu, 11 udaraca ka golu SAD-a, 6 u okvir gola, ali je Tim Hauard bio siguran... sve do početka drugog poluvremena, kada je Felipe Melo pronašao Luisa Fabijana, a ovaj preciznim udarcem konačno savladao američkog golmana i smanjio zaostatak Brazila.

U 60. minutu, novu paniku u šesnaestercu SAD-a izazvao je Kaka, koji je, posle centaršuta Santosa, glavom poslao loptu ka golu, da bi je Hauard izbacio, ali tek pošto je prešla gol-liniju, što sudije nisu primetile, pa je igra nastavljena.

15 minuta pre kraja, Kaka je pronašao Robinja u šesnaestercu SAD-a, a ovaj pogodio prečku, da bi Fabijano iskoristio odbitak i izjednačio rezultat. Opsada Hauardovog gola okončana je u 74. minutu, kada je Lusio, posle kornera Elana, zatresao mrežu za konačnih 3:2.

U meču za treće mesto, Španija je pobedila Južnu Afriku, takođe sa 3:2.

Brazil - SAD 3:2 (0:2)

Brazil: Žulio Cezar, Maikon, Lusio, Luisao, Andre Santos (Danijel Alveš), Melo, Žilberto Silva, Ramires (Blumer), Kaka, Luis Fabijano, Robinjo.

SAD: Hauard, Spektor, DeMerit, Onjevu, Bokanegra, Dempsej, Fajlhaber (Kljestan), Klark (Kesij), Donovan, Dejvis, Altidor (Bornštajn).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve