Nova vest
Fudbal

Nedelja, 28.06.2009.

17:48

Alonso doneo Špancima treće mesto

Fudbaleri Španije osvojili su treće mesto na Kupu Konfederacija pošto su pobedili domaćina Južnu Afriku sa 3:2 posle produžetaka.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U izuzetno zanimljivoj i neizvesnoj utakmici Južna Afrika je povela u 73. minutu golom Mpele. Samo dva minuta delilo je selekciju 'Bafane' od velikog iznenađenja, pošto je Guisa u 88. minutu izjednačio. Već minut kasnije isti igrač doneo je preokret i vođstvo šampionu Evrope, ali to nije bio kraj.

U trećem minutu zaustavnog vremena Mpela je sjajnim udarcem iz prekida izborio produžetak za Južnu Afriku. Prvih 15 minuta proteklo je bez golova, a pogodak za pobedu Španaca postigao je Ćabi Alonso u 107. minutu, takođe iz prekida.

Selektor Španije Visente Del Boske napravio je čak četiri izmene u odnosu na dual sa Amerikom. Na klupi su ostali Sesk Fabregas, Karles Pujol, David Silva i Ćavi. Pred ovaj duel Fernando Tores je upozorio domaćina da će Španija nakon poraza od SAD morati na nekome da se 'istrese', i upravo je tako izgledalo u uvodnim minutima.


U četvrtom minutu David Vilja je pronašao prostor na ivici kaznenog prostora i odlično šutirao u dalji ugao, ali je golman Itumeleng Kune uspeo da odbrani. Desetak minuta kasnije uzvratila je Južna Afrika. Sibaja je izveo slobodan udarac, lopta je pronašla Buta čiji udarac glavom je ipak završio pored gola.

Na sredini prvog poluvremena Fernando Tores je sjajnom akcijom oduševio publiku. Napadač Liverpula 'promešao' je dva defanzivca domaćina, zatim razmenio dupli-pas sa Santijem Kasorlom, ali njegov pokušaj je golman Kune nekako uspeo da zaustavi.

Na početku drugog dela Špancima je poništen gol zbog ofsajda (Buskets). Sredinom drugog dela Del Boske je sa terena povukao Toresa i Vilju, a ušli su David Silva i Dani Guisa.

Činilo se da je taj potez loš po Špance koji su u 73. minutu primili gol. Odlična akcija Južne Afrike išla je po levoj strani, Sipiv Šabalala je centrirao, a najsnalažljiviji u šesnaestercu bio je Mpela koji je čak uspeo i da primi loptu.

Španci su bili na rubu drugog poraza u nizu kada je Guisa u 88. minutu svojim prvim udarcem na meču izjednačio na 1:1. Minut kasnije isti igrač postigao je i drugi gol. Ovoga puta fudbaler Fenerbahčea pokušao je da centrira sa desne strane, lopta mu je prešla preko noge, prevarila Kunea i Španci su poveli.

Domaćin se ipak nije predao i Mpela je sjajnim golom u trećem minutu nadoknade doneo produžetak svom timu.

Prvih 15 minuta nastavka proteklo je bez golova, a odluka je stigla u drugom minutu drugog produžetka. Ćabi Alonso uputio je nezgodan centaršut iskosa sa leve strane, lopta je prošla pored puno igrača i završila u golu Kunea za konačnih 3:2.

Od 20 časova i 30 minuta u finalu u Johanezburgu sastaju se Brazil i selekcija SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve