Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 15.06.2009.

19:58

Englezi pobedili Fince na otvaranju

Mladi fudbaleri Engleske pobedili su Finsku rezultatom 2:1, na otvaranju Evropskog prvenstva za igrače do 21 godine u Švedskoj.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Golovima Lija Katermola i Mike Ričardsa ekipa koju vodi Stjuart Pirs ostvarila je očekivanu pobedu u prvom meču šampionata. Jedini gol za Fince postigao je kapiten Tim Sparv iz penala u 33. minutu, a nordijska selekcija nije iskoristila prednost igrača više, jer je Majkl Mansijen isključen kada je napravio penal. U drugom meču grupe uveče igraju Španija – Nemačka.

Engleski tim ušao je u duel na erjans Valu u Halmstadu kao veliki favorit, s obzirom na to da je sastavljen od igrača sa bogatim premijerligaškim iskustvom (startnih 11 je u tek završenoj sezoni sakupilo 263 ligaška meča!) i da protiv sebe ima ekipu bez internacionalnog iskustva, ali je na terenu razlika u kvalitetu bila mala.

Finci su u meč ušli izvanredno, ostvarivši fizičku dominaciju, i odradili ključni posao odsekavši Tija Volkota od ostatka ekipe. Uprkos dobroj igri Finske Englezi su poveli posle 14 minuta – Gabi Agbonlaor se lako oslobodio Junasa Portina i odigrao povratnu za Lija Katermola, posle čega je usledio sigurni udarac veznog igrača Vigana za 1:0.

Nešto kasnije Albion je imao priliku i za drugi gol, ali Vilin tandem Milner – Agbonlaor nije uspeo da savlada Ansija Jakolu.

Posle pola sata igre Finci stižu do velike prednosti: Majkl Mansijen je propustio priliku da očisti situaciju pred svojim golom, Berat Sadik je protičao pored njega, a defanzivac Čelsija ga je brutalno oborio, što je kažnjeno ispravno penalom i crvenim kartonom. Tim Sparv je sa bele tačke rutinski savladao Džoa Harta i rezultat je izjednačen.



Posle Sadika, još jedan momak sa ovih prostora u dresu mlade finske reprezentacije Perparim Hetemaj (Sadik rođen u Skoplju, Hetemaj u Srbici) zapretio je pred odmor posle sjajnog prodora, ali fudbaler AEK-a nije šutirao precizno.

Pritisak Finaca se nastavio u drugom poluvremenu, uz balkanski tandem u glavnim ulogama, dok je na drugoj strani veoma slabi Volkot ustupio mesto Frejzeru Kemblu.

Sreća je opet bila na strani Engleza u 53. minutu, kada je Jakola izbio Milnerov slobodni udarac u korner, a posle ubacivanja iz ugla Mika Ričards bio je najviši pred golom i doneo novo vođstvo Engleskoj.

U finišu meča rezervni igrači Finske su propustili nekoliko prilika. Najpre je Jarno Parika, daleko najbolji strelac mlade finske selekcije (neverovatan skor od 15 golova na 17 utakmica) glavom šutirao pored gola, da bi u poslednjim minutima dva puta pokušao Temu Puki. Međutim, oba pokušaja momka, koji je nedavno u Subotici dao gol za Finsku U19 reprezentaciju protiv vršnjaka iz Srbije, zaustavio je Džo Hart.

Finci su tako doživeli nezasluženi poraz, jer su imali prednost u svim statističkim parametrima (šutevi 14-6, šutevi na gol 5-3, korneri 6-4, posed lopte 55-45, faulovi 13-20).

U drugom kolu, u četvrtak, Engleska igra sa Španijom, a Finska sa Nemačkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve