Nova vest
Fudbal

Subota, 06.06.2009.

20:26

Srbija - Austrija 1:0

Fudbaleri Srbije pobedili su Austriju 1:0, u šestom kolu sedme grupe kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ekipa Radomira Antića odigrala je verovatno najlošiji meč u dosadašnjem toku kvalifikacija, ali je ipak uspela da zabeleži izuzetno važnu pobedu koja je približava Modnijalu u Južnoj Africi. Jedini gol pred preko 50 hiljada gledalaca na stadionu Crvene zvezde postigao je Nenad Milijaš iz jedanaesterca u sedmom minutu.

Srbija posle šest odigranih mečeva vodi u sedmoj grupi sa 15 osvojenih bodova. Druga je selekcija Francuske sa 10 bodova i utakmicom manje, a treća Litvanija sa devet. Litvanci su na svom terenu poraženi od selekcije Rumunije sa 1:0.

Naredni meč Srbija igra već u sredu u Toršavnu protiv Farskih Ostrva.

Duel sa Austrijom morao bi da bude velika opomena srpskim fudbalerima koji će u nastavku kvalifikacija morati da igraju znatno bolje ukoliko žele da obezbede plasman na Svetsko prvenstvo.

Već u prvom minutu Austrija je najavila veoma dobru partiju. Odbrana Srbije zaboravila je na Majerhofera koji je izašao sam ispred Stojkovića, ali je na sreću loše šutirao. Bilo je očigledno da su gosti znatno bolje ušli u meč i da igraju sa više energije. U četvrtom minutu Jančner je šutirao sa oko 20 metara ali pored gola.

Ipak, već u šestom minutu Srbija je postigla gol koji je, ispostaviće se, odlučio meč. Odbrana Austrije napravila je grubu grešku, Lazović je to iskoristio, uzeo loptu i golman Austrije Gspurning je morao da obori napadača PSV-a. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Nenad Milijaš i Srbija je povela.

Nakon ranog vođstva, srpska selekcija je zaigrala bolje, ali je to i dalje bilo daleko od izdanja koje se očekivalo. U 11. minutu dobar pokušaj nakon kornera Milijaša imao Nemanja Vidić. Najbolji fudbaler Premijer lige u prošloj sezoni se tokom prvog dela povredio i zamenjen je na poluvremenu, što se osetilo u odbrani Srbije.

U nastavku prvog dela nije bilo ozbiljnijih prilika, i Srbija je nakon 45 minuta uz dosta sreće vodila.

Nastavak utakmice doneo je dosta bolju igru Srbije, posebno nakon ulaska Jankovića, ali i odlične prilike Austrijanaca. Već u trećem minutu drugog dela Austrija je opasno zapretila. Sve je počelo lošim prijemom Pantelića, Hofer je nakon 'ispadanja' Subotića utrčao u kazneni prostor sa desne strane, ali je njegov oštar centaršut ipak završio samo kornerom.

Austrijanci su u prvih deset minuta nastavka krenuli znatno ofanzivnije, i srpska odbrana bila je na velikim mukama. Ipak, uz nekoliko dobrih intervencija Dragutinovića i Ivanovića naša selekcija sačuvala je vođstvo, a Antić je u 56. minutu napravio odličan potez pošto je umesto Lazovića na teren ušao Boško Janković.

Fudbaler Đenoe je već pri prvom kontaktu sa loptom iznudio faul na 22-23 metra od gola Austrije. Udarac Milijaša odbio se od živog zida u korner.

Ulazak Jankovića uneo je živost u igru reprezentacije Srbije, a u 59. minutu Krasić je nakon veoma dobrog prodora po levoj strani iznudio prekršaj na ivici kaznenog prostora. Prekid je veoma dobro izveo upravo Boško Janković, lopta se od prečke odbila do Milana Jovanovića čiji udarac je ipak izblokiran.

U 69. i 70. minutu Srbija je odigrala dve najbolje akcije na meču. Prvo je Janković sjajno promenio stranu i pronašao Krasića, fudbaler ruskog CSKA odlično je centrirao na drugu stativu, ali pokušaj Jovanovića glavom nije bio dovoljno jak. Minut kasnije akcija je išla po levoj strani, Jovanović je ovoga puta pronašao Krasića koji je primio loptu i loše šutirao iako je mogao da proigra Pantelića na 'penalu'.

U poslednjih 15-ak minuta odbrana Srbije bila je na velikim mukama, a Austrijanci su u 77. minutu bili najbliži izjednačenju. Veoma slabi Subotić olako je ispao, Mark Janko je prihvatio loptu na oko 25 metara od gola i odlično šutirao levom nogom, ali je prečka zaustavila njegov pokušaj.

Tri minuta pre kraja puno sreće i odlična intervencija Stojkovića spasli su gol Srbije. Ipak, naša selekcija je do kraja uspela da sačuva svoj gol i zabeleži izuzetno važnu pobedu. Drugi žuti karton i suspenziju za meč sa Faranima u samom finišu zaradio je kapiten Srbije Dejan Stanković.

Srbija - Austrija 1:0

Srbija: Stojković, Ivanović, Vidić, Subotić, Dragutinović, Stanković, Milijaš, Krasić, Jovanović, Lazović, Pantelić.
Austrija: Špurning, Štrancl, Dragović, Šimer, Pelivan, Hofer, Jančev, Majerhofer, Holcl, Ortlener, Šarner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

455 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

12 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d