Nova vest
Fudbal

Utorak, 19.05.2009.

18:25

Kup UEFA - finale: Šahtjor - Verder

Finalna utakmica Kupa UEFA između Šahtjora i Verdera iz Bremena igra se u sredu od 20.45 u Istanbulu, na stadionu ’Šukru Saračoglu’.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

To će biti 38. i poslednje finale u ovakvom formatu najmasovnijeg evropskog takmičenja, pošto od sledeće sezone startuje Liga Evrope. Ovo je treće finale u kojem se sastaju ekipe koje su se plasirale u Kup UEFA posle zauzimanja trećeg mesta u prvoj rundi takmičenja LŠ. Od srpskih igrača nastupiće vezni igrač Šahtjora Igor Duljaj i levi bek Verdera Duško Tošić.

Utakmicu na stadionu Fenerbahčea sudiće španski sudija Luis Medina Kantaleho. Još uvek aktuelni šampion Kupa UEFA je ruski Zenit iz Sankt Peterburga koji je 2008. u Mančesteru bio bolji od Glazgov Rendžersa sa 2:0 (Denisov 72, Zirjanov 94)

Trener Šahtjora iz Donjecka Mirčea Lučesku rekao je da će u finalnoj utakmici Kupa UEFA između njegove ekipe i Verdera iz Bremena navijači videti "sudar dve škole fudbala". Rumunski stručnjak je ocenio da će nemačka ekipa na sutrašnjem meču prvenstveno pokušati da fizički dominira.

"Verder je uglavnom igra napadački. To je ekipa sa dobro pripremljenim fudbalerima. Naš stil igre zasniva se na dobroj tehnici i verujem da će protivnik pokušati da snagom kontroliše igru", rekao je Lučesku.

Ekipa Šahtjora sastavljena je od mladih fudbalera, a samo trojica imaju preko 30 godina. U timu su i trojica Brazilaca, kao i bivši reprezentativac Srbije i fudbaler Partizana Igor Duljaj.

Duljaj je istakao da očekuje tešku utakmicu, ali da će njegova ekipa učiniti sve kako bi osvojila trofej.

"Pre šesnaestine finala Kupa UEFA rekao sam da je Verder jedan od favorita za osvajanje trofeja, što se pokazalo tačnim. Glupo je govoriti o tome ko će pobediti, šanse u takvim utakmicma su 50-50, jedan potez i jedna greška mogu da reše utakmicu", rekao je Duljaj.

Napadač ukrajinske ekipe Luis Adrijano će najverovatnije početi meč, ali bi Žadson mogao da propusti utakmicu zbog povrede. Trener Šahtjora odmorio je nekoliko standardnih prvotimaca na utakmici domaće lige protiv ekipe Zorja. Šahtjor je na tom meču pobedio sa 3:0. U tim se vraća Kučer dok će finale zbog suspenzije propustiti Hubšman.

Ekipa iz Donjecka nije izgubila na poslednje tri utakmice protiv nemačkih ekipa, a trener Lučesku je sa uspehom trenirao istanbulske ekipe Galatasaraj i Bešiktaš. Šahtjor je pod vođstvom Rumuna neporažen na poslednje tri utakmice koje je igrao protiv bundesligaških klubova.

Fudbaleri Verdera žele da osvoje trofej i iskupe se za razočaravajuće rezultate u domaćem prvenstvu.

Ekipa Tomasa Šafa nalazi se na desetom mestu bundesligaške tabele i neće igrati ni kvalifikacije za Ligu Evrope, osim ako ne osvoji Kup Nemačke. Šaf je u klubu već 27 godina. Prvo je 17 odina bio odbranbeni igrač Verdera, a od 1999. je trener, koji ima najduži staž u nekom bundesligaškom timu.

"Ove sezone smo imali mnogo padova, ali ipak igramo dva finala. Ovo je bila čudna sezona. Navikli smo da se borimo za titulu u Bundesligi, a umesto toga igrali smo dobro u kup takmičenjima", rekao je napadač Verdera Markus Rozenberg.

"Utakmica protiv Šahtjora u finalu Kupa UEFA je najvažniji klupski meč u mojoj karijeri. To je drugi najvažniji meč posle finala Lige šampiona", dodao je on.

Rozenberg će zameniti suspendovanog Uga Almeidu, a meč će propustiti i Per Mertezaker, dok se u tim vraća peruanski napadač Klaudio Pizaro. U timu Verdera neće biti možda i najboljeg igrača Dijega, koji je u revanš utakmici polufinala protiv Hamburga dobio parni žuti karton.

Šahtjor, koji igra svoje prvo evropsko finale, bi osvajanjem trofeja postao prvi ukrajinski tim koji je osvojio Kup UEFA, dok bi Verder bio sedmi tim iz nemačke Bundeslige. Više trofeja u Kupu UEFA imaju samo italijanski timovi, ukupno devet.

Šahtjor protiv nemačkih klubova: U9 P4 N2 P3 G10/10

Verder protiv ukrajinskih klubova: U4 P2 N1 P1 G14/6

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve