Nova vest
Fudbal

Utorak, 05.05.2009.

21:51

Junajted u finalu!

Fudbaleri Mančester junajteda plasirali su se u finale Lige šampiona pošto su u revanš utakmici polufinala na ’Emirejtsu’ pobedili Arsenal 3:1 (2:0).

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images

Ekipa Ser Aleksa Fergusona je tako u finale prošla sa ukupnih 4:1, nakon pobede od 1:0 u prvom meču odigranom na Old Trafordu. Već nakon 11 minuta bilo je jasno ko će biti prvi finalista. Gosti iz Mančestera poveli su u osmom minutu golom Park Ji Sunga, a samo tri minuta kasnije Ronaldo je povećao na velikih 2:0.

Taj rezultat bio je na snazi nakon 45 minuta, a Portugalac je i dotukao Arsenal trećim golom u 61. minutu. Konačnih 3:1 postavio je Robin van Persi iz penala 15 minuta pre kraja.

Junajted je tako zadržao šanse da postane prva ekipa u istoriji Lige šampiona koja je odbranila titulu. Protivnik ’crvenih đavola’ u Rimu 27. maja biće bolji iz duela Čelsi – Barselona. Prvi meč odigran u Kataloniji završen je bez golova.

Arsenal je revanš meč počeo ofanzivno, i u prvih nekoliko minuta igralo se uglavnom na polovini Junajteda. Ipak, navijači na ’Emirejtsu’ u samo tri minuta doživeli su dva šoka i sve je bilo rešeno već u 11. minutu.

Prvi gol pao je u osmom minutu. Nemanja Vidić je posle premišljanja poslao odličnu dugu loptu ka Runiju. Popularni ’Vaza’ spustio je glavom za Ronalda koji je istrčao po levoj strani i centrirao. Činilo se da u šesnaestercu nema fudbalera gostiju i da će mladi Gibs lako otkloniti opasnost. Ipak, 19-godišnjak se okliznuo a njegov kiks iskoristio je Park koji je prebacio loptu preko Almunije u padu za velikih 1:0.

Samo tri minuta kasnije bilo je 2:0. Ronaldo je iznudio faul na oko 25 metara iskosa sa desne strane od gola Arsenala. Portugalac je odlično šutnuo iz prekida i pogodio levi ugao Almunije, ali je Španac, koji je u prvom duelu na Old Trafordu sjajno branio, sigurno mogao bolje da interveniše.

Nakon startne prednosti tenzija na stadionu potpuno je nestala, pošto je domaćinu za prolaz dalje bilo potrebno da postigne četiri a ne primi nijedan gol. Već u 13. minutu Ronaldo je lako mogao da postigne još jedan gol, ali je loše primio loptu nakon što je dobro izbegao ofsajd zamku domaćina.

U nastavku prvog dela ekipa Ser Aleks Fergusona malo se povukla, zatvorila sve prilaze golu Van der Sara, napad Arsenala potpuno je umiren i Junajted je nakon 45 minuta imao velikih 2:0.

U pauzi između dva poluvremena Arsen Venger ubacio je Ebuea umesto mladog Gibsa, ali ta izmena nije donela ništa novo na teren. Napade domaćina Vidić i Ferdinand lako su zaustavljali, i bilo je očigledno da će gosti pre postići treći nego domaći prvi gol.

To se i dogodilo u 61. minutu, a strelac je ponovo bio Ronaldo. Bio je to kontra napad iz udžbenika. Vidić je raščistio opasnost ipred gola Van der Sara, lopta je došla do Parka koji je odigrao prelep dupli pas sa Ronaldom pre nego što je odlično uposlio Runija na levoj strani. Ovaj je loptu poslao na drugu stranu za Ronalda koji je iz trka dobro šutirao u gornji ugao Almunije za 3:0.

Nakon trećeg gola Ferguson je munjevito reagovao, i u roku od samo šest minuta izvršio je sve tri izmene. Umesto Evre, Rumija i Andersona ušli su Rafael, Berbatov i Gigs. Runi je bio u opasnosti jer ga je jedan žuti karton delio od suspenzije u finalu.

Ipak, da do kraja ne bude monotono postarao se Daren Flečer koji je u 74. minutu u kaznenom prostoru oborio Seska Fabregasa. Škot je dobio crveni karton, a siguran izvođač penala bio je Robin van Persi za 3:1.

To je ipak bilo sve od ’tobdžija’, pošto je do kraja ostalo 3:1. Junajted je u preostalom delu utakmice odigrao veoma dobro, i uopšte se nije osetilla brojčana nadmoć domaćih na terenu. Junajted je ponovo osigurao finale, i vrlo je moguće da će u Rimu igrati isti rivali kao i u Moskvi prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve