Nova vest
Fudbal

Nedelja, 08.03.2009.

18:57

Everton na Vembliju, Arsenal na Hal

Fudbaleri Evertona plasirali su se u polufinale FA kupa, dok je Arsenal izborio mesto u poslednjem četvrtfinalu sa Hal Sitijem.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Everton je pred svojom publikom pobedio Midlzbro rezultatom 2:1, i obezbedio sebi priliku da zaigra na Vembliju. Arsenal je u zaostalom meču osmine finala bio bolji od Burnlija rezultatom 3:0, pa će u četvrtfinalu igrati sa Hal Sitijem 17. ili 18. marta. U polufinalu, na Vembliju 18. i 19. aprila, Everton igra sa Mančester Junajtedom, dok Čelsi čeka pobednika meča Arsenal - Hal.

Za razliku od prošle sezone, kada su do polufinala na Vembliju stigle tri drugoligaške ekipe i Portsmut, ove sezone će završnica najstarijeg takmičenja proteći u znaku jakih ekipa iz Premijer lige.

Posle sigurnih pobeda Čelsija i Mančester Junajteda u subotu, seriju odličnih rezultata nastavio je Everton. "Karamele" su u prethodne dve runde izbacile Liverpul i Aston Vilu, timove koji su u ligi bolje plasirani od njih, a u četvrtfinalu su bolji bili od Midlzbroa.

U fantastičnoj atmosferi na Gudisonu meč je dramatično ubrzan u 45. minutu, kada je posle udarca Dejvida Vitera Tim Hauard akrobatski izbacio loptu tek pošto je prešla gol-liniju, pa su gosti sa severoistoka poveli.

Od starta drugog poluvremena domaćin je svim snagama krenuo u napad, a najskuplji igrač u istoriji kluba Maruan Felaini iskoristio je grešku protivničkog golmana da izjednači u 50. minutu, a osam minuta kasnije je Luj Saha, koji je ušao na poluvremenu, doneo prednost domaćinu.

Usledila je uzbudljiva završnioca, u kojoj je Hauardu jednom ispala lopta pri intervenciji, ali je odbrana bila budna. Najbliži trećem golu za Everton bili su Lejton Bejns, koji je iz slobodnog udarca pogodio prečku, i Saha, koji je sa 12 metara šutirao preko gola dok na njemu nije bio Džouns.

Na Emirejtsu je ekipa Arsenala uspela da se osveti Burnliju za poraz u Karling kupu. Tim iz Lankašira, koji je i u drugom takmičenju ove godine ostao na korak od Vemblija (ako je po tome suditi, očekujte da izgube u polufinalu plej ofa Čempionšipa), ovog puta nije uspeo da se odupre Vengerovom timu.

Raspoloženi Arsenal, koji nije izgubio u prethodnih 16 mečeva, poveo je golom Karlosa Vele u 25. minutu, logičnom posledicom velemajstorske akcije mladog Meksikanca, koji je sâm pobedio celu odbranu Burnlija u trku koji je trajao 40 metara uključio jedno proturanje lopte kroz noge i završio se briljantnim lobom.

Ključni detalj bio je gol Eduarda u 51. minutu, jedan od najlepših ove sezone u Engleskoj. Hrvatski reprezentativac je člankom zahvatio volej, ali je lopta završila u mreži Brajana Jensena. U finišu meča konačni trijumf potvrdio je Emanuel Ebue, nekoliko minuta pošto je Andrej Aršavin propustio dobru priliku da postigne prvi gol na Ostrvu.

Pored nastavka serije, koja najavljuje da će im klub i sledeće sezone ipak igrati u LŠ, novu dobru vest za navijače Arsenala predstavlja povratak Tija Volkota posle četiri meseca odsustva zbog povrede ramena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve