Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 19.02.2009.

22:50

Kup UEFA: Gosti uspešniji

U preostalim mečevima 1/16 finala Kupa UEFA, fudbaleri Ajaksa i Tventea su na gostovanjima stekli prednost pred revanš mečeve.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ajaks je slavio u Firenci protiv Fjorentine sa 1:0, dok je Tvente istim rezultatom pobedio Olimpik u Marselju. Šahtjor je stekao solidnu prednost od 2:0 nad Totenhemom, dok su mečevi Leh – Udineze i Kopenhagen – Mančester Siti završeni identičnim rezultatom 2:2. Revanš mečevi igraju se u četvrtak, 26. februara.

Šahtjor iz Donjecka savladao je Totenhem sa 2:0. Jevgen Seleznjov iskoristio je grešku golmana londonske ekipe Eurelja Gomesa i svojim prvim dodirom sa loptom posle ulaska sa klupe, u 78. minutu doveo Ukrajince u vođstvo. Drugi gol postigao je Brazilac Žadson, dva minuta pre kraja, posle duplog pasa sa zemljakom Vilijanom. Trener Totenhema Hari Rednap nije mogao da računa na nekoliko bitnih igrača, tako da je priliku da zaigra u prvom timu, između ostalih dobio i 17-godišnji vezni igrač Din Paret. Igor Duljaj je ceo meč presedeo na klupi za rezerve.

Mančester Siti je dva puta dolazio u vođstvo, ali je Kopenhagen oba puta uspevao da izjednači i da na revanš u Englesku otputuje sa rezultatom 2:2. Gosti su došli u vođstvo posle pola sata igre golom Neduma Onouhe posle greške rezervnog golmana Kopenhagena, Jespera Kristijansena. Izjednačenje je došlo u 56. minutu kada je Brazilac Ailton Almeida, potpuno nebranjen, glavom savladao Šeja Givena. Do novog vođstva Siti dolazi samo pet minuta kasnije, kada je Stiven Ajrlend iskoristio sjajno dodavanje Šona Rajta-Filipsa sa desne strane. Ipak, Kopenhagen do remija dolazi u poslednjem minutu, na praktično isti način kao prilikom postizanja prvog gola, ali je ovaj put Martin Vingard ostao sam ispred Givena.

Udineze je na gostovanju Lehu imao prednost od dva gola, sve do poslednjih deset minuta utakmice, kada je domaćin uspeo da dođe do izjednačenja. Italijani su do vođstva došli u 50. minutu golom Kvaljarele, a prednost je duplirana pet minuta kasnije autogolom Arbolede. Iako je delovalo da će 'zebre' revanš u Italiji dočekati mirno, za suprotno se pobrinuo prvo Rengifo u 81. minutu, a zatim i Arboleda tri minuta kasnije, iskupivši se za autogol. Aleksandar Luković nije bio u sastavu Udinezea zbog povrede, dok je Ivan Đurđević igrao svih 90 minuta za Leh.

Fudbaleri Ajaksa stekli su prednost pred revanš meč u Amsterdamu sa Fjorentinom, pobedivši na gostovanju u Firenci minimalnim rezultatom. Domaći tim je na utakmici stvorio znatno više šansi od gostiju, ali su se sve prilike završavale promašajima, najčešće Alberta Đilardina. Srpski reprezentativac Zdravko Kuzmanović ušao je u igru umesto Gobija u 56. minutu i imao je jednu dobru priliku pred kraj utakmice, ali je njegov udarac sa desne strane, odleteo preko gola. Jedini gol na utakmici postigao je Kenedi Bakirčoglu u 60. minutu posle snažnog udarca sa devet metara. Miralem Sulejmani igrao je za Ajaks do 58. minuta.

I drugi holandski klub koji je igrao u četvrtak ostvario je pobedu u gostima. Fudbaleri Tventea pobedili su Olimpik u Marselju sa 1:0. Iako su domaćini imali kontrolu nad igrom u prvih 25 minuta utakmice, nije viđen nijedan udarac na gol. Gosti su do gola došli u 23. minutu kada je desni bek Olimpika, Englez Tajron Mirs, dozvolio Blezu Nkufu da mu oduzme loptu. Nkufu je utrčao u kazneni prostor i dodao loptu ka Austrijancu Marku Arnautoviću koji je pogodio praznu mrežu, što je, ispostaviće se, bio i konačan rezultat utakmice. Marselj se u nastavu utakmice probudio, ali to nije bilo dovoljno za izjednačenje, tako da će fudbaleri Olimpika da putuju u Holandiju na revanš sa golom zaostatka. Mladi srpski reprezentativac Slobodan Rajković odigrao je svih 90 minuta za Tvente.

Svi revanš mečevi šesnaestine finala Kupa UEFA igraju se 26. februara.

Rezultati mečeva odigranih u sredu.

Rezultati mečeva odigranih u četvrtak:
Šahtjor – Totenhem 2:0
(Seleznjov 78, Žadson 88)
Leh Poznanj – Udineze 2:2
(Rengifo 81, Arboleda 84 – Kvaljarela 50, Arboleda 55ag)
Kopenhagen – Mančester Siti 2:2
(Almeida 56, Vingard 90 – Onouha 30, Ajrlend 61)
Fjorentina – Ajaks 0:1
(Bakirčoglu 60)
Olimpik Marselj – Tvente 0:1
(Arnautović 23)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve