Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 29.01.2009.

14:10

Monako najveće sportsko čudo sveta

Staza Formule 1 za Veliku nagradu Monaka nalazi se na vrhu liste sedam svetskih sportskih čuda prema izboru britanskih fanova.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Ulice Monte Karla na kojima se vozi Gran pri kneževine dobile su 18 posto glasova za najlepše sportsko borilište izvan Ujedinjenog kraljevstva, ispred stadiona Barselone, „Nou kampa“ i jedinstvenog „Ptičjeg gnezda“ u Pekingu, na kome su održane svečane ceremonije otvaranja i zatvaranja prošlogodišnjih Olimpijskih igara.

Prema istraživanju Barklejs instituta za sport, najpopularniji sport na svetu fudbal je izborio najviše glasova pošto se među sedam čuda nalaze i stadioni „Santijago Bernabeu“ u Madridu, milanski „San Siro“ i originalna Marakana u Rio de Ženeiru. Melburnški kriket stadion kapaciteta 100 hiljada mesta je kompletirao sedam čuda.

Sedam svetskih sportskih čuda:
1. Staza Formule 1 u Monte Karlu, Monako (18%)
2. „Nou kamp“, Barselona, Španija (15%)
3. „Ptičje gnezdo“, Peking, Kina (14%)
4. „Santijago Bernabeu“, Madrid, Španija (5%)
5. „San Siro“, Milano, Italija (4%)
6. „Marakana“, Rio de Ženeiro, Brazil (4%)
7. Kriket stadion u Melburnu, Australija (4%)

Istraživanje je obuhvatalo i anketu koja zemlja će biti najdominantnija u elitnom sportu tokom naredne decenije i Kina je dobila 43 posto glasova, ispred Velike Britanije sa 17 posto i Sjedinjenih Američkih Država sa 15 posto.

Ispitanici su izrazili mišljenje da SAD daju najviše prilika za bavljenje sportom, dok će Ujedninjeno kraljevstvo u afričke države najviše profitirati od velikih investicije u sportove koji se igraju na travi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve