Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 15.12.2008.

12:22

'Orlovi' u Evropi: Stanković sjajan

Proteklog vikenda nekoliko srpskih fudbalera koji igraju po Evropi, pružilo je dobre partije za svoje klubove.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Najzapažniji bili su Dejan Stanković, Danko Lazović i Milan Jovanović. Stanković i Jovanović su bili strelci za Inter i Standard, a Lazović je asistirao. Gol je postigao i Goran Lovre, dok su Zdravko Kuzmanović i Marko Pantelić asistirali.

Dejan Stanković pružio je sjajnu partiju za Inter koji je savladao Kjevo sa 4:2. Kapiten reprezentacije Srbije postigao je gol, asistirao i učestvovao u više dobih akcija vodećeg kluba Italije. Stanković je već u trećem minutu dodao loptu Maksvelu koji je prevario odbrambenog igača Kjeva i doveo Inter u vođstvo. U 47. minutu Stanković je razmenio pâsove sa Zlatanom Ibrahimovićem i preciznim udarcem u donji ugao gola doveo Inter u vođstvo od 2:0. Dva minuta pre kraja utakmice, Stanković je asistirao Ibrahimoviću za konačnih 4:2.

Uspešan je bio i Zdravko Kuzmanović u pobedi Fiorentine nad Katanijom od 2:0. Na prvi gol se čekalo skoro sat vremena. Igrao se 56. minut kada je Zdravko Kuzmanović dodao Rumunu Adrijanu Mutuu koji je savladao Bizarija za 1:0. Srpski reprezentativac u igri je proveo svih 90. minuta.

U izuzetno uzbudljivom susretu, Udineze je prokockao prednost nad Lacijom od 3:0, pošto je meč završen nerešeno 3:3. Aleksandar Luković igrao je dobro u prvom poluvremenu, kao i cela ekipa Udinezea, ali su ’zebre’ posustale u drugom poluvremenu i dozvolile ’nebeskoplavima’ da odnesu bod sa stadiona ’Friuli’. Aleksandar Kolarov ovaj put nije bio ni na klupi za rezerve. Istu sudbinu imali su i Dušan Basta (Leče) i Đorđe Rakić (Ređina). Boško Janković odigrao je poslednjih pola sata za Đenovu u remiju sa Atalantom 1:1. Janković je čak postigao i pogodak, ali je njegov gol poništen zbog ofsajda.

U Engleskoj, timovi ’velike četvorke’ ponovo su ostvarili remije. Mančester Junajted je odigrao bez golova sa Totenhemom na ’Vajt Hart Lejnu’, a Nemanja Vidić je bio standardan. Čelsi je na svom terenu, pomalo neočekivano igrao samo 1:1 sa gradskim rivalom Vest Hemom. Branislav Ivanović je meč posmatrao sa klupe.

U derbiju poslednjeg kola jesenjeg dela Bundeslige, Šalke je remizirao sa vodećom ekipom Hofenhajma u gostima 1:1. Mladen Krstajić odigrao je svih 90 minuta. Herta je ubedljivo savladala Karlsrue sa 4:0. Gojko Kačar igrao je do 68. minuta, dok je Marko Pantelić odigrao celu utakmicu. Pantelić je na isteku prvih pola sata imao priliku da duplira vođstvo Herte, ali je njegov udarac glavom bio neprecizan. U 74. minutu, srpski centarfor je organizovao kontranapad berlinskog kluba posle čega je Valeri Domovčijski povisio na 2:0. Pantelić je u 83. minutu zaradio žuti karton.

Borusija iz Dortmunda savladala je imenjake iz Menhengladbaha sa 2:1 i Neven Subotić je odigrao standardnih 90. minuta za ’milionere’, dok Antonio Rukavina ponovo nije imao mesto ni na klupi za rezerve. Keln je istim rezultatom trijumfovao u Bohumu, a Nemanja Vučićević je izašao iz igre 20 minuta pre kraja.

Duško Tošić je meč Verder – Volfsburg (2:1), posmatrao sa klupe za rezerve. Kotbus je remizirao 1:1 sa Leverkuzenom u gostima. Ivica Iliev igrao je do 84. minuta, kada ga je zamenio Điaji Šao, koji je postigao izjednačujući pogodak u poslednjim momentima utakmice. Branko Jelić igrao je prvih sat vremena i imao je jedan udarac na gol. Dušan Vasiljević bio je na klupi za rezerve.

U Bundesligi sada sledi zimska pauza, a takmičenje se nastavlja u februaru.

U Španiji je sve bilo u znaku ’el klasika’ između Barselone i Real Madrida. U drugom po važnosti derbiju proteklog kola, Sevilja je savladala Viljareal sa 1:0. Ivica Dragutinović proveo je u igri svih 90. minuta. Valensija je bila bolja od Espanjola rezultatom 2:1. Nikola Žigić, kao po običaju, nije bio ni na klupi za rezerve, dok je Milan Smiljanić odigrao poslednjih pet minuta.

U Belgiji, Standard je konačno pobedio, savladavši ubedljivo Briž u gostima sa 4:1. Milan Jovanović bio je strelac, iz slobodnog udarca, trećeg gola kojim je definitivno bilo rešeno pitanje pobednika. Anderleht je takođe bio ubedljiv u gostima. Savladan je Roselare sa 3:0, a Nemanja Rnić je konačno bio u igri svih 90. minuta.

Valensijen je u Francuskoj ostvario prvi pobedu posle skoro četiri meseca. Savladan je Monako sa 3:1, a Milan Biševac je odigrao celu utakmicu. Milivoja Vitakića nije bilo u timu Grenobla, dok je Miloš Dimitrijević bio na klupi za rezerve. Stefan Babović se još uvek oporavlja, dok je Filip Đorđević odigrao poslednjih 20 minuta za Nant u remiju sa Renom u gostima 0:0. Mateja Kežman nije bio u kombinaciji za utakmicu PSŽ-a.

Ajaks je savladao NAC Bredu sa 3:0 i Miralem Sulejmani je bio svih 90 minuta u igri. PSV je odigrao 1:1 sa Viteseom, a Danko Lazović je bio asistent prilikom gola ekipe iz Ajndhovena. Goran Lovre ponovo je bio strelac u porazu Groningena, koji je izgubio sa 4:1 od Tventea. Lovre je gol postigao u samom finišu prvog poluvremena i to je bilo sve šta je njegova ekipa uradila. U timu Tventea još uvek nema Slobodana Rajkovića.

Bazel je doživeo težak poraz od Lucerna u gostima od 5:1. Ivan Ergić je na terenu bio svih 90 minuta, dok je Marko Perović izašao u 61. minutu.

Olimpijakos je odigrao 1:1 sa Larisom u gostima. Predrag Đorđević je igrao do 78. minuta, dok je Darko Kovačević odigrao poslednjih pet minuta. Vladimir Ivić je igrao prvih 75 minuta u pobedi PAOK-a nad Ksantijem od 1:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve