Nova vest
Fudbal

Utorak, 21.10.2008.

23:51

Šahtjor – Sporting (20:45)

U derbiju 3. kola grupe C Lige šampiona u Donjecku se sastaju Šahtjor i Sporting Lisabon.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Nakon nesrećnog poraza u drugom kolu od Barselone, kada su vodili do 87. minuta, a onda Mesi prvo izjednačio da bi u četvrtom minutu nadoknade doneo i pobedu Kataloncima, Ukrajinci žele da pobedom nad Sportingom povećaju svoje izglede za plasman u narednu rundu.

Iako Sporting ima pozitivna iskustva sa ukrajinskim klubovima Mirčea Lučesku očekuje pobedu svoje ekipe.

“Najvažnije je da osvojimo tri boda. Ukoliko želimo šansu za prolaz dalje ne smemo sebi dopustiti ništa manje od pobede. Svesni smo težine zadatka, ali sa našim navijačima koji će ispuniti tribine očekujemo trijumf ”.

Lučeskuov optimizam mogao bi da ugrozi izostanak defanzivca Ilsinja koji neće biti sposoban za meč.

“Njegovo odsustvo je naš najveći problem pred ovaj duel. Uradićemo sve što možemo kako bi nadoknadili njegov izostanak, ali biće teško”, izjavio je Lučesku.

Pored svih očekivanja Šahtjor bi morao da bude veoma oprezen jer su u poslednjem duelu sa portugalskim timom prošli loše. Naime, prošle sezone Šahtjor je bio bolji od Benfike u Lisabonu (1:0), ali poraz kod kuće od 2:1 okončao je njihov nastup u Evropi.

Portugalski predstavnik ima isti broj bodova kao i njegov rival iz Donjecka tako da bi u slučaju pobede imali tri boda prednosti u odnosu na direktnog rivala za plasman.

Nakon što su prošle sezone Dinamu iz Kijeva uzeli svih šest bodova, trener Sportinga Paulo Bento namerava da isto ponovi i protiv Šahtjora.

“Mislim da će biti mnogo teže. Moja želja je da pobedimo u obe utakmice sa Šahtjorom, ali bi me i četiri poena zadovoljila. Znam koliko je teško osvojiti bodove ali očekuje od tima da pruže najbolju igru. Šahtjor igra dinamičan, agresivan fudbal koji je baziran na individualnim kvalitetima njihovih igrača, ali smo svesni svoje snage.”

Bento će pokušati da smanji tenziju u timu posle slabog starta u portugalskom šampionatu.

“Naredne utakmice sa Šahtjorom će nam pokazati koliko smo napredovali. Očekujemo veoma čvrst i interesantan meč”, izjavio je trener Sportinga.

Bazel – Barselona (20:45)

U drugom meču grupe C u Švajcarskoj igraju Bazel i lider grupe Barselona.

Švajcarski šampion je trenutno bez bodova nakon dva kola i ovo im je poslednja šansa da se uključe u borbu za prolaz dalje.

“Jasno je da je Barselona favorit ali mi se nećemo koncentrisati na odbranu. Želimo da to mude magično veče i beće mi potrebno mnogo matadora na terenu”, izjavio je trener Bazela Kristijan Gros.

Nakon tri poraza u prva tri kola, Gros je spreman da odustane od svoje omiljene formacije 4-1-4-1 i da pređe na mnogo ofanzivniju 4-4-2 sa Erenom Derdiokom i Markom Štrelerom u napadu. Oba igrača su bili starteri u pobedi nad Buleom (4:1) u kupu.

Gros se nada da će im podrška sa tribina Sent Jakov stadiona pomoći tokom meča.

“Navijači će nam pružiti ogromnu podršku i šta želite više kao igrač nego da igrate protiv Barse, zaključio je Gros.

Za razliku od predstojećih rivala, Barselona ima maksimalan učinak i njima bi pobeda donela skoro siguran plasman u osminu finala LŠ.

“Klubu kao što je Barselona je lako da podceni protivnika ali u Evropi jedna greška može da vas košta plasmana. Druga pobeda u gostima bi predstavljala veliki korak ka narednoj rundi”, rekao je Đuzepe Gvardiola.

Trener Barse mnogo je kritikovan zbog stalne rotacije unutar tima, ali nakon sedam uzastopnih pobeda, uključujući i one nad Sportingom i Šahtjorom, 37-godišnji stručnjak ne želi više da menja svoju politiku.

“Više nećete videti fiksnu startnu postavu. To je istorija”, izjavio je Gvardiona i iskazao zadovoljstvo što će njegov tim ponovo igrati na Sent Jakovu, gde je 1979. godine osvojio Kup pobednika kupova.

Srećni smo što ponovo igramo ovde. Za navijače Barselone ovaj grad i stadion vraćaju mnoga dobra sećanja”.

Veze između Barse i Bazela su veće nego što to mnogi znaju. Naime, kada je Žoan Gamper osnovao Barselonu 1899, on je iskoristio boje i grb Bazela kao inspitaciju kada je stvarao indentitet Blaugrane, a mnogi švajcarski emigranti su bili prvi igrači Barselone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve