Nova vest
Fudbal

Sreda, 10.09.2008.

20:45

Francuska - Srbija 2:1

Fudbaleri Srbije poraženi su u Sen Deniju od Francuske rezultatom 2:1, u drugom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Francuzi su oba gola postigli u prvom delu drugog poluvremena, a strelci su bili Tjeri Anri u 54. i Nikola Anelka u 64. minutu. Bane Ivanović je posle kornera smanjio u 77. minutu. Posle dva kola obe selekcije imaju po tri boda i dele drugo mesto u grupi sa Rumunijom i Austrijom. Litvanija ima 6, a Farska Ostrva nijedan bod.

Pročitajte izjave selektora Antića, fudbalera Srbije i predstavnika francuskog tima.

Srbija je na Stadionu Francuska odigrala odlično u prvih pola sata, u narednih 45 minuta totalno je nadigrana, ali je u poslednjih 15 minuta ponovo bila bolji tim i naterala Francuze da na sve načine štede vreme.

Meč je počeo loše za naš tim, jer se posle jednog minuta povredio Dejan Stanković. Umesto njega je ušao Gojko Kačar, koji je prvo poluvreme odigrao odlično, ali je nedostatak kapitena u drugom delu otvorio put ka porazu.

Prvo poluvreme donelo je poletnu igru srpskog tima, postavljenog u 4-5-1 formaciju, sa tri ofanzivna vezna igrača – Sulejmanijem, Jankovićem i Kačarom – koji su igrali zaista vanserijski u prvih pola sata.

Najveći nedostatak u tom periodu bila je Pantelićeva nemoć da se sâm nosi sa celom francsukom odbranom.

Pred francsukim golom ređale su se šanse – Jankovič je poslužio Kačara, pa je Kačar dodao Panteliću, zatim Janković za Pantelića i konačno solo-akcija Kačara.

Na drugoj strani Stojković izuzetno siguran kod francuskih prilika, a najbolju je imao Anri glavom sa osam metara.

Već je finiš prvog poluvremena najavio da će Francuzi znatno pojačati, a da se snaga srpske selekcije lagano topi.

Od starta drugog poluvremena ređale su se prilike pred golom Stojkovića. U prvih nekoliko situacija naša odbrana delovala je dobro, ali je poklekla u 54. minutu.

Sidni Govu primio je loptu na 25 metara, zadnjih veznih nije bilo u blizini, pa su odbrambeni igrači krenuli ka njemu, što je otvorilo prostor za dodavanje ka Anriju. Titi je gađao bliži ugao i nije pogrešio – 1:0.

Srpski tim gubi tlo pod nogama, što domaćin koristi da pojača pritisak. I dalje je jasno da je najveća rupa na poziciji zadnjeg veznog i to će doneti Francuskoj i drugi gol.

Igrao se 64. minut, Lasana Dijara otima loptu Panteliću, šalje je napred ka Anelki. Ovaj u trku vodi duel sa Vidićem, naš igrač stiže do lopte, ali posle odbitka ona se vraća Anelki, koji je sa 20 metara smešta u sâm donji levi ugao Stojkovićevog gola – 2:0.

Iako je Žigić zamenio Ergića u 57. minutu, Srbija je počela da se oslobađa tek u poslednjih 20 minuta, kada je i Krasić zamenio Ivanovića.

Već posle dva minuta na terenu igrač CSKA uputio je prvi udarac. Na drugoj strani Gurkuf je imao odličnu šansu za Francuze, posle 1 na 1 sa Krstajićem pogodio je prečku.

Novi prelom dogodio se u 76. minutu – Žigić konačno dobija visoku loptu i uspeva da izbori korner. Iz ugla Janković gađa savršeno, Ivanović jednako dobro skače i sa sedam metara šalje loptu u zemlju, odakle se odbija u Mandandinu mrežu.

Domenek tada upada u paniku, počinje da se brani, ubacuje Aluaa Dijaru umesto Govua, a Srbija ređa napade. Kada lopta pređe centar ka Stojkovićevom golu malobrojni Francuzi uglavnom pokušavaju da je zadrže.

Visoke lopte donele su dve poslednje prilike za Srbiju – u 89. minutu lopta pada na Žigića na 17 metara, Alu Dijara je očigledno izbija rukom ispred našeg napdača, ali španski sudija Benkverense ćuti, iako je bio blizu. U drugom minutu nadoknade Janković prima loptu na levom krilu i nalazi dovoljno prostora za centaršut, četiri srpska igrača su u 16m, Kačar uspeva da se izbori za loptu u skoku, ali nije mogao da pošalje precizan udarac.

Mladi srpski tim vraća se iz Pariza bez bodova, ali sa velikim iskustvom i uz veliki optimizam na osnovu 45 odličnih minuta. Pred selektorom Antićem je posao na otklanjanju teškoća iz centralnom delu utakmice.

Stadion: Francuska u Sen Deniju. Gledalaca: 50.000. Strelci: Tjeri Anri u 54. i Nikola Anelka u 64. minutu za Francusku, Branislav Ivanović u 75. minutu za Srbiju.

Francuska: Mandanda – Sanja, Galas, Abidal, Kliši – Tulalan, L. Dijara – Govu (od 82' A. Dijara), Gurkuf (od 93' Flamini), Benzema (od 46' Anelka) – Anri.

Srbija: Stojković – Ivanović, Vidić, Krstajić, Tošić – Stanković (od 4' Kačar), Kuzmanović, Sulejmani (od 69' Krasić), Janković, Ergić (od 57' Žigić) – Pantelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

514 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve