Nova vest
Fudbal

Sreda, 13.08.2008.

21:13

Partizan bez prednosti u Istanbulu

Fudbaleri Partizana i Fenerbahčea igrali su nerešeno, 2:2, u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Na stadionu u Humskoj „crno-beli“ su u 14. minutu imali velikih 2:0 posle golova Paunovića u 11. i Bogunovića u 14. minutu susreta, ali je turski predstavnik ipak izborio odličan rezultat pred revanš u Turskoj golovima Aleksa u 45. minutu iz penala i Guise u 49. minutu. Revanš meč igra se za 14 dana u Istanbulu.

Tim Slaviše Jokanovića fenomenalno je otvorio meč sa favorizovanim vicešampionom Turske. „Crno-beli“ su brzo poveli sa 2:0, a u tom periodu imali su još nekoliko prilika i za ubedljivije vođstvo. Ipak, Fener je to preživeo, i ključan detalj utakmice desio se u zaustavnom vremenu prvog dela kada je turski predstavnik smanjio vođstvo iz sumnjivog penala.

Iskusna ekipa Fenerbahčea već na startu drugog dela iskoristila je momentum postigavši još jedan gol, i Partizan do kraja utakmice nije više imao snage.

Trener "crno-belih" Slaviša Jokanović pred ovaj duel imao je puno problema da sastavi tim. U ekipi nema Brazilca Žuke zbog povrede, Portugalca Moreire zbog žutih kartona, kao i reprezentativaca Fejse, Tošića i Jovanovića. U ekipu se vratio Milovan Sikimić posle povrede. Sa druge strane, trener Fenera Španac Luis Aragones u Beograd nije doveo Mateju Kežmana koji bi u narednim danima trebao da pronađe novi klub.

Evo i sastava ekipa:

Partizan: Božović Mladen, Stevanović, Đorđević, Sikimić, Obradović, Petrović, Knežević, Lazić, Bogunović, Paunović, Diarra.
Fenerbahçe: Volkan Demirel, Lugano M. Diego Alfredo, Carlos da Silva R. Roberto, Abonizio de S. Eduardo L., Kazim Kazim, De Souza Alexandro (cap), Gonzales Guiza Daniel, Sahin Selcuk, Senturk Semih, Boral Ugur, Gonul Gokhan.

Posle startnog pritiska Fenera, Partizan je u devetom minutu imao stoprocentnu priliku za gol. Bogunović je na ivici kaznenog prostora primio jednu dubinsku loptu, obišao istrčalog golmana Demirela, ali je već viđen gol spasio jedan defanzivac Fenera na gol liniji.

Ipak, tri minuta kasnije Partizan je poveo Dijara je odložio loptu na levu stranu do Stevanovića koji je centrirao na drugu stativu, a tamo se najbolje snašao Veljko Paunović i glavom od stative je smestio iza Demirela za 1:0.

Rano vođstvo Partizana kao da je šokiralo goste iz Istanbula, i "crno-beli" su već u 14. minutu povećali na 2:0. Bogunović je nekako uposlio Dijaru, Senegalac je izašao sam ispred Demirela koji mu brani udarac, ali na loptu jnatrčava ponovo Bogunović i kolenom je šalje u nebranjeni deo mreže za 2:0.

Fenerbahče posle dva primljena gola deluje potpuno izgubljeno. Odbrana i sredina terena kao da ne postoje, a Bogunović je u 23. minutu postigao još jedan gol, koji je ipak poništen. Lazić je poslao jednu loptu na ivicu kaznenog prostora, ona je praktično pogodila Bogunovića na nekih 18 metara, preskočila Demirala i završila u golu, ali je sudija ipak poništio gol zbog nedozvoljene pozicije Bogunovića.

Posle više nego zanimljivih 25 minuta usledio je period nešto mirnije igre. Turski vicešampion pokušava da uspostavi inicijativu, a Partizan se, čini se, svesno povukao, i iz kontra napada ozbiljno preti protivniku.

U 34. Roberto Karlos dobro centrira sa leve strane, a Guisa glavom šutira sa peterca. Božović je bio na mestu, i opasnost je otklonjena.

Samo minut kasnije sjajnu priliku za 3:0 imao je Dijara. Ponovo je Bogunović bio ’paker’, Dijara je izašao sam ispred Demirela, ali je dosta uplašeno šutirao u situaciji kada je možda mogao i da obiđe golmana Fenera, i prilika je propala.

Kazna za promašaj Dijare mogla je da stigne u 40. minutu. Aleks i Roberto Karlos odigrali du kratku kombinaciju iz prekida, bivši igrač Reala odlično je šutirao sa nekih 22 metra, ali božović je uspeo da izbaci loptu u korner. Posle udarca iz ugla Fener je imao još jednu priliku, ali je lopta posle gužve u petercu prošla pored leve stative Božovića.

Kada su svi očekivali kraj sjajnog prvog dela na stadionu u Beogradu, Fener se potpuno vratio u meč, i to u zaustavnom vremenu. Brazilac Aleks krenuo je u kazneni prostor sa loptom, Milovan Sikimić startovao je na njega, a sudija Kreg Tompson odmah je pokazao na penal.

Aleks je i preuzeo odgovornost izvođenja najstrože kazne, i sigurno je to uradio za smanjenje prednosti na poluvremenu.

Drugo poluvreme počelo je na najgori mogući način po Partizan. U 49. minutu Fener je postigao i drugi gol iz izuzetno sumnjive pozicije.

Lugano je poslao dubinsku loptu sa svoje polovine, Šenturk je na ivici kaznenog prostora glavom spustio za Guisu kome nije bilo teško da sa desetak metara savlada Božovića. Ipak, u trenutku dodavanja, Španac se verovatno nalazio u nedozvoljenoj poziciji.

Posle drugog gola Turaka, usledio je period mirnije igre. Fener je, zadovoljan rezultatom, stpustio tempo, a Partizan je delovao previše istrošeno posle sjajne prve četvrtine utakmice. Do kraja utakmice ritam je potpuno pao, a u takvoj postavci Fener je u nekoliko situacija mogao i do trećeg gola.

Drugo poluvreme proteklo je u znatno slabijoj igri, a Partizan je jedinu pravu priliku za treći gol u tom delu imao u 83. minutu posle kornera sa desne strane.

Paunović se posle jednog odbitka našao u sjajnoj prilici, ali je sa sedam-osam metara šutirao loše preko gola, i prilika je propala.

To se ipak nije desilo, i u revanšu za 14 dana Turci će ipak imati blagu prednost zbog dva gola u gostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

388 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve